Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Šonakt Ņujorkā latviešu duelis - Porziņģis pret Bertānu

© NBA

Šonakt 2.30 pēc Latvijas laika Dāvis Bertāns ar Sanantonio “Spurs” viesosies pie Kristapa Porziņģa un viņa pārstāvētās Ņujorkas “Knicks”. Ņujorka ir viena no bīstamākajām komandām visā NBA, ja tā spēlē savā mājas zālē. “Spurs” centīsies tikt atpakaļ uz uzvaras takas, bet “Knicks” gribēs turpināt savu uzvaru sēriju.

Bez liekiem jautājumiem “Knicks” galvnais atslēgas spēlētājs ir latvietis Kristaps Porziņģis. Šogad viņš NBA apvāršņos sāk pierādīt savu talantu, vedot komandu pretī uzvarām. Pēdējās spēlēs Kristaps nav bijis produktīvs, taču priecē, ka Kristapam salīdzinājumā ar pagājušo gadu nav tik daudz bedru un kritumu. Šogad vinš ir daudz konsekventāks. Bijušas pāris spēles, kur Porziņģis nespēja komandu nest uz saviem pleciem. Pārsvarā “Knicks” šajā sezonā ir varējusi paļauties uz liepājnieka talantu. Tikai sešās spēlēs Kristaps nav spējis pārkāpt 20 punktu robežu, un vienā no tām viņš ir nokritis zem desmit punktu latiņas.

Pēdējā mēnesī iezīmējušies divi trauksmes signāli Kristapā sniegumā. Viens no tiem ir trīspunktu metiena precizitāte. Decembrī Kristaps spēja realizēt 32,1 procentu no visiem izmestajiem trīspunktu metieniem. Jāpiezīmē, ka tas ir zem līgas vidējā rādītāja. Viņš decembrī vidēji spēlē izmet 4,8 metienus. Tas ir virs līgas vidējā rādītāja. Jautājums ir šāds - kāds ir iemesls šim rādītājam? Viens iemesls, iespējams, ir elkoņa trauma, no kuras Kristaps cieta sezonas ievadā un, no kuras viņš pilnībā nav izveseļojies.

Otrs iemesls varētu būt tas, ka līga ražo arvien vairāk un vairāk tādu spēlētāju kā Kristaps. Tādēļ ir daudzi garā gala spēlētāji, kuri spēj Kristapam traucēt izdarīt metienu arī no trīspunktu līnijas. NBA šajā laikmetā spēle balstās uz trīspunktu metieniem, arī garie spēlētāji kļūst mobilāki un iet arā no soda laukuma. Turklār jebkurš NBA treneris zin, ko Kristaps spēj. Tādēļ viņam pievērš galveno uzmanība aizsardzībā.

Vēlviena Porziņģa vājība ir pretspēlētāju segšana perimetrā, kur viņš bieži pazaudē savu sedzamo. Tas var būt ļoti kritiski, jo ir vairāki garie spēlētāji NBA, kurus nedrīkst ne uz brīdi atstāt vai pazaudēt uz perimetra. Pretējā gadījumā tas uzreiz pārvēršas trīs punktos.

“Knicks” komanda ir viens no šīs sezonas pārsteigumiem. Neviens negaidīja, ka komanda pēc pus aizvadītas sezonas varētu elpot pakausī Austrumu konforences astoņām labākajām komandām. Ņujorka ir spējusi izcīnīt 18 uzvaras un tikpat arī zaudēt. Tas pateicoties labajai centra Enesa Kantera un Tima Hārdaveja spēlei, kurš pagaidām ir ārpus rotācijas gūtās traumas dēļ. Negaidītu sniegumu demonstrē arī franču saspēles vadītājs Franks Nilikina, kuru “Knics” šajā vasarā ieguvā draftā.

Kā gandrīz visus eiropiešus, NBA līdzjutēji un zinātāji neuztver ar lielu sajūsmu, bet gan ar pietāti, jo bijuši vairāki gadījumi, ka šie slavētie, ar augstiem numuriem izvēlētie basketbolisti, nav spējuši parādīt tādu sniegumu, kāds no viņiem bijis gaidīts ( Andrea Barņjānī, Andris Biedriņš, Darko Miličičš). Franks Nilikina ir pierādījis pretējo - viņš ir augstākās klases aizsargs ar labu piespēlētāja talantu. Pie metiena gan jāpiestrādā.

Otrā laukumā pusē varēs redzēt citu latvieti: Dāvi Bertānu. Viņš šogad “Spurs” rindās aizvada savu otro sezonu. Šajā sezonā Dāvis uz laukuma pavada par 2,4 minūtēm mazāk nekā pērn. Tas dod mazāk punktus, salīdzinot ar pagājušo gadu. Viņš spēlē iemet 4,1 punktus, bet pagājušajā sezonā 4,5 punktus spēlē. Tas ir tādēļ, ka šogad Sanatonio ir vairākas jaunās zvaigznes, kurām vēl jācīnās par spēles laiku ar veterāniem.

Bertāns “Spurs” komandā ir izteikts “noķer un met” snaiperis, kuram jādežūrē uz trīspunktu līnijas un savā atvēlētājā laikā jāizmanto pēc iespējas vairāk iespējas. Pēdējās četrās spēlēs viņš iekļuvis stagnācijā, nespējot iemest ne punktu. Nav liela iemesla vainot pašu rūjenieku, jo spēles laiks, lai sevi pierādītu, šajā periodā ir bijis niecīgs.Cēlonis meklējams tur, ka atpakaļ komandā pāris spēles ir tās līderis un vieglais uzbrucējs Kavaji Leonards. Kavaji ir viens no tiešajiem konkurentiem uz Dāvja spēles laiku. Protams, priekšroku un zaļo gaismu dod Leonardam, uz kuru Sanantonio liek lielas cerības.

Šī būs otrā komandu tikšanās šajā sezonā. Pirmajā reizē “Spurs” triumfēja, bet galvenais rūgtums bija, ka abi latvieši nesatikās uz laukumā. Cerams šajā spēlē tas notiks.