Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Porziņģim pirmā mājas spēle šosezon; Bertāns viesos Čikāgā pie Markanena

© AP/Scanpix

Šonakt savas otrās spēles jaunajā NBA sezonā aizvadīs abi Latvijas basketbolisti – Kristapu Porziņģi un „Knicks” sagaida mačs pret Detroitu, bet Dāvis Bertāns „Spurs” sastāvā viesosies pie Čikāgas. Abu spēļu sākums 3:00 pēc Latvijas laika.

Pēc sezonas pirmās spēles Oklahomsitijā, kur „Knicks” pārliecinoši zaudēja „Thunder” un savam bijušajam līderim Karmelo Entonijam, Kristapa Porziņģa pārstāvētā komanda šonakt aizvadīs pirmo sezonas mājas spēli. Pretim stāsies nebūt ne spēcīgākā Austrumu konferences vienība Detroitas „Pistons”, kura vakar jau aizvadīja spēli Vašingtonā, ar 111:115 piedzīvojot zaudējumu. Savukārt sezonas pirmajā mačā Detroita pieveica „Hornets”.

Porziņģis pret „Thunder” guva 31 punktu un spilgti apliecināja, ka „Knicks” sastāvā ir izteikti labākais punktu guvējs. Brīžos, kad viņa nebija laukumā, „Knicks” klājās grūti ar pozicionāla uzbrukuma noorganizēšanu, taču traucēja arī milzīgais kļūdu skaits, kas daļēji saistīts ar saspēles vadītāju Ramona Sešona un Rona Beikera pieticīgo spēli. Porziņģa rezultativitāte gan noveda arī pie cita efekta - „Thunder” otrajā puslaikā ļoti izteikti savas aizsardzības uzsvaru veltīja Porziņģim, cenšoties neļaut viņam saņemt bumbu, bet pēc tās saņemšanas sūtot viņam virsū otru sedzēju. Tā, visticamāk, būs tendence, ar ko Porziņģim jārēķinās visas sezonas turpinājumā.

Porziņģim pret „Thunder” bija pirmā spēle karjerā, kurā viņš izcēlies ar iespaidīgo statistiku vismaz 30+10 līmenī. Pēc Entonija aizmainīšanas un Derika Rouza aiziešanas Porziņģim tika paredzēts metienu skaita pieaugums, taču varbūt ne uzreiz tik liels kā pirmajā mačā. Pagājušajā sezonā viņš vidēji izdarīja 14.8 metienus spēlē, bet aizvakar veselus 25, kas bija gandrīz trešdaļa no visas komandas metieniem (79). Šajā ziņā gan par tendenci runāt pāragri, jo „Knicks” perimetra spēlētājiem pret „Thunder” aizsargiem Vestbruku un Robersonu klājās ļoti grūti, un skaidrs, ka no Tima Hārdeveja tiek sagaidīts daudz vairāk nekā tikai desmit metieni un astoņi punkti.

Spēlē pret „Thunder” pārsteidza „Knicks” spēlētāju rotācija. Par to, ka Lietuvas izlases uzbrucējs Mindaugs Kuzminsks nemaz netiks pieteikumā, bija zināms jau pirms spēles, bet Villija Ernangomesa un ar astoto numuru draftētā Franka Ntikilinā minimāla iziešana laukumā gan bija pārsteigums. Kā nekā, „Knicks” jaunā vadība teju visu vasaru bija pavadījusi, pa labi un pa kreisi stāstot, kā būvēs komandu uz Porziņģa, Ernangomesa un Ntikilinā pleciem un šosezon darīs visu viņu attīstībai. Taču pret „Thunder” Ernangomess nospēlēja četras minūtes, bet Ntikilinā - astoņas, kamēr Beikers un Kails O`Kvins spēlēja pa 22 minūtēm.

Ntikilinā turklāt vakardienas treniņā guva pagaidām nezināmas nopietnības potītes traumu. Viņš jau pārbaudes spēles izlaida ceļgala savainojuma dēļ, un viņa karjera „Knicks” sastāvā ne tuvu nav sākusies gludi. Potītes traumu minūti pēc iziešanas laukumā iepriekšējā spēlē guva arī komandas jaunpienācējs Maikls Bīzlijs. "Knicks" abu dalību šodienas spēlē pagaidām norādījusi kā uz jautājuma zīmes esošu.

„Knicks” pretiniece Detroita pagājušajā sezonā izcīnīja par sešām uzvarām vairāk nekā „Knicks”, bet līdz izslēgšanas spēlēm neaizsniedzās. Vasarā tā iemainīja Bostonas aizsargu Eivriju Bredliju, lielisku aizsardzības spēlētāju, kurš aizvadītajā sezonā izcēlās ar 16.3 punktiem vidēji spēlē.

Pret viņu tika atdots spēka uzbrucējs Markuss Moriss, līdz ar to šajā pozīcijā „Pistons” savu uzticību izrādīja Tobiasam Herisam, kurš pirmajās divās spēlēs guvis 42 punktus. Detroitas garajā galā noteikti jārēķinās ar centru Andrē Dramondu, lielisku cīnītāju par atlēkušajām bumbām, taču pret Vašingtonu viņš maču pabeidza priekšlaicīgi piezīmju dēļ, un šosezon desmit gūto punktu robežu vēl nav pārsniedzis.

”Knicks” sastāvs sezonas sākumā

Poz.
PG Franks Ntikilinā (trauma?) Ramons Sešonss Džarets Džeks
SG Kortnijs Lī Rons Beikers Deimjens Dotsons
SF Tims Hārdevejs Dags Makdermots Mindaugs Kuzminsks Lenss Tomass
PF Kristaps Porziņģis Kails O`Kvins Maikls Bīzlijs (trauma)
C Eness Kanters Villijs Ernangomess Žoakims Noā (DQ)

Reizē ar „Knicks” izbraukuma spēli aizvadīs Dāvis Bertāns Sanantonio „Spurs” sastāvā. Bertāns minimāli piedalījās „Spurs” pirmajā mačā, kurā viņa komanda izcīnīja uzvaru pār Minesotu. Sastāvā arī šonakt nebūs Kavai Lenarda, kurš gan devies kopā ar komandu uz Čikāgu.

„Spurs” šajā mačā būs milzīga favorīte, jo „Bulls” uzsākusi pamatīgu pārbūves procesu, atvadoties no Džimija Batlera. Sezonas pirmajā spēlē pret Toronto „Bulls” zaudēja visai bezcerīgi, otro ceturtdaļu uzsākot ar 2:22... Beigu rezultāts gan nemaz nebija tik traks (100:117), bet lielu iemeslu optimismam Čikāgai tas nedeva.

„Bulls” turklāt sezonas sākumā visai muļķīgā veidā palikusi bez diviem svarīgiem spēlētājiem. Sākumsastāva spēka uzbrucējs Nikola Mirotičs salauzta žokļa dēļ izsists no ierindas uz vismaz mēnesi, bet viņa aizstājējs šajā pozīcijā Bobijs Portiss diskvalificēts par to, ka salauza Mirotičam žokli, treniņā iesitot viņam.

Čikāgai līdz ar to nebija lielas izvēles, un pret „Raptors” sākumsastāvā devās šovasar draftētais somu talants Lauri Markanens. 20 gadus vecais spēlētājs debijas mačā NBA guva 17 punktus un savāca astoņas bumbas zem groziem 33 nospēlētajās minūtēs, kamēr Čikāgas centrs Robins Lopess guva 18 punktus. Šonakt viņiem būs sarežģīts uzdevums pret „Spurs” līderi Lamarkusu Oldridžu.

”Spurs” sastāvs sezonas ievadā

Poz.
PG Dežonte Marejs Petijs Milzs Brendons Pols Tonijs Pārkers (trauma)
SG Denijs Grīns Manu Džinobili Brins Forbss Deriks Vaits
SF Kavai Lenards (trauma) Rūdijs Gejs Kails Andersons
PF Lamarkuss Oldridžs Dāvis Bertāns
C Pau Gazols Žofrē Loverņs