Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvija ar cīņu pret Zviedriju sāk trīs mājas spēļu sēriju

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība svētdien, 26. novembrī, plkst. 17:00 Pasaules kausa kvalifikācijas B grupas spēlē Rīgas arēnā uzņems Zviedrijas izlasi.

Neveiksme Bursā pret turkiem palikusi pagātnē. Priekšā trīs mājas spēles - pret Zviedriju, Ukrainu (2018. gada 23. februārī) un Turciju (26. februārī). Uzvarot tajās, komanda faktiski nodrošinās vietu labāko trijniekā, bet izbraukumā spēlēs pret zviedriem (28. jūnijā) un ukraiņiem (1. jūlijā) būs iespēja papildināt punktu skaitu pirms nākamajām atbildīgajām cīņām.

Latvijas un Turcijas spēle sākotnēji bija paredzēta 23. novembrī. Tādā gadījumā valstsvienība jau 24. novembrī ar tiešo reisu no Stambulas atgrieztos Rīgā, taču FIBA, mēģinot atrast kompromisu ar Eirolīgu, septembra beigās pārcēla visas spēles no ceturtdienas uz piektdienu. Un mainīja latviešu ceļošanas plānus.

Sestdiena pagāja ceļā. Valstsvienība autobusā mēroja trīs stundas garo ceļu līdz Stambulai, tālāk lidoja uz Lietuvas galvaspilsētu Viļņu, no kuras vairākas stundas brauca līdz Rīgai. Treneri tikmēr analizēja zviedru veikumu pirmajā spēlē pret Ukrainu (mājinieki zaudēja ar 76:84).

Zviedru brauciens līdz Latvijas galvaspilsētai bija īsāks, taču Rīgas arēnā nevarēja trenēties arī viņi - spēles norises vietā sestdien koncertēja Nīderlandes duets "2Unlimited" un vācu veterānu apvienība "Scooter". Arēnas grozi tiks piešauti svētdienas rītā.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Spēles priekšvakarā Latvijas sastāvā notika rokāde - nomainot Turcijā pabijušo Iļju Gromovu, ierindā atgriezās Rolands Šmits. Spēka uzbrucējs slimības dēļ nevarēja piedalīties pirmdienas un otrdienas treniņos, bet nākamās četras dienas varēja sekot komandas gaitām no mājām.

Pēc Šmita atgriešanās ACB līgas spēlētāju skaits izlasē pieaudzis līdz četriem (ja pieskaita Rodionu Kurucu, kurš trenējas ar “FC Barcelona”). Zviedru nometnē pretēja aina - Spānijas čempionāta pārstāvju skaits sarucis no trijiem līdz diviem.

Anžeja Pasečņika komandas biedrs, 23 gadus vecais aizsargs Markuss Eriksons, novembra vidū guva savainojumu. Viņš nepiedalījās pēdējās divās “Gran Canaria” spēlēs un nevarēja atbraukt palīgā valstsvienībai. Eriksona iztrūkums ir nopietns - ACB līgā viņš astoņās spēlēs vidēji guva 12 punktus (labākais rādītājs komandā) un meta tālmetienus ar 56% precizitāti.

Arī Eriksona prombūtnē zviedru ārējā līnija ir vērā ņemama. Bijušais VEF saspēles vadītājs Ludvigs Hokansons, uzbrūkošais aizsargs Kristofers Čerapovičs un uzbrucējs Antons Gadeforss - visi trīs apveltīti ar labu metienu no distances.

Hokansons šogad Madridē vidēji 15 minūtēs guvis piecus punktus un izdarījis divas piespēles. Čerapovičs ar 11,9 punktiem un 5,3 izcīnītām bumbām zem groziem ir labākais spēlētājs Edmunda Valeiko trenētajā "Tsmoki Minsk" vienībā, bet Dāvja Lejasmeiera kolēģis Gadeforss caurmērā Polijas līgā sametis 9,6 punktus.

Īpaši labu ritmu uzņēmis Čerapovičs - 24 punkti un sešas atlēkušās bumbas 12. novembra spēlē Ņižņijnovgorodā, 21 punkts 19. novembra mājas cīņā pret “Avtodor” un 26 punkti spēlē pret Ukrainu. Sestdien viņš iemeta 5 no 7 tālmetieniem, bet Hokansons realizēja 3 no 8 mēģinājumiem. Pateicoties abiem aizsargiem, zviedri trīspunktniekus meta ar 44,4% precizitāti (12/27).

Vēl viens zviedru pluss - četri vīri, tai skaitā jaunie spēka uzbrucēji Adams Ramštets un Nikolass Spiress, kā arī aizsargi Tobiass Borjs un Martins Palmblads, ikdienā spēlē Stokholmas priekšpilsētas klubā “Sodertalje Kings”. Valstsvienības galvenais treneris Vedrans Bosničs šajā komandā strādāja no 2008. gada, tai skaitā no 2010. gada veica galvenā trenera pienākumus.

Bosnijas galvaspilsētā Sarajevā dzimušais horvāts Bosničs spēlētāja karjeras laikā bija saspēles vadītājs. Viņa ģimene jau iepriekš daļēji pārcēlās uz Eiropas ziemeļiem - Zviedrija 20. gadsimta 90. gadu vidū uzņēma ap 100 tūkstošus bēgļu no bijušās Dienvidslāvijas, visvairāk Bosnijas musulmaņus. Pazīstamākais no viņiem ir futbolists Zlatans Ibrahimovičs.