Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

"Ventspils" Eirokausu sezonu sāk ar negaidītu panākumu pār Čempionu līgas uzvarētāju

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Trešdien, 11. oktobrī FIBA Čempionu līgas otro sezonu sāka Latvijas vicečempione BK "Ventspils", kas savā laukumā ar rezultātu 73:72 pārspēja pērnās sezonas turnīra uzvarētāju "Iberostar Tenerife" no Spānijas.

Starta piecinieki:
Ventspils: Ubila, Šķēle, Hamiltons, Gulbis, Juciks
Tenerife: Sanmigels, Ričoti, Poņitka, Abromaitis, Tobijs

Spēli ar spiedienu uz groza apakšu uzsāka Spānijas komanda, tiekot pie pirmajiem punktiem, savukārt "Ventspils" punktu rēķinu no tālās distances atklāja Emanuels Ubila. Pirmās ceturtdaļas gaitā risinājās līdzvērtīga cīņa, abām komandām apmainoties ar nelielu vadību, bet ceturkšņa vidū Kanāriju vienība bija nopelnījusi četru punktu vadību. "Ventspils" atbildēja ar Māra Gulbja precīzu metienu, samazinot starpību, un Inga Jakoviča realizētu trejaci, kas kurzemniekiem ļāva izvirzīties minimālā vadībā - 13:12. "Iberostar Tenerife" ātri atguva vadību, bet Rolands Zaķis pusotru minūti pirms pirmo desmit minūšu izskaņas panāca neizšķirtu uz rezultāta tablo. Pēdējais vārds tomēr piederēja spāņiem, kas pirmo ceturtdaļu Kurzemes komandu piespieda noslēgt minimālos iedzinējos - 18:19.

Otrās ceturtdaļas ievadā Jakovičs grozā raidīja trīs punktu metienu, bet ungārs Rosko Alens atbildēja ar atlētisku bumbas triecienu grozā no augšas. Līdzsvars uz rezultāta tablo tika izjaukts otrās ceturtdaļas vidū, kad Aigars Šķēle bija precīzs no tālās distances, panākot 26:23 vadību mājiniekiem, kas minūtes pārtraukumu lika pieprasīt viesu komandas galvenajam trenerim bosnietim Nenadam Markovičam. Nelielu pārsvaru ventspilniekiem izdevās saglabāt arī turpmākajās minūtēs, bet traumas dēļ brīdi pirms otrās ceturtdaļas izskaņas laukumu priekšlaicīgi bija spiests pamest "Iberostar Tenerife" pamatsastāva centrs Maiks Tobijs. Puslaika pēdējo uzbrukumu minūtes pārtraukumā lieliski sagatavoja viesu komanda, izkārtojot Mateušam Poņitkam brīvu ceļu bumbas triecienam grozā no augšas. Tādējādi lielajā pārtraukumā ventspilnieki devās ar minimālu deficītu - 36:37.

Ventspilniekiem iekrītot aizsardzībā, "Iberostar Tenerife" otro puslaiku uzsāka ar Rodrigo Sanmigela trīs punktu metienu. Trešās ceturtdaļas vidū Rolands Zaķis divas reizes pēc kārtas efektīgi trieca bumbu grozā no augšas, sadeldējot mājinieku deficītu līdz minimumam. Mača turpinājumā groza konstrukciju satricināja gan Zaķis, gan Bleiks Hamiltons. Vadību Roberta Štelmahera vienībai izdevās pārņemt līdz ar trešās ceturtdaļas beigu signāli, Hamiltonam raidot grozā stūra tālmetienu un panākot 56:54.

Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

Izšķirošo spēles daļu sekmīgi uzsāka viesi, senegālietim Mamadu Niangs no gaisa triecot bumbu grozā un panākot divu punktu pārsvaru savai komandai. "Ventspils" atbildēja ar Šķēles trīs punktu metienu, kas mājiniekiem palīdzēja ievadīt septiņu punktu izrāvienu - 65:60. Četras minūtes līdz spēles izskaņai no kurzemnieku pārsvara vairs bija palicis pāri tikai viens punkts un Spānijas komanda ar izspēli groza apakšā pārņēma spēles vadību. Ar precīziem soda metieniem Latvijas vicečempione atguva vadību, bet divas ar pusi minūtes līdz mača beigām Sanmigela trejacis atjaunoja neizšķirtu - 69:69.

Iesākoties pēdējām divām pamatlaika minūtēm Nikolas Ričoti realizēja divus soda metienus, bet tikpat sekmīgs no brīvmetienu līnijas bija Zaķis. Iesākoties mača noslēdzošajai minūtei Kanāriju komandai bija punkta pārsvars, bet ventspilnieki savu iespēju pārņemt vadību izsēja ar kļūdu saspēlē. Pēc noturētas aizsardzības, "Ventspils" varēja spēlēt līdz mača beigām, tomēr septiņas sekundes līdz beigām Rolands Zaķis realizēja divus punktus ar sodu un panāca rezultātu 73:72. Soda metiens grozā nekrita, bet arī "Iberostar Tenerife" uzbrukums nebija precīzs, ļaujot "Ventspilij" svinēt uzvaru ar 73:72.

"Ventspils" rindās lielisku maču aizvadīja Rolands Zaķis, kurš īpaši efektīvs bija tieši spēles izšķirošajos brīžos. Centra spēlētāja rēķinā 14 punkti un astoņas izcīnītas bumbas zem groziem. Par punktu mazāk guva Māris Gulbis. "Iberostar Tenerife" vienības sastāvā ar 20 punktiem rezultatīvākais bija Maiks Tobijs.