Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Sports \ Futbols

ESPN pasaules slavenāko sportistu apskatā valda futbols

© Scanpix

Vadošais Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN publicējis savu otro pētījumu par pasaules slavenākajiem sportistiem. Tāpat kā pirms gada ranga pirmās trīs vietas ieņem Krištianu Ronaldu, Lebrons Džeimss un Lionels Mesi, kamēr kopumā no 100 slavenākajiem pasaules sportistiem 38 ir futbolisti.

ESPN pētījums veikts pēc šādas metodoloģijas: vispirms apzināti pasaules bagātākie aktīvie sportisti, kuru saraksts papildināts ar medija izvēlētiem sportistiem, kurus iespējams reāli uzskatīt par pasaules populārāko sportistu simtnieka kandidātiem. Nosakot vietu secību rangā, izmantotas piecas kategorijas - sportista sponsoru līgumu apjoms, viņa sekotāju skaits „Twitter”, „Facebook” un „Instagram” tīklos, kā arī viņa vārda meklēšanas biežums „Google” meklētājā. Izņēmums tika pieļauts Ķīnas sportistiem, jo šajā valstī „Google” pakalpojumi ir bloķēti.

Sportistu algas vai prēmiju apjoms netika izmantots, jo dažos sporta veidos to ierobežo attiecīgo līgu noteikumi, objektīvi neatspoguļojot savstarpējo attiecību starp sportistiem. Tāpat jāuzsver, ka precīzu aprēķina formulu ESPN izvēlējusies nepublicēt, taču tā nav vienkārša kopsumma, bet gan attiecīgi pieskaņota rādītājiem. Piemēram, ranga golferis Fils Mikelsons sociālos tīklus nemaz nelieto, kas netraucē viņam atrasties saraksta piektajā vietā.

Par pasaules slavenāko sportistu ESPN pētījumā otro gadu pēc kārtas atzīts portugāļu futbolists Krištianu Ronaldu. Viņa „Facebook” profilam ir vairāk nekā 118 miljoni sekotāju (tas būtu gandrīz 2% pasaules iedzīvotāju, taču jāņem vērā organizāciju un viltus profilu esamība), Ronaldu „Twitter” ierakstus lasa vairāk nekā 50 miljoni, savukārt sponsori aizvadītajā gadā viņam pasnieguši līgumus par 32 miljoniem ASV dolāru.

Ronaldu aizvadītajā gadā palīdzēja Portugāles izlasei pirmoreiz triumfēt Eiropas čempionātā un kopā ar „Real” uzvarēja Čempionu līgā, turklāt šo panākumu centīsies atkārtot arī nedēļas nogalē finālspēlē pret Turīnas „Juventus”. Savukārt pēc tam paredzēta Ronaldu ierašanās Rīgā, kur kopā ar Portugāli viņš aizvadīs PK atlases spēli pret Latvijas valstsvienību.

Otrajā vietā šajā rangā ir Klīvlendas „Cavaliers” superzvaigzne Lebrons Džeimss, bet viņam seko Argentīnas futbolists Lionels Mesi, kurš ir Ronaldu tiešs konkurents Spānijas futbolā, pārstāvot „Barcelona”. Ranga trijnieks salīdzinājumā ar pagājušā gada pētījumu nav mainījies, kamēr uz ceturto vietu pakāpies Šveices tenisists Rodžers Federers. Viņš apsteidzis Brazīlijas futbolistu Neimāru, kurš palaidis priekšā arī iepriekš pieminēto Mikelsonu un šobrīd ir sestajā vietā.

Arvien vairāk uz leju slīd Taigers Vudss, kurš šobrīd ieņem desmito vietu (ESPN dati, visticamāk, aprēķināti krietni pirms Vudsa vakardienas aresta par auto vadīšanu reibumā). Savukārt no 15. vietas uz septīto pakāpies Juseins Bolts, kurš aizvadītajā gadā savai olimpisko medaļu kolekcijai vēl trīs zelta godalgas. Bet no desmitnieka izkritis Indijas kriketists Virats Koli, kurš pirms gada bija astotajā vietā. Latvijā krikets ir salīdzinoši eksotisks sporta veids, bet ļoti populārs Āzijā, Austrālijā un Lielbritānijā, un Koli var lepoties ar gandrīz 34 miljoniem „Facebook” sekotāju un 17.4 miljoniem dolāru sponsorlīgumos.

ESPN nekautrējas atzīt, ka pasaules sportā tomēr karalis ir Ziemeļamerikā ne gluži pirmajā vietā esošais futbols. No populārāko sportistu labākā simta veseli 38 ir futbolisti, turklāt četri no tiem arī labāko divdesmitniekā (bez pieminētajiem Ronaldu, Mesi un Neimāra arī 18. vietā esošais Kakā, MLS spožākā zvaigzne). Situācija krasi mainījusies, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad futbols nedaudz pat atpalika no basketbola (populārāko sportistu simtniekā bija 20 basketbolisti un 17 futbolisti).

Futbolam tuvumā nav neviens cits sporta veids, taču pēc tam līdzvērtīgi sadalījusies basketbola, tenisa, golfa un amerikāņu futbola pārstāvju attiecība. Otrajā vietā sporta veidu pārstāvniecībā tomēr ir basketbols, un rangā atrodami divi Kristapa Porziņģa komandas biedri aizvadītajā sezonā „Knicks” sastāvā - Deriks Rouzs ir 33. vietā (pirms gada 30.), bet Karmelo Entonijs ir 41. vietā (pirms gada 29.).

Jāpiemin arī, ka ESPN pētījuma rezultātos labāko simtniekā nav neviena beisbolista vai hokejista.

ESPN pētījums: desmit pasaules slavenākie sportisti

V. Sportists Valsts Sporta veids
1. Krištianu Ronaldu Portugāle Futbols
2. Lebrons Džeimss ASV Basketbols
3. Lionels Mesi Argentīna Futbols
4. Rodžers Federers Šveice Teniss
5. Fils Mikelsons ASV Golfs
6. Neimārs Brazīlija Futbols
7. Juseins Bolts Jamaika Vieglatlētika
8. Kevins Durents ASV Basketbols
9. Rafaels Nadals Spānija Teniss
10. Taigers Vudss ASV Golfs

Populārāko sportistu simtnieks - sadalījums pa sporta veidiem

V. Sporta veids Sportistu skaits Top100
1. Futbols 38
2. Basketbols 13
3. Golfs 11
4. Teniss 10
5. Amerikāņu futbols 8

Izmantotie resursi:
ESPN World Fame 100 - Top Ranking Athletes