Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas basketbola izlašu treneris: Nedrīkst pieļaut, ka sākas netīrās veļas mazgāšana

© F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdei ir jārīkojas strikti un jāpieņem izšķiroši lēmumi saistībā ar izlašu direktora Māra Jučmaņa un organizācijas ģenerālsekretāra Edgara Šnepa skandālu, uzskata bijušais Latvijas izlašu treneris Artūrs Štālbergs.

Jau ziņots, ka Jučmanis vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot LBS un tās ģenerālsekretāru Šnepu par mēģinājumu izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā.

"Jau 2009. gadā Latvijas basketbols saņēma lielu triecienu. Kopš tā laika ir paveikts ļoti daudz laba, ir sakārtota basketbola sistēma, atgriezti atbalstītāji. Tomēr tagad atkal ir nesmukums, ko var nosaukt par skandālu, jo ir iesaistīts izlašu direktors un ģenerālsekretārs," teica Štālbergs. "Esmu iepazinies ar viedokļiem gan no vienas iesaistītās puses, gan otras. Skaidrs, ka kāds šeit nesaka taisnību. Tas lai paliek valsts policijas izmeklēšanas ietvaros, jo netaisos kādu nosodīt. Noteikti ir arī daudz citu lietu, ko nezinām."

Šneps aģentūrai LETA Jučmaņa apgalvojumus par prēmijas izspiešanu nodēvēja par meliem. Viņš skaidroja, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot. Bijušajam izlašu direktoram esot jāpaskaidro LBS finanšu līdzekļu pārtēriņš 53 471,78 eiro apmērā, pretējā gadījumā LBS šo naudu piedzīšot tiesas ceļā.

Saistībā ar šo skandālu trešdien notiks LBS ārkārtas valdes sēde.

Štālbergs, kurš šobrīd ir atgriezies dzimtajā Liepājā un nolēmis tur kopt basketbola vidi, norādīja, ka viņam visvairāk rūp šī sporta veida attīstība. "Ir svarīgi, lai šajā skandālā neciestu basketbola sabiedrība un vispirms jau vecāki un viņu bērni. Ja šī situācija izvērtīsies plašumā, tā tieši vai netieši skars arī jaunatnes sistēmu, un cietīs klubi," atzina Štālbergs.

"Daļēji man ir vienalga, kas notiks ar šajā skandālā iesaistītajiem cilvēkiem. Man ir svarīgākais, lai necieš pārējie. Ja vainīgajiem pietiks drosmes un cieņas atzīt savu vainu, viss kārtībā. Nedrīkst pieļaut, ka šī interpretāciju skaidrošana ievelkas un sākas netīrās veļas mazgāšana," uzsvēra speciālists. "LBS valdei ir jārīkojas strikti un jāpieņem lēmumi. Tie varētu būt sāpīgi, varbūt pat jānosauc par ķeizargriezienu. Citādāk tiks zaudēta uzticība tās darbam. Problēma ir jārisina. Jo ātrāk, jo labāk."

Štālbergs gan uzreiz piebilst, ka viņš nemudina kādu atlaist un veikt tik pamatīgas pārmaiņas. "Ja cilvēks ir vainīgs, viņš ir jāsoda. Ja Šneps tiešām ir mēģinājis izspiest naudu, viņam ir jāatkāpjas. Savukārt, ja Jučmanis viņu ir nepatiesi apvainojis, viņam jānāk klajā ar publisku paziņojumu un jāuzņemas atbildība," uzskata bijušais Latvijas izlašu treneris.

"Jučmanim izlašu direktora amatā bija ļoti liels darba apjoms. Bija lietas, ko vajadzēja atgādināt, lai viņš izdara, bet tas vienmēr tika paveikts. Par laiku, ko kopā strādājām, man nav pretenziju," pauda Štālbergs. "Arī Šnepam līdzīgi kā Mārim ir jāpaveic liels darba apjoms. Varbūt bija kādas lietas, kas netika izdarītas, kā vajag, bet nevarētu teikt, ka man būtu bijušas pretenzijas."