Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Porziņģim un ''Knicks'' smaga vilšanās - Džeimss beigās atņem Ņujorkai drošu uzvaru

© AP / Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas spēlē Kristaps Porziņģis guva 20 punktus, un Ņujorkas „Knicks” spēles lielāko daļu dominēja un trešajā ceturtdaļā ieguva 23 punktu pārsvaru pret līgas vicečempioni „Cavaliers”. Taču pēdējā ceturtdaļā Lebrons Džeimss atgriezās spēlē ar jaunu motivāciju, un Klīvlenda vārda tiešā nozīmē atņēma Ņujorkai uzvaru (104:101).

Kristaps Porziņģis laukumā pavadīja 34 minūtes, kurās trāpīja septiņus no 21 metiena no spēles (1p. 4/7, 2p. 5/16, 3p. 2/5), gūstot 20 punktus. Viņam arī septiņas atlēkušās bumbas, divas pārtvertas bumbas, kā arī pa vienam blokam un rezultatīvai piespēlei. Latviešu uzbrucējs četrreiz pārkāpa noteikumus un pieļāva divas kļūdas, pabeidzot maču ar +/- rādītāju plus pieci.

Ar Porziņģi sastāvā (bet vēl bez Žoakima Noā, kurš tika atstāts rezervē) „Knicks” dominēja pirmos 80% spēles, turklāt ne tikai rezultāta, bet arī spēles un morālā pārsvara izteiksmē. Tims Hārdevejs guva 28 punktus, Eness Kanters izcēlās ar 20+16, debitants Franks Nilikinā pārtvēra sešas piespēles, kamēr Klīvlenda rādīja ļoti vāju, haotisku un pat nemotivētu spēli.

Tas viss mainījās pēdējā ceturtdaļā, kurā lielu sportisko niknumu nodemonstrēja Lebrons Džeimss, savācot 23+9+12, veselus piecus tālmetienus trāpīja Kails Korvers, bet par savu sīkstumu un pieredzi atgādināja Dveins Veids. Viņi aizveda Klīvlendu līdz uzvarai pēdējā ceturtdaļā ar 43:25, kas ļāva revanšēties par sezonas pirmajā savstarpējā mačā ciesto neveiksmi.

Porziņģis spēles sākumā nopelnīja divas ātras piezīmes (vienu uzbrukumā par netīšu trāpījumu pretiniekam ar elkoni, otru par neizdevušo bloku aizsardzībā), kas lika jau pēc pāris minūtēm doties uz rezervistu soliņu. „Knicks” gan tāpat spēja turēt līdzi Klīvlendai rezultāta ziņā un pirmo ceturtdaļu pabeidza ar 22:25.

Lebrons Džeimss iepriekš bija sacēlis nelielu skandālu Ņujorkā, norādot, ka Fils Džeksons kļūdījies, šovasar draftējot Franku Nilikinā, nevis Denisu Smitu, kurš nonāca Dalasā. Lai arī Džeimss bija paskaidrojis, ka ar to nav centies noniecināt Nilikinā, bet gan izteikt kritiku Džeksonam, šonakt viņu tāpat „Madison Square Garden” līdzjutēji izsvilpa katrreiz, kad vien viņš pieskārās bumbai. Džeimsam arī gadījās saķeršanās ar Nilikinā, kad pēc Džeimsa gūtā groza abi vēlējās doties pretējā virzienā, bet neviens nevēlējās dot otram ceļu. Nilikinā pagrūda Džeimsu, un uzreiz klāt bija „Knicks” centrs Eness Kanters, kurš kopā ar Džeimsu saņēma tehniskās piezīmes.

Spēle kļuva arvien emocionālāka, Ņujorkas basketbolistiem teju katru epizodi izmantojot sevis un līdzjutēju uzkurināšanai. Porziņģis atgriezās laukumā ar pāris precīziem metieniem, bet Klīvlenda regulāri sūtīja viņam virsū arī otru sedzēju, kas gan radīja iespējas citiem „Knicks” spēlētājiem, un desmit punktu robežu kopā ar Porziņģi pirmajā puslaikā sasniedza Tims Hārdevejs un Kortnijs Lī.

Ar izrāviena 13:0 palīdzību „Knicks” pirmajā puslaikā uzvarēja ar 51:38. Klīvlendai ļoti neveicās tālmetienos (2/17), un Džeimss spēlēja sev neraksturīgi neuzmanīgi, pieļaujot vairākas kļūdas, un bumbu viņam atņēma arī Nilikinā. Klīvlenda šobrīd traumu dēļ spiesta spēlēt bez centra Tristana Tompsona un sabiem saviem saspēles vadītājiem Derika Rouza un Aizejas Tomasa, tiesa, Tomass tāpat paspēja nopelnīt tehnisko piezīmi, protestējot pret Ņujorkas uzbrucējam Kailam O`Kvinam nenosvilpto piezīmi.

Otro puslaiku „Cavs” sāka ar pāris precīziem tālmetieniem, bet drīz vien „Knicks” pilnībā atguva spēles iniciatīvu un ieguva 20 punktu pārsvaru. „Cavaliers” spēlēja dažbrīd apātiski un izskatījās nemotivēta, tika pieļautas vienkāršas kļūdas un nekrita arī brīvi metieni, ko visu „Knicks” labprāt izmantoja. Taču ceturtdaļas izskaņā Dveins Veids tomēr palīdzēja Klīvlendai pietuvoties līdz 61:76.

Spēles pēdējā ceturtdaļā „Knicks” palaida nedaudz vaļīgāk grožus aizsardzībā, kamēr uzbrukumā ar sasteigtiem metieniem aizrāvās Hārdevejs, un „Cavaliers” vēl nebija „salūzusi”. Vairākus tālmetienus iemeta Kails Korvers, kuram turklāt bija vēl vairākas labas iespējas, kā arī „pamodās” Lebrons, kurš atgādināja, ka, galu galā, ir četrkārtējs līgas MVP. Viņš aizsardzībā sāka spēlēt pret Porziņģi, divreiz viņu bloķējot, bet uzbrukumā beidzot uzņēmās iniciatīvu, un „Cavs” pietuvojās līdz 83:87.

Porziņģis iepriekš bija uzmetis „kluso” tālmetienu, bet tobrīd pēc Kantera savāktās bumbas uzbrukumā vēlreiz palika brīvs un šoreiz trāpīja. Taču Korvers drīz vien atbildēja un pievilka „Cavs” jau līdz 92:94. Porziņģis tika pie diviem soda metieniem, kad viņu kārtējo reizi nogāza gar zemi, bet „Cavaliers” spēlētāji kārtējo reizi protestēja, apgalvojot, ka Porziņģis pietēlojis. Lai nu kā, bet soda metienus viņš netrāpīja, un laukuma pretējā pusē Porziņģa segtais Frajs iemeta trejaci, panākot 97:97. Ņujorka izniekoja savu uzbrukumu, bet Džeimss pusotru minūti pirms beigām izaicināja Porziņģi, spēlēja viens pret viens un trāpīja tālmetienu (100:97).

„Knicks” pēdējā minūtē centās iespēlēt bumbu Porziņģim, bet tas neizdevās, un Klīvlenda ar soda metieniem panāca +5. Tad Porziņģis trāpīja no tuvas distances un atstāja komandai vēl izredzes, kas kļuva vēl lielākas pēc Džeimsa neprecīzā metiena, bet atlēkušo bumbu savāca Veids. Džeimss pēdējās sekundēs kļūdījās abos savos soda metienos, bet pats arī savāca atlēkušo bumbu, un Klīvlenda, pilnībā salaužot mača gaitu, izcīnīja uzvaru 104:101.