Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Bertāns ar "Spurs" dodas iekarot Balto namu

© AFP/Scanpix

Sanantonio “Spurs” ar Dāvi Bertānu sastāvā viesosies ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kur cīnīsies par sev svarīgu uzvaru pret “Wizards”. Abām komandām uzvaras ir vitāli svarīgas, lai cīnītos par augstāku vietu turnīra tabulā pirms play-off sākšanās. “Spurs” Rietumu konferencē ar 43 uzvarām un 31 zaudējumu atrodas sestajā vietā, un “Wizards” sēž Austrumu konferencē tajā pašā vietā tikai ar 40 uzvarām un 33 zaudējumiem.

Šo mēnesi Dāvja Bertāna biogrāfijā var iedalīt divās daļās: virsotne un kanjons. Līdz marta vidum viņš piedzīvoja savas karjeras produktīvāko nogriezni, kad viņš piecās spēlēs vidēji laukumā pavadīja 21,4 minūtes. Šajā laikā viņš no perimetra lādēja ar izcilu 40,1 procentu. Šo piecu spēļu periodā viņš vidēji pretinieku grozā sameta 13,2 punktus.

Cits apvārsnis paveras raugoties uz atlikušo mēnesi . Bertāns pēdējās septiņās spēlēs martā pat nepaspēja sviedru lāsi nopilināt uz laukuma dēļiem. Bertāns šajā laikā uz laukuma vidēja tika vairs tikai 6,2 minūtes. Protams, tas kā katram cilvēkam arī viņam iedragāja viņa pārliecību, kas pārtulkojās arī uz neveiksmēm no sava darba lauka: trīspunktu līnijas. Viņš no šīs distances lidināja ar zemu 21,4 procentu. Jāņem vērā, ka viņš trijās spēlēs iemeta pusi no saviem izdarītajiem trīspunktu metieniem, savukārt pārējās četrās spēlēs Bertāns netrāpīja ne reizi no tālās distances. Kopā pa šīm septiņām spēlēm viņš guva tikai 11 punktus.

Iemesls šīm radikālajām izmaiņām spēles laikā īsti nav skaidrs. Pamatojums jāmeklē pie Sanatonio galvenā trenera Grega Popoviča, kura apziņā ir tas, kurš cik daudz vai maz spēlēs. Viens no iemesliem ir Lemarkusa Aldzridža un Brenta Forbsa spēles laika palielināšana. Tas tik un tā nepamato, kādēļ Bertāns bija cietējs un viņa spēlēs laiks nokrita par pāris stāviem. Viņš savu esamību laukumā izmantoju produktīvi. Diemžēl šī produktivitāte un rezultivit’te nepalīdzēja uzvarām krist Sanantonio kabatā.

Kopš Bertāna spēles laika lejupslīdes kaut kas Grega Popoviča formulā ir nostrādājis, un uzvaras ir nākušas tikpat ražīgi kā Latvijā pūpoli ziedējuši. No pēdējām septiņām spēlēm sešās ir gūts triumfs. Ja vienu brīdi bija pamatotas bažas par to, ka “Spurs” varētu pavasari sagaidīt drūmā tonī, tad šobrīd viss atgriezies pareizajā gultnē.

Aldridžš spēlē savas karjeras labāko basketbolu kā vienmēr esot neapturams tuvāk grozam. Vienīgais akmens Aldridža dārziņā ir viņa ne pārāk labā trīspunktu mešana, kas garajiem spēlētājiem jau mūsdienās ir kā norma. Laba parādība ir jauno spēlētāju izaugsme, kuri varētu būt šīs franšīzes nākotne, jo, iespējams, šis ir pēdējais gads esošajam komandas līderim Kavaji Leonardam. Viņa un komandas attiecības balansē uz naža asmens. Jautājums ir - nevis, kad viņš atgriezīsies, bet vai viņš viņš atgriezīsies.

Mājnieku komanda “Wizards” šobrīd piedzīvo gaisa bedres. Līdz šim viss gāja, cik vien perfekti var iet, neņemot vērā, ka satraumējies bija vienības līderis Džons Vols. Bez viņa komanda spēlēja teicami, rādot zobus Austrumu konferences lielajiem milžiem un tiekot galā ar sava līmeņa komandām, taču šobrīd uzvaras viļņi ir pierimušies, un Vašingtona nepacietībā grauž nagus un gaida atpakaļ Džonu Volu. Bija pat runas, ka, iespējams, “Wizards” ir labāki bez Vola, taču pat bērnam bija skaidrs, ka play-off bez Džona šī komanda pat vējam netiks cauri.

Taču no šī perioda, kad Džons bija uz slimības gultas, var paņemt dažas pozitīvas iezīmes. Pirmkārt, čehu saspēles vadītājs Tomašs Satoranskis pierādīja, ka viņš var būt ļoti labs un vajadzīgs šai komandai. Tas nozīmē, ka, kad Džons Vols atgriezīsies, viņiem būs ļoti uzticams un labs rezerves vienības saspēles vadītājs. Satoranskis kvalitatīvi spēs vadīt komandu, kad Vols atpūtīsies uz soliņa. Otrkārt, Oto Porters un Kelijs Obre bieži uz sevi uzņēmās spēli un parādīja, ka viņiem var uzticēties daudz vairāk nekā iepriekš tas tika darīts.

Spēles iznākums būs atkarīgs no tā, cik labi nospēlēs līderi: Bredlijs Bīls un Lemarkuss Aldridžš. Ļoti nozīmīgs arī būs Satoranska un “Spurs” jauno spēlētāju sniegums, kas ir x- faktori šajā spēlē.