Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Basketbola savienības prezidents Voins skaidro Kuruca iekļaušanu izlasē

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins sniedzis savu komentāru pirms gaidāmās Pasaules kausa kvalifikācijas.

Pirms četriem gadiem FIBA pieteica starptautisko sacensību kalendāra reformu, ko atbalstīja visu valstu nacionālās federācijas, akceptējot NBA spēlētāju līdzdalību tikai dažos spēļu posmos, bet paļaujoties, ka citu līgu dalībnieki nacionālajām izlasēm būs pieejami visu laiku. Praktiskie priekšdarbi tika uzticēti FIBA amatpersonām. Diemžēl šajā laikā FIBA un Eirolīgas rīkotājiem nav izdevies vienoties un saskaņot spēļu grafiku.

No savas puses esam izpildījuši visas FIBA rekomendācijas, ieskaitot Eirolīgas klubu spēlētāju reģistrēšanu un oficiālu uzaicināšanu uz valstsvienības spēlēm. LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps FIBA struktūrās aktīvi iestājas par konstruktīva risinājuma atrašanu. Par situāciju informēta gan par sportu atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija, kurai ir iespēja strādāt ar kolēģiem visā Eiropā un Latvijā ievēlētie Eiroparlamenta deputāti, jo konflikts jau pāraudzis sportisko ietvaru.

Zināms, ka FIBA iedarbinājusi juridiskos mehānismus, lai atjaunotu basketbola sistēmas vienotību. Nezaudējam cerību, ka situācija normalizēsies vismaz līdz februārī paredzētajam nākamajam sacensību posmam, tomēr mums jābūt gataviem strādāt jebkādos apstākļos.

Par Eirolīgas klubu spēlētāju nepiedalīšanos

Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Jānis Timma ne reizi jau praksē demonstrējuši savu patriotismu un gatavību pārstāvēt Latviju, par spīti savainojumiem un to radītajiem riskiem. Diemžēl ārēju apstākļu dēļ tagad spēlētāji absolūti nepelnīti nostādīti situācijā, kad visiem pieņemams risinājums nav iespējams. Konkrētajā situācijā LBS ar izpratni izturas pret spēlētāju pienākumiem pret saviem darbadevējiem klubos.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Saprotam, ka izvēle ir īpaši sāpīga arī tāpēc, ka paši spēlētāji visvairāk ir ieinteresēti valstsvienības veiksmīgā startā Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā. Iespēja piedalīties Pasaules kausa izcīņā, protams, ir svarīga no basketbola prestiža un popularitātes, kā arī sagādātu neaizmirstamas emocijas līdzjutējiem, bet lielākie ieguvēji būtu tieši paši dalībnieki - valstsvienības spēlētāji, kuriem tā būs unikāla iespēja sasniegt sportiskās karjeras augstākās virsotnes un nostiprināt starptautisko reputāciju. No savas puses LBS darīs visu, kas mūsu spēkos, lai turpmāk spēlētājiem nebūtu jāveic šāda izvēle. Un - gaidām talkā nākamajos kvalifikācijas posmos.

Par valstsvienības sastāvu

Galvenais treneris Arnis Vecvagars informēja valdi par sastāva izvēli, ko tradicionāli esam pilnībā uzticējuši valstsvienības vadītājam. Komandas kodolu veido pieredzējuši un meistarīgi spēlētāji ar augstākā līmeņa spēļu pieredzi. Gan EuroBasket2017 dalībnieki, gan basketbolisti, kuri dažādu iemeslu dēļ septembrī nebija valstsvienības ierindā, bet meistarības ziņā varēja tur būt. Mums ir laba komanda.

Par Rodionu Kurucu

Vienīgais valstsvienības debitants būs 19 gadus vecais Rodions Kurucs, par kura iekļaušanu sastāvā LBS valde lēma īpaši, kā to paredzēja iepriekš pieņemtais lēmums. Pērnsezon, aizbildinājies ar savainojumu, basketbols atteicās decembrī piedalīties Eiropas U18 čempionātā un vasarā nespēlēja arī U20 izlasē. Šis gadījums pievērsa pastiprinātu uzmanību jauno basketbolistu vēlmei spēlēt Latvijas izlasēs, izraisot diskusijas un dažādus viedokļus. Arī LBS valdes locekļu vidū nebija vienprātības, bet mūsu pienākums ir uzklausīt visus argumentus un nošķirt faktus no emocijām.

Saskaņā ar nesen pieņemtajiem noteikumiem, kas reglamentē spēlētāju līdzdalību izlasēs, katram basketbolam tiek dotas tiesības atteikties no uazicinājuma spēlēt pie gadu vecākajiem, tāpēc Rodiona līdzdalība U20 izlasē nebija obligāta. Par Kuruca nespēlēšanu U18 izlasē pērn bija gara komunikācija ar pašu spēlētāju un viņa pārstāvjiem, kuri atsaucās uz veselības problēmām - nepieciešamību rehabilitēties pēc traumas. Kritiķi piesauc Rodiona iziešanu laukumā Spānijas līgas spēlē Eiropas čempionāta laikā, kas apliecina, ka spēlētājs patiesībā bijis vesels. Tomēr situācija “aizbildinās ar traumu, bet spēlē kluba sastāvā”, nav viennozīmīga, jo būtiski atšķiras slodze - sešas spēles septiņās dienās Eiropas U18 čempionātā komandas līdera statusā (ar atbilstoši lielu spēles laiku) vai viena spēle nedēļā ar ierobežotu laiku laukumā. Līdzīgā situācijā 2011. gadā valstsvienībai atteica viens no pieredzējušajiem komandas līderiem, kura motivāciju toreiz saprata un atbalstīja gan līdzjutēji, gan klubs, gan LBS vadība.

Līdzdalība Latvijas izlasē ir katra basketbolista goda pienākums, un īpašas simpātijas - arī LBS apbalvojumus - izpelnās spēlētāji, kuri stājas ierindā, spītējot apstākļiem. Tie ir pozitīvi piemēri un orientieri, kam sekot. Taču nepiekrītu cilvēkiem, kuri gatavi patriotismu mācīt, vicinot diskvalifikācijas rungu. Profesionālā sportista lielākā vērtība ir viņa veselība - tikai pats sportists ir tiesīgs izlemt, kurā brīdī ar to riskēt.

Visā komunikācijas procesā Rodions Kurucs paudis gatavību pārstāvēt Latviju, tiklīdz to ļaus veselības stāvoklis un treneris viņu aicinās. Arnis Vecvagars uzskata, ka konkrētajā situācijā un konkrētajā pozīcijā Rodions Kurucs var palīdzēt valstsvienībai un LBS valde neierobežo trenera izvēli.

Par valstsvienības mērķiem

Situācijā, kad ārēju apstākļu dēļ nav pieejamas mūsu spožākās zvaigznes, būs iespēja novērtēt, cik produktīvi strādājusi visa Latvijas basketbola sistēma - jauniešu treneri sporta skolās un lielie klubi, arī basketbolistu vecāki un visi, kas pielikuši roku basketbolistu izaugsmei. Komandai jācīnās par uzvaru katrā spēlē un ceru, ka šajā ziņā mums palīdzēs arī “6.spēlētājs” - līdjutēji. Paturot acu priekšā galveno mērķi - ceļazīmi uz FIBA Pasaules kausa izcīņu - kuras ieguvēji kļūs zināmi tikai pēc pusotra gada.