Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Porziņģis pirmoreiz karjerā atzīts par NBA nedēļas labāko spēlētāju

© AFP / Scanpix

Latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis sasniedzis jaunu virsotni savā NBA karjerā - pēc lieliskā sezonas sākuma viņš ieguvis Austrumu konferences aizvadītās nedēļas vērtīgākā spēlētāja balvu, paveicot to pirmo reizi savā karjerā. Rietumu konferencē par labāko atzīts Džeimss Hārdens no Hjūstonas "Rockets".

Kristaps Porziņģis savu trešo NBA sezonu iesācis teju neticami iespaidīgi un aizvadītajā nedēļā savu sniegumu tikai uzlaboja. Četrās spēlēs viņš palīdzēja ne tuvu līgas favorītei „Knicks” izcīnīt trīs uzvaras, gūstot vidēji 33.5 punktus un ar 40 punktiem pret „Pacers” uzstādot savu NBA rezultativitātes rekordu. Porziņģa rēķinā aizvadītajā nedēļā arī vidēji 6.8 atlēkušās bumbas, 1.5 rezultatīvas piespēles un 3.3 bloķēti metieni, kas kopsummā devis viņam pirmo nedēļas labākā spēlētāja balvu karjerā.

Porziņģis iepriekšējās sezonās vairākkārt tika iekļauts šis balvas nominantu sarakstā (šosezon NBA tos vairs nepaziņo, izpaužot tikai uzvarētājus). Pasaules spēcīgākajā basketbola līgā Porziņģis iepriekš izcēlies ar trim mēneša labākā debitanta balvām, kā arī ticis iekļauts sezonas simboliskajā debitantu izlasē.

Porziņģis aizvadītajā nedēļā gan nebija pats rezultatīvākais spēlētājs Austrumu konferencē. Klīvlendas „Cavaliers” līderis Lebrons Džeimss vidēji spēlē sameta 38.7 punktus, bet Bredlijs Bīls no Vašingtonas guva vidēji 38 punktus. Viņiem abiem gan izdevās aizvest savas komandas tikai līdz vienai uzvarai trīs spēlēs.

Neviens cits spēlētājs Austrumu konferencē nepārsniedza vidēji spēlē 25 gūto punktu robežu, bet līgas rezultatīvākais spēlētājs Jannis Adetokunbo (kurš ir vienīgais šosezon vairāk par Porziņģi punktus guvušais spēlētājs) aizvadītajā nedēļā „Bucks” sastāvā pieredzēja trīs zaudējumus trīs spēlēs un guva 23.7 punktus.

Porziņģis ir pirmais „Knicks” spēlētājs, kurš ieguvis šo balvu, kopš 2014. gada marta, kad to paveica Karmelo Entonijs. Karmelo Ņujorkas sastāvā kopumā par Austrumu konferences nedēļas MVP tika atzīts astoņas reizes. Porziņģis ir pirmais latvietis, kurš ieguvis šo balvu, un trešais Baltijas valstu pārstāvis - 1996. gadā šo balvu ieguva Arvīds Sabonis, bet 2004. gadā Židrūns Ilgausks. Jāpiemin, ka nedēļas MVP balva tikai kopš 2001. gada tiek pasniegta abās konferencēs, iepriekš šāda dalījuma nebija. Savukārt iepriekšējais eiropietis, kas izcēlās ar šīs balvas iegūšanu, ir Marks Gazols, kurš to paveica pagājušā gada decembrī Rietumu konferencē, bet Austrumu konferencē polis Marcins Gortats bija labākais 2015. gada decembrī.

Rietumu konferencē savukārt otro reizi šosezon par labāko nosaukts „Rockets” aizsargs Džeimss Hārdens. Viņš aizvadītajā nedēļā sarūpēja Hjūstonai trīs uzvaras četrās spēlēs, vidēji gūstot 36.3 punktus un veicot desmit rezultatīvas piespēles.