Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Porziņģis uzņems bez Gobēra palikušo un viesos vēl neuzvarējušo "Jazz"

© Scanpix

Šonakt NBA spēles aizvadīs abu latviešu pārstāvētās komandas. Ņujorkas „Knicks” ar Kristapu Porziņģi priekšgalā 2:30 uzņems bez Rudija Gobēra palikušo Jūtas „Jazz”, bet Dāvja Bertāna pārstāvētā „Spurs” 3:00 viesosies pie Minesotas „Timberwolves”.

Iepriekšējā spēlē pret pašreizējo Austrumu konferences čempioni Klīvlendu Ņujorkas „Knicks” bija spējusi uzbūvēt 23 punktu pārsvaru trešajā ceturtdaļā. Rezerves uzbrucējs Dags Makdermots skaisti trieca bumbu grozā no augšas, debitants Franks Nilikinā driblā atņēma bumbu Lebronam Džeimsam, Eness Kanters katru gūto grozu pavadīja ar lielām emocijām un līdzjutēju uzkurināšanu, bet Tims Hārdevejs pēc sava kārtējā trāpītā metiena turpat laukumā uzdejoja. Pārsteidzošā kārtā izrādījās, ka jāspēlē arī vēl ceturtā ceturtdaļa, un tajā viss pārsvars tika izsēts, visi dejas soļi un platie smaidi pazuda, un uzvaru atzīmēja „Cavaliers”.

Šo spēli „Knicks” trenerim Džefam Hornačekam vajadzētu izmantot kā labu atgādinājumu arī turpmākajā sezonas gaitā. Jau iepriekš „Knicks” bija izlaidusi no rokām lielus pārsvarus, taču pret Klīvlendu nācās arī dārgi samaksāt, iespaidīgas uzvaras vietā taisnojoties par pēdējās ceturtdaļas pretinieku veiksmēm no tālmetienu distances. Veiksmes vai neveiksmes, bet viena no līgas labākajiem snaiperiem Kaila Korvera regulāra atstāšana brīvā metiena pozīcijā ir uzprasīšanās uz problēmām, un „Knicks” sezonas sākumā bijusi starp sliktākajām perimetra aizsardzībām līgā, ļaujot saviem pretiniekiem trāpīt 37% trejaču.

Kristaps Porziņģis pret „Cavaliers” neaizvadīja savu pašu veiksmīgāko spēli, un beigās garām aizmestie soda metieni deva Klīvlendai papildus iespējas, taču Porziņģis tik un tā spēli pabeidza ar 20 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām. Porziņģis savu statistiku spēj savākt savākt arī šķietami neizdevušajās spēlēs, un tas ir svarīgs aspekts, lai domātu par dominanci visas sezonas mērogā, jo no kritumiem atsevišķās spēlēs neizvairās neviens.

Porziņģis joprojām ir līgas rezultatīvāko spēlētāju trijniekā ar vidēji spēlē samestiem 29.5 punktiem un šonakt viņam būs iespēja atgriezties uz uzvaru takas, sacenšoties ar Jūtas „Jazz”. Jūta starpsezonā palika bez Gordona Heivorda, kurš kā brīvais aģents pārgāja uz Bostonu, savukārt sezonas ievadā traumu guva Rudijs Gobērs.

Franču centrs nespēlēs vēl vairākas nedēļas, un tas ir milzīgs zaudējums Jūtas aizsardzībai. Pagājušās sezonas NBA labākais metienu bloķētājs un simboliskās aizsardzības izlases dalībnieks Gobērs, kurš iepriekš arī izcēlies ar vairākām efektīgām darbībām tieši pret Porziņģi, šosezon bija iekrājis ar 13.9 punktus un 10.5 atlēkušās bumbas, bet bez viņa „Jazz” daudz spiesta spēlēt ar īso sastāvu. Iepriekšējā mačā pret „Timberwolves” un Kārlu Entoniju Taunsu tas panākumus nenesa, zaudējot ar 98:109, kamēr Taunss trāpīja 10 no 15 metieniem un savācaa 24+13. Tiesa, „Jazz” īsais sastāvs nozīmē arī, ka diez vai šī būs īstā spēle, kurā sezonas debiju piedzīvot „Knicks” dārgākajam centram Žoakimam Noā.

Gobēra prombūtes laikā „Jazz” sākumsastāva centra pozīcijā spēlēs Deriks Feivorss. Viņš pirmajās divās spēlēs šajā pozīcijā izcēlās ar 24+12 pret „Nets” un 9+10 pret Minesotu, kamēr kā ceturtais numurs spēlēja zviedrs Jūnass Jerebko. Lai kurš segtu Porziņģi, viņam savā pozīcijā būs ievērojams pārsvars, taču „Jazz” noteikti pievērsa uzmanību „Knicks”-„Cavaliers” spēles ierakstam, kurā Klīvlenda regulāri sūtīja Porziņģim virsū otru sedzēju, un latviešu uzbrucējs aizmeta garām 14 no 21 metiena no spēles.

„Jazz” šosezon vēl nav uzvarējusi nevienā spēlē izbraukumā (0-4), kamēr Ņujorka savā laukumā spēlējusi pārliecinoši (6-3). Jūtas saspēli šosezon vada spānis Rikijs Rubio, kura metienu precizitāte ir visai pieticīga (37% no spēles, 26% tālmetienu) un arī rezultatīvo piespēļu skaits ir krities. Spēcīgi toties sezonu uzsācis aizsargs Rodnijs Huds, kurš ar 15.7 punktiem ir labākais komandā. Taču Jūtas uzbrukums „bremzēja” arī ar Gobēru ierindā, un komanda uzbrukuma efektivitātē ir starp sliktākajām līgā.

Komandu salīdzinājums

Knicks Jazz
Bilance 7-7 6-8
Uzbrukums 105.9 (11.) 98.9 (27.)
Aizsardzība 106.2 (20.) 101.1 (6.)
Spēles temps 99.5 (20.) 98.6 (26.)
Līderis K. Porziņģis - 29.5 PPG R. Huds - 15.7 PPG
Treneris Džefs Hornačeks Kvins Snaiders

Iekavās norādīta vieta līgā. Uzbrukuma un aizsardzības efektivitātes, tiek aprēķināts pēc gūto/zaudēto punktu skaita vidēji 100 uzbrukumos. Spēles temps ir vidēji uzbrukumu skaits, ko komanda veic 48 minūtēs.

Dāvis Bertāns un Sanantonio „Spurs” mačs pret „Timberwolves” būs otrais divās dienās, turklāt izbraukumā, kas, protams, sniedz vērā ņemamas priekšrocības Minesotas komandai, kas savā laukumā šosezon uzvarējusi četrās no piecām spēlēm. Sezonas pirmajā mačā pret „Spurs” Minesota gan cieta sakāvi ar 99:107.

Bertāns vakardienas spēlē devās laukumā uz piecām minūtēm, un sastāvā atgriezās Denijs Grīns un Žofrē Loverņs. Treneris Popovičs gan varētu sniegt kādam spēlētājam atpūtu, bet garo spēlētāju rotāciju tas diez vai īpaši ietekmēs. Vakardienas mačs gan nebija īsti veiksmīgs rezerves uzbrucējam Rudijam Gejam, bet kopumā viņš sezonas ievadā rādījis stabilu sniegumu.

„Spurs” joprojām jāiztiek bez sava līdera Kavai Lenarda, bet treneris Popovičs aicinājis tam nepievērst uzmanību: „Domāju, ka komandai šobrīd jāspēlē tā, it kā Kavai nemaz neeksistētu. Nevienam neinteresē, ka komandā iztrūkst spēlētāja, vai ne? Visi tik un tā grib tevi uzvarēt. Nav nekāda labuma žēlot sevi vai domāt, kā nu būs, kad Lenards atgriezīsies sastāvā. Mums ir jāspēlē šobrīd, citiem spēlētājiem jāuzņemas viņa spēles minūtes un jāatrod veids, kā uzvarēt.” Sanantonio joprojām nav oficiāli noteikusi Lenarda atgriešanās termiņu.

Minesota savukārt pēc pieticīgā 2-3 sezonas sākuma pratusi pakāpties uz Rietumu konferences tabulas augšdaļu. Zaudējums izbraukumā Fīniksai gan bija nepatīkams, taču pirms tam Minesotai bija piecu uzvaru sērija. Jaunie Kārls Entonijs Taunss un Endrjū Viginss rāda atzīstamu sniegumu, kāds no viņiem arī tika gaidīts, bet Džimijs Batlers pagaidām vēl uzbrūk grozam ar visai viduvēju precizitāti, tāpat vidēji gūstot 16.2 punktus. Minesotai ir ļoti stabils starta piecinieks (Tīgs-Batlers-Viginss-Gibsons-Taunss), taču raižu pilni skatieni tiek raidīti trenera Tibodo virzienā, kurš tāpat kā iepriekš Čikāgā nostrādina savu sākumsastāvu pēc pilnas problēmas, viņiem visiem liekot spēlēt vidēji vairāk nekā 30 minūtes spēlē.

Komandu salīdzinājums

Timberwolves Spurs
Bilance 8-5 9-5
Uzbrukums 106.8 (8.) 104.5 (15.)
Aizsardzība 108.4 (26.) 100.7 (5.)
Spēles temps 101.2 (13.) 98.2 (27.)
Līderis K. Taunss - 21.2 PPG L. Oldridžs - 22.5 PPG
Treneris Toms Tibodo Gregs Popovičs