Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Ziemassvētku duelī Porziņģa ''Knicks'' tomēr piekāpjas ''76ers''

© USA Sports Today / Scanpix

Ar Enesa Kantera labāko karjeras spēli pirmdienas vakarā Ņujorkas "Knicks" nepietika, lai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Ziemassvētku dienas spēlē pieveiktu Filadelfijas "76ers" - 98:105. Kristaps Porziņģis guva 22 punktus, izcīnīja septiņas bumbas un bloķēja piecus metienus.

Ziemassvētku spēļu tradīcija tika aizsākta pirms 70 gadiem, un 52 reizes Ziemassvētkos bijis jāspēlē arī "Knicks". Tikmēr Filadelfijas komandai šī bija pirmā Ziemassvētku spēle pēc 16 gadu pārtraukuma. Un ne velti - "76ers" šosezon rāda atzīstamu sniegumu un ir reāla "play-off" pretendente Austrumos. Šī bija pirmā no kopumā četrām savstarpējām tikšanās reizēm šosezon.

To nedaudz labāk iesāka "Sixers", taču kopīgiem spēkiem mājiniekiem izdevās mainīt spēles ritējumu un piektajā minūtē pēc Džereta Džeka pārtvertās bumbas tā nonāca pie Kristapa Porziņģa, kurš ātrajā uzbrukumā trieca no augšas, pirmoreiz izvirzot vadībā "Knicks" (7:6). Brīdi vēlāk Porziņģis efektīgi bloķēja pretinieku, bet uzbrukumā Kristapu aktīvi centās ierobežot horvātu spēka uzbrucējs Dario Šaričs, kuram bija uzticēta latvieša segšana. Trīsarpus minūtes pirms ceturtdaļas beigām gan Šaričs nespēja traucēt Porziņģim, kurš, saņēmis bumbu, vienkārši apgriezās ap savu asi un meta pāri Šariča rokām, panākot jau 18:11 "Knicks" labā un liekot pārtraukumu pieprasīt viesiem. Otro piecinieku cīņā labāka bija "76ers", kas līdz pirmās ceturtdaļas izskaņai samazināja mājinieku pārsvaru līdz 24:21.

Otrā ceturkšņa sākumā Džoels Embīds guva piecus punktus pēc kārtas, ļaujot Filadelfijai pārņemt vadību (26:24), un turpinājumā to arī izdevās turēt, lai gan "Knicks" nekur tālu neiepalika. Piecas minūtes pēc otrās ceturtdaļas sākšanās Maikls Bīzlijs atguva vadību Ņujorkai (34:33), taču vadības maiņas neapstājās arī turpinājumā - vadībā bija te viena, te otra komanda. Trīs minūtes pirms puslaika Porziņģis ar četriem punktiem pēc kārtas panāca trīs punktu pārsvaru "Knicks" (42:39). Pēdējā minūtē viesi atkal izvirzījās vadībā, bet pēdējās puslaika sekundēs Porziņģis izcēlās ar savu trešo bloķēto metienu, neļaujot "Sixers" lielajā pārtraukumā doties ar lielāku vadību, nekā viena metiena tiesa - 48:50.

Minūti pēc otrā puslaika sākuma Lenss Tomass pēc caurgājiena ar metienu no apakšas panāca neizšķirtu (52:52). Minūti vēlāk Džeks aizsardzībā ar plecu uztriecās virsū Embīdam, kurš devās caurgājienā. Embīds tika notriekts uz zemes, bet Džekam tika piešķirta nesportiskā piezīme. Situāciju "Sixers" pārvērta četros punktu guvumos vienā uzbrukumā (divi soda metieni un precīzs metiens uzbrukumā). Piecas minūtes pēc otrā puslaika sākšanās Porziņģis devās palīgā Enesam Kanteram un efektīgi bloķēja Embīda metienu. Porziņģis turpināja aktīvi ieņemt vietu groza tuvumā un izprovocēt pārkāpumus. Ceturtdaļas vidū ar diviem sodiņiem Kristaps pēc ilgāka pārtraukuma atjaunoja neizšķirtu (62:62), bet jau mirkli vēlāk pēc teicamas aizsardzības Kanters pēc Rona Beikera piespēles no apakšas atguva ņujorkiešiem vadību (64:62). Pēc rezervistu iesaistīšanās vadība atkal tika pazaudēta un trešais ceturksnis beidzās pie rezultāta 75:79.

Pēdējais ceturksnis sākās neveiksmīgi mājiniekiem - Bīzlijs ar teicamu piespēli atrada groza apakšā esošo Kailu O'Kvinu, taču otrais saminstinājās, netrieca bumu grozā no augšas uzreiz. Sekoja pizīme pret O'Kvinu, taču netrāpīja nevienu no abiem soda metieniem. Drīz pēc tam Džei Džei Rediks ar trejaci panāca plus pieci Filadelfijai (82:77). Vēlāk viesi vadību palielināja jau līdz deviņiem punktiem (86:77). Tikai tad Džefs Hornačeks sāka atkal laukumā laist pamata spēkus, laukumā atstājot vien Bīzliju, kurš tika pārbīdīts uz vieglā uzbrucēja pozīciju. Septiņas ar pusi minūtes pirms beigām pēc Kantera 20. bumbas izcīnīšanas Porziņģis realizēja savu pirmo trīspunktnieku (84:89).

Pēdējās ceturtdaļas vidū Kanters, izcīnot bumbu uzbrukumā, kas bija atkārtots karjeras rekords bumbās (22), trieca bumbu no augšas un panāca 86:89. Brīdi vēlāk Porziņģis iemeta pustālo ar sodu, un rezultāts kļuva neizšķirts - 89:89. Džeka nepārliecinošais sniegums vairāku minūšu garumā lika Hornačekam pieredzējušo saspēles vadītāju nomainīt pret debitantu Franki Nikilinā. Sekoja septiņi "Sixers" punkti pēc kārtas un tikai tad Kanters ar triecienu no augšas izkustināja arī "Knicks" gūto punktu skaitu. Embīds divas minūtes pirms beigām ar tālmetienu panāca 101:93 viesu labā, bet uzreiz sekoja "Knicks" muļķīga kļūda uzbrukumā... Minūti pirms beigām Porziņģa piespēli uz malu pārtvēra Bens Simonss un ātrajā trieca no augšas, panākot 103:95. Pēc tam vēl viena bērnišķīga kļūda, Bīzlijam nespējot piecu sekunžu laikā izspēlēt sānu autu.

Pusminūti pirms beigām Lī realizēja trīspunktnieku un vienlaikus Porziņģis izprovocēja piezīmi cīņā par bumbu. Kristapam šovakar ar soda metieniem nesekmējās - piekto reizi mačā neizdevās trāpīt sodiņu. Reāla cīņa par uzvaru bija beigusies, un "Knicks" piedzīvoja otro zaudējumu pēc kārtas - 98:105.

Labāko spēli sezonā aizvadīja "Knicks" centrs Eness Kanters, kurš guva 31 punktu un izcīnīja 22 atlēkušās bumbas (11 no tām uzbrukumā). Kantera karjeras rekords vienā spēlē gūtajos punktos aizvien ir 33 punkti, kas sasniegts 2016. gada aprīlī "Thunder" rindās pret "Trail Blazers". Savukārt izcīnītajās bumbās Kanteram izdevās atkārtot karjeras rekordu - 22 bumbas, kas iepriekš tika sasniegts "Thunder" rindās 2013. gada martā pret "Hornets".

Kristaps Porziņģis šovakar laukumā pavadīja 34 minūtes, guva 22 punktus (2p. 5/17, 3p. 1/2, s.m. 9/14), izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, bloķēja piecus metienus, saņēma vienu piezīmi, reizi kļūdījās un sakrāja +/- rādītāju +3. Pieci bloķētie metieni ir atkārtots otrais labākais rādītājs šajā sezonā, iepriekš tikpat metieni bloķēti pret "Lakers" 13. decembrī, bet labākais rādītājs šosezon ir seši bloki mačā pret "Pacers" 6. novembrī.