Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Futbols

13 iemesli, lai šosezon sekotu Latvijas futbola Virslīgai

© F64

Ar spēli Olaines pilsētas stadionā starp „Jelgavu” un debitanti „Babīti”/„Dinamo” šovakar, plkst. 19:00 startēs „SynotTip” futbola Virslīgas jaunā sezona. Pirms tās mēģinājām atrast lielākas un mazākas intrigas, kādēļ šajā sezonā būtu vērts sekot līdzi Latvijas spēcīgākajam futbola klubu turnīram. Kāpēc tieši trīspadsmit? Nu, kaut vai tāpēc, ka tieši tik uz ātru roku izdevās saskaitīt.

1. Čempionāts bez favorīta.

Katru gadu biedrība „Latvijas futbola Virslīga” organizē mediju prognožu konkursu un šis ir pirmais gads, kad viennozīmīga (vai vismaz divu) galveno pretendentu uz titulu nav. Žurnālisti veselas sešas komandas tabulas augšgalā rindo dažnedažādās secībās.

2. Vai titulu nodrošinās gadu gaitā ieguldīts darbs vai starpsezonā iepirktu spēlētāju kvalitāte?

Šo jautājumu savā jaunās sezonas ievadrakstā uzdod mūsu kolēģis Edmunds Novickis: kāds modelis vismaz Virslīgā ir spēcīgāks un augstvērtīgāku rezultātu nesošs - varbūt ne tik talantīgs kolektīvs, taču vairāku gadu garumā akurāti kārtots un eļļots, pildīts ar darba rūķiem (piemēram, „Jelgava” un „Ventspils”), vai ar bieza naudas maka palīdzību izveidots izsmalcināts, taču nepārbaudīts, nenoslīpēts rasols (piemēram, „Riga”, daļēji arī RFS)?

3. Vai Tamazs Pertija stabilākā organizācijā spēs komandu aizvest līdz čempionu titulam?

Tamaza laikā „Skonto” nebija naudas, spēlētājiem nemaksāja algas, taču tik un tā futbolisti tika motivēti, spēlēja labu futbolu un trīs reizes izcīnīja sudraba medaļas. 2013. gada sezonā "Skonto" gan bija favorītu lomā, bet nākamajās divās tika runāts, ka tas mazumiņš, kas pietrūkst līdz zelta godalgām, ir tieši stabilitāte klubā - sakārtotas lietas, kas ir ārpus futbola spēlēšanas.

4. Kuru no Virslīgas komandu galvenajiem treneriem atlaidīs pirmo?

Pagājušajā sezonā jau pēc trim aizvadītām spēļu kārtām galvenos trenerus atlaida RFS (Jurijs Popkovs) un „Riga” (Kirils Kurbatovs). Turklāt ar to abi klubi nesamierinājās un sezonas laikā vēl vairākas reizes veica treneru maiņas. Tikmēr čempionvienības galvenais treneris, baltkrievs Oļegs Kubarevs kļuva par pirmo, kurš pie Jūrmalas komandas stūres nostāvēja no pirmās līdz pēdējai kārtai.

5. Vai Virslīgas izpilddirektoram Oliveram Šlēglam nebūs jāsamaksā par tā saukto dzeltenās kartītes piešķiršanu?

Ziemas kausa izcīņas laikā atkal bija dzirdamas runas par iespējamiem godīgas spēles pārkāpumiem, kas ietekmējuši spēles rezultātu. Vieni bļāva, ka pierādījumi tam ir acīmredzami, otri tikpat kaismīgi apsūdzības noraidīja. Jācer, ka neatkārtosies pāris gadu senā vēsture, kad Virslīgas sezonu sāka astoņi klubi, bet pabeidza septiņi (diskvalificēta tika FB „Gulbene”).

6. Latvijas izlases futbolistu daudzums Virslīgas klubos.

Ja iepriekš futbola līdzjutēji varēja teikt, ka viena lieta ir apmeklēt valstsvienības spēles, bet pavisam cita - doties uz Virslīgas mačiem, kuros pašmāju labākos futbolistus grūti ieraudzīt, tad šajā sezonā Virslīgā netrūks Latvijas mērogam skaļu uzvārdu - Kaspars Gorkšs, Antons Kurakins, Gints Freimanis, Kaspars Ikstens, Oļegs Laizāns, Artūrs Zjuzins, Boriss Bogdaškins, Gļebs Kļuškins, Aleksejs Višņakovs, Valērijs Šabala, Arturs Karašausks…

7. Kurš kļūs par Virslīgas rezultatīvāko spēlētāju?

Tik daudz kvalitatīvu uzbrucēju Virslīgas klubu pieteikumā sen nav bijis. Latvijas izlases uzbrucēji Valērijs Šabala („Riga”) un Artūrs Karašausks („Liepāja”), pagājušās sezonas labākais snaiperis Ģirts Karlsons („Ventspils”), starpsezonā daudz vārtus guvušais baltkrievs Leonīds Koveļs (RFS) un viņa tautietis, pērnās sezonas čempiona „Spartaka” bīstamākais uzbrucējs Dmitrijs Platonovs.

8. Kurš no brāļiem būs rezultatīvāks - Roberts Savaļnieks vai Niks Savaļnieks?

Droši vien godīgāk gan būs salīdzināt Roberta rezultatīvās piespēles un Nika gūtos vārtus, jo, kamēr jaunākais brālis Roberts RFS spēlēs pussarga pozīcijā, vecākais brālis Niks būs „Babītes”/„Dinamo” uzbrukuma līderis.

9. Lielais laukums un vērtīgas balvas.

Jau pērn Virslīga sadarbībā ar ģenerālsponsoru „SynotTip” piedāvāja futbola līdzjutējiem interesantu tūri, kuras ietvaros visos Latvijas futbola stadionos līdzjutējiem bija iespēja ne tikai iemēģināt lielos futbola laukumus pašiem, bet arī tikt pie vērtīgām balvām. Šis gads nebūšot izņēmums jaunām aktivitātēm.

10. Klubu konkurence arī cīņā par līdzjutējiem.

Ja pirms dažām sezonām vien daži, tad nu jau teju visi klubi aktīvi domā, kā par līdzjutēju piesaisti, tā par to izklaidēšanu stadionos arī ārpus futbola. Virslīgas pārstāvji norāda, ka šajā ziņā ir arī izcili piemēri, kas futbola maču spēj pārvērst par lielisku atpūtu visai ģimenei. Pozitīvi, ka arī šajā jomā klubi izjūt savstarpēju konkurenci, kas ceļ šo aktivitāšu līmeni. No tā vislielākie ieguvēji ir tieši futbola līdzjutēji.

11. Vai „Metta”/LU beidzot izvairīsies no pārspēlēm?

Lai gan pirms vairākām sezonām „Metta”/LU par savu mērķi izvirzīja Virslīga čempionu titulu 2020. gadā, sezonas rit, taču pēdējās četrās sezonās klubs cīnījies par palikšanu Virslīgā. No pārspēlēm izdevās izvairīties tikai 2015. gadā, kad diskvalificēja „Gulbeni”. Tagad ir 2017. gads.

12. Kā „Babītes”/„Dinamo” direktors sadzīvos ar kluba nosaukumu?

Šīs sezonas Virslīgas debitantes „Babītes”/„Dinamo” direktors Igors Ņežmakovs jau pasen pārcēlies uz dzīvi Latvijā no savas dzimtenes Krievijas, kur vismaz agrāk bija kaislīgs Maskavas „Spartak” līdzjutējs. Tagad viņš vada klubu, kura nosaukumā ir „sarkanbalto” nīstākā pretinieka vārds „Dinamo”. Starp citu, 22. aprīlī „Babīte”/„Dinamo” viesosies pie Jūrmalas „Spartaka”.

13. Kā Virslīgā veiksies pasaules U17 čempionam un pasaules U20 čempionāta pusfinālistam?

Seškārtējā Latvijas čempiona „Ventspils” sastāvā jaunajā sezonā būs nigēriešu pussargs Abdullahi Alfa, kurš 2013. gada Pasaules kausa izcīņā U17 vecuma grupā piedalījās visās septiņās spēlēs. Nigērija uzvarēja sešos mačos, ieskaitot pārliecinošas uzvaras pusfinālā pār Zviedriju (3:0) un finālā pār Meksiku (3:0). Tikmēr „Babītes”/„Dinamo” rindās spēlēs 2013. gada Pasaules kausa U20 vecuma grupā bronzas medaļas ieguvējs Ričmonds Nketija. Ganas izlases rindās viņš izgāja laukumā sešās no septiņām spēlēm, izņemot zaudēto pusfinālu pret Franciju (1:2), kuras rindās spēlēja Pols Pogbā.