Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Ņujorkas karalis pret NBA karali

© AFP / Scanpix

Latvieša Kristapa Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas “Knicks” komanda šonakt 2:30 mājas laukumā sagaidīs pagājušā gada Austrumu konferences uzvarētājus Klīvlendas “Cavaliers”, kuri neattaisno reputāciju, atrodoties vienu vietu aiz izslēgšanas spēļu zonas, ieņemot 9. vietu. Turpretī mājnieki ir sasnieguši nebijušus augstumus, atrodoties 6. vietā Austrumu konforencē.

Kristaps Porziņģis otrpus okeānam aizvada labāko karjeras gadu. Liepājnieks astoņās no vienpadsmit spēlēm, kurās viņš ir piedalījies, spējis pārsniegt trīsdesmit punktu barjeru un vienu reizi uzlēcis līdz četrdesmit punktu atzīmei. Viņš ir rezultatīvākais spēlētājs NBA vēsturē pēc pirmajām vienpadsmit spēlēm. Aiz viņa ierindojas tāda leģenda kā trīskārtējs čempions un viens no visu laiku dominējošākajiem centriem Šakils O’Nīls.

Kristaps nav pārāk pārsteigts par šādu sava talanta izrādīšanu pilnās krāsu gammās: “Es strādaju tik daudz, ka tas nav pārsteigums man, ka es varu spēlēt šajā līmenī.” Šī pārliecība izstaro no Porziņģa arī laukumā, kas piepilda visu “Medison Square Garden” arēnu. To var redzēt šogad. Retu reizi no Kristapa nāk sasteigti vai nepārliecinoši metieni. Augot līdera spiedienam, Kristaps pieļauj vairāk kļūdas driblā, kas noved pie pretinieku ātrajiem uzbrukumiem.

Gan aizsardzība, gan uzbrukums “Knicks” komandai ir virs līgas vidējiem rādītājiem. Tas ir iemesls bilancei ar septiņām uzvarām un pieciem zaudējumiem. No šīm septiņām uzvarām sešas ir izcīnītas uz mājas dēļiem. Tas ir izdevies, pateicoties ne tikai Kristapam Porziņģim, bet arī citiem “Knicks” basketbolistiem.

Jāuzteic pirmgadnieks Franks Nilikina. “Knicks” viņu izvēlējās šī gada NBA draftā ar septīto lozi. Daudzi izteica neapmierinātību un nicinājumu ar šādu Ņujorkas izvēli, bet ir pierādījies, ka jaunais francūzis, lai gan nav izcils snaiperis vai vispār punktu guvējs, bet viņam piemīt daudz citas svarīgas iezīmes. Viena no tām ir izcila spēle aizsardzībā, kas redzama katru spēli. Franks nebaidās no augstākās skatuves. Katru spēli viņš pieņēmis izaicinājumu segt pretinieku komandas zvaigzni. Hjūstonas “Rockets” superzvaigzne Džeimss Hārdens bieži netika garām Franka uzceltajam mūrim, izmetot sasteigtus un neveiklus metienus.

Viesi no Klīvlendas nav nākuši, lai atdotu “Knicks” uzvaru. “Cavaliers” komanda šobrīd ir ļoti bīstama, jo tā ir kā ievainots zvērs. Klīvlenda šobrīd alkst pēc uzvaras. Tā pašlaik atrodas pie sasistas siles. Visas gaidas par šo sezonu ir nolīdzinātas līdz ar zemi. Kaut vai pēdējā spēlē tika uzvarēta, tomēr “Cavaliers”, izspraucoties caur adatas aci, pret līgas vienu no sliktākajām komandām, spēja tikai beigās nodrošināt sesto uzvaru.

Galvenā Ohaio štata komanda ir bijusi kristiski slikta, kas atspolguļojas simt trīspadsmit ielaistajos punktos vidēji spēlē. Tas ļauj ieņemt trešo vietu no beigām starp sliktākajām aizsardzības komandām. Vienu no iemesliem var pamanīt, ielūkojoties “Cavliers” spēlētāju vecuma rādītājos. Tikai divi spēlētāji ir zem divdesmit septiņiem gadiem, kuri sēž rezerves soliņa tumšākajā galā. Klīvlendas līderis Lebrons Džeimss aizvada savu piecpadsmito gadu līgā, taču tas neliedz rādīt teicamu sniegumu arī šogad. Otrs spēlētājs, kurš šogad dara savu darbu, ir Kails Korvers, kurš tika “nozagts” no Atlantas “Hawks” pirms gada. Korvers trīsdesmit sešos gados ir otrs stabilākais spēlētājs komandā. Snaiperis šogad nepieviļ un no trīspunku līnijas met ar 46,3 procentu precizitāti, kas viņu ierindo starp līgas līderiem šajā elementā. Pārējie nav spējuši vai vairs nevar parādīt neko atzinības vērtu.

Galvenais Klīvlendas Ahileja papēdis ir garais gals un spēle aizsardzībā pēc aizsagiem. Proti, bieži liekas, ka Klīvlendas aizsargi spētu apmaldīties starp trim priedēm, jo reti kāds izseko savam sedzamajam, kas noved pie brīva trīspunktnieka vai piespēles brīvam garajam groza apakšā. Tas šogad ļoti ir kaitējis “Cavaliers” komandai. Kamēr “Cavaliers” nebeigs imitēt spēli aizsardzībā, tikmēr tā var nekur tālu šogad netikt.