Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Starkovs: Portugāle ir meistarīgāka, taču arī mēs gribam gūt panākumus

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

"Skonto" stadionā šodien norisinājās Latvijas futbola izlases preses konference, kurā piedalījās valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs un centra aizsargs Vitālijs Jagodinskis. Netrūka arī portugāļu žurnālistu.


- Atskaitot pašsaprotamo - Ronaldu -, kuras vēl ir Portugāles stiprās puses?
- Atzīmētu, ka Portugāle kā komanda ir Eiropas čempione un ka tā ir stipra kā komanda. Protams, jāizceļ arī zvaigznes, Ronaldu, bet arī bez viņa Portugāle Eiropas čempionāta finālā uzvarēja mājinieci Franciju. Portugālei ir daudz labu spēlētāju no "top" klubiem - tajā sensāciju nav -, bet es izceltu pašu komandu.

- Kādas palikušas atmiņas no "Euro 2004" finālturnīra Portugālē?
- Protams, ka tā bija spilgta lappuse Latvijas futbola vēsturē, bet es esmu pieradis koncentrēties tagadnei, šodienas problēmām. Ja atgriežas tur, Eiropas čempionātā, tad tās bija 16 tobrīd spēcīgākās komandas Eiropā. Bijām ļoti pagodināti tur atrasties. Organizācijas un futbola ziņā tas bija augstākais līmenis. Mūsu pats spilgtākais brīdis bija bija tas, ko sasniedzām pret Vāciju.

- Vai gribēsiet uzvarēt vai arī neizšķirts būs labs rezultāts?
- Favorīts šajā spēlē ir skaidrs a priori, tā ir Portugāle. Mēs to cienām, taču nebaidāmies un darīsim visu, lai laukumā izskatītos cienīgi. Kāds būs rezultāts, to paredzēt nevar. Esam labi gatavojušies, aizvadījuši kvalitatīvu nometni, labi izpētījām Portugāles izlasi. Mūsu iepriekšējā savstarpējā spēle pavisam nesen bija Portugālē, kur mums bija iespēja sasniegt pozitīvu rezultātu. Lai gan Portugāle, protams, ir meistarīgāka komanda. Bet viss tiek izšķirts laukumā. Neiesiesim tajā, lai tikai uzspēlētu blakus zvaigznēm. Gribam gūt panāķumus.

Vietējo mediju jautājumi Starkovam
- Kāda situācija ar Šabalu, Višņakovu, Freimani? Varbūt vēl kādam ir veselības problēmas?
- Višņakovam un Gintam bija savainojumi, un ceru, ka līdz rītam viņi būs atpakaļ ierindā.

- Kāds būs reālākais veids pārsteigt Portugāli un gūt vārtus - pozicionāli, pretuzbrukumā, pēc standartsituācijas?
- Visi trīs varianti nav slikti (smiekli telpā). Visus šos veidus mēģinājām treniņos, redzēsim, kā ies. Domāju, ka pretuzbrukumi ir pats reālākais veids, jo pret pozicionāliem uzbrukumiem viņi aizsargājas ļoti labi - presingo, atņem bumbas. Bet neizslēdzam nevienu variantu.

- Kādēļ kā pēdējos izvēlējāties izsaukt tieši Maksimenko, Ošu un Jāni Ikaunieku? Un, spriežot pēc tā, Karašauskam neizdevās jūs sazvanīt?
- Kuru sazvanīt? Mani? (Vaicā ļoti izteiksmīgi) Man likās, ka viņš zvanīja savam direktoram un prasīja, kāpēc ["Liepāja"] pārāk smagi spēlē pret pastarīšiem ["Liepāja" tajā spēlē ar 2:1 pārspēja "Babīti"/"Dinamo" - A.S.]. Domāju, ka katram spēlētājam sevi ir jāpierāda laukumā. Otrkārt, bija konkrētas vakances. Mēs izšķīrāmies pēdējās nedēļās, trenējāmies individuāli, testējām viņu gatavību, pārbaudījām. Izsaucām tos, kuri bija stiprākie.

- Individuāli trenējās arī Igors Tarasovs. Kādēļ izsaucāt Mārci Ošu, nevis viņu?
- Tā bija kvalitāšu summa. Izvēlējāmies tos, kurus izvēlējāmies, un nometnē būtībā redzēju, ka ar izvēli kļūdījušies neesam. Arī debitanti gan pēc spēles kvalitātes, gan mentālā ziņā ir ļoti labi iekļāvušies komandā. Ceru, ka rīt būsim cienīgi pretinieki.

- Ņemot vērā Ronaldu tiešos brīvsitienus, īpaši piekodināsiet nepārkāpt noteikumus soda laukuma tuvumā?
- Protams. Arī pirms spēles noskaņojam futbolistus uz kontakta spēli, jo bez tās, nepārkāpjot noteikumus, atņemt bumbu nevarēs. Zinām viņu trumpjus, esam rūpīgi izpētījuši komandu. Un Ronaldu arī nav vienīgais, kurš var iesist tiešos brīvsitienus. Nesen [pret Kipru Žuau] Motinju iesita pat divus.

- Ja Gints nepagūs atlabt, kādas šajā pozīcijā ir alternatīvas?
- Sastāvu parasti nosaucu divas stundas pirms spēles. Pats sliktākais variants ir tas, ja spēlētājs par spēlēšanu vai nespēlēšanu uzzina no preses, piekritīsiet. Daudz runāju ar spēlētājiem, kāds jau vairāk vai mazāk zina, vai spēlēs. Kāda būs izvēle, to afišēsim tikai rīt. Teikšu tā - rēķinos, ka Ginča būs. Tādas spēles futbolistiem ir ļoti reti. Man patika, ka federācija izlaida grāmatu par vēsturi. Tur ir vēsturiski kadri, spēle pret Eiropas čempioni Dāniju. Kadros tika Popkovs un Aleksejenko, arī Laudrups. Un arī Freimanis negrib, lai šī spēle viņam aizietu gar degunu. Jūtu, ka viņš var, un ceru uz viņu.

- Portugāle ir Eiropas čempione, bet pašreizējā grupas līdere ir Šveice. Vai, ņemot vērā šīs piecas spēles, Šveice ir objektīvi stiprāka?
- Domāju, ka abas šīs komandas ir līdzvertīgas. Arī Šveice tajā pašā Eiropas čempionātā aizvadīja vairākas ļoti spēcīgas spēles. Portugāle šobrīd nav līdere, tāpēc skaidrs, ka tā ne pret vienu negribēs paklupt un zaudēt punktus. Tas mums dod iespējas. Kad pretinieks ir nedaudz nervozs, mums ir vieglāk izpildīt mūsu plānu, ir vieglāk neitralizēt viņu trumpjus. Šie trumpji ir ātrums un pieredze. Portugāle ne tuvu nav jauna komanda, tajā nebūt nav jaunieši.

- Vai nevajadzēja vismaz vienu treniņu aizvadīt spēles laukumā? [Vakar "Skonto" stadionā plānotais treniņš tomēr notika "Arkādijā" - A.S.]
- Protams, ka vajadzētu adaptēties apstākļiem. Taču tikām nostādīti fakta priekšā, ka nevarēsim te trenēties. Visi jautājumi mača organizatoriem, UEFA. Visa iniciatīva nāca no turienes.

- Fernandu Santušu labi zināt jau no spēlēm pret Grieķiju. Kā varat raksturot viņu kā treneri?
- Viņš ir augstākās klases treneris. To viņš pierādīja pirms gada. Tiem, kuri ir izcīnījuši šādus titulus, jau ir vizītkarte, kurā viss ir rakstīts. Ja uz šo jautājumu atbild plašāk, tad viņš ir treneris ar savu rokrakstu. Arī Grieķijas izlasē viņš strādāja ar savu rokrakstu, un savas īpašības piedeva arī Portugāles izlasei, kas varbūt bija iemesls, kas ļāva kļūt par Eiropas čempioni. Improvizācija, ātra spēle. Portugāle finālturnīrā apspēlēja visus, arī izbraukumā Franciju, uz kuru daudzi lika.

- Iepriekš preses konferencē teicāt, ka Verpakovskis pirms spēles būs kopā ar izlasi. Nemanīju treniņos, ka viņš būtu kopā ar komandu.
- Viņš ir ar mums. Tāds neredzams, bet ar ir ar mums, neuztraucieties. Tas, ka viņš šobrīd neatrodas šeit, nekas nav. Šobrīd šeit nav arī daudzu citu, šobrīd šeit esam tikai mēs kopā ar Jagodinski. Ja interesē sīkāk, uzzvaniet viņam.

- Jums droši vien jau pirms izlases savākšanās bija sava vīzija par pamatsastāvu. Cik ļoti tā ir mainījusies šīs nedēļas laikā?
- Neteikšu par konkrētiem uzvārdiem un personālijām, bet esmu apmierināts. Faktiski par 90% [šī vīzija] sakrīt. Arī jaunie debitanti sevi ir parādījuši prognozējami labi, pēc līmeņa optimāli iekļaujas izlasē. Un viņi būs arī pamatsastāvā. Varbūt ir viena pozīcija, kas raisa šaubas, bet sastāvu atklāšu tikai rīt.

- Nenopietns jautājums. Pirmajā mājas spēlē pret Portugāli jūs pirms 13 gadiem izraidīja no tehniskās zonas. Vai vēsture neatkārtosies?
- Šis nav īstais laiks nenopietniem jautājumiem. Paskatīsimies. Kā man uz šādu jautājumu atbildēt? Nenopietni? Ceru, ka nē. Ceru, ka tā meitene, kura arī izprovocēja šādu notikumu, ir pieaugusi, kļuvusi gudrāka. Paldies, ka atgādinājāt manu spilgtāko izgājienu trenera karjerā.

- Vai nevajadzētu izmantot citu izlašu praksi pirms oficiālā mača aizvadīt pārbaudes spēli?
- Šajā gadījumā tādas iespējas nebija, jo vēl notika vietējo čempionātu spēles. Šādas iespējas nebija tīri fiziski. Šādu spēļu jēga ir dot iespēju futbolistiem saspēlēties, un kopumā, protams, sagatavošanās ziņā tas būtu bijis labāk. Bet tādu draudzības spēļu vairs nebūs. UEFA visu laiku ievieš ko jaunu, un tagad [pārbaudes spēļu vietā] būs sacensības [Nāciju līga].

Jautājumi Jagodinskim
- Pretī stāsies spēlētājs, kurš pēc triumfa Čempionu līgā atkal būs galvenais kandidāts uz pasaulē labākā futbolista balvu. Kāds ir noslēpums, risinājums, kā viņu apturēt?
- Tikai ar pašatdevi, cīņu. Neļaut viņam izmantot savas spēcīgās puses. Tā ir vienīgā izeja.

- Kādi ir Portugāles trumpji?
- Visa komanda ir stipra. Visas puses tai ir trumpji. Mūsu galvenie trumpji būs pašaizliedzība, cīņasspars. Domāju, ka rīt dosim viņiem cīņu. Nebūs tā, ka iziesim uzspēlēt futbolu. Ja vajadzēs, arī sitīsim pa kājām.

- Vai un kur skatījies Latvijas un Portugāles spēli 2004. gadā?
- Skatījos, tikai sliktā kvalitātē. Mājās bija tāda antena, kuru nācās turēt ar rokām. Spēle bija laba, bet īsā laikā ielaidām divus.

- Un pašu galveno spēles notikumu atceries?
- Nē, to neatceros (smejas).

- Vecāki neļāva to skatīties?
- Kā jau teicu, bija slikta kvalitāte (smejas).

- Ronaldu parasti mīl vai neieredz, vienaldzīgo nav. Izbraukuma spēlēs mājinieku fani Ronaldu bieži izsvilpj un kaitina. Tavuprāt, labāk būtu, ja mūsu fani viņu izsvilptu vai ja ignorētu un atbalstītu mūsējos?
- Diez vai, ka mūsu līdzjutēji viņam spēs ko nodarīt. Labāk, lai viņi atbalsta mūs. Spēlētāju uzdevums būs viņu neitralizēt. Runāji par izbraukuma spēlēm, bet tas ir vienalga, kur viņš spēlē - Spānijā, Latvijā vai Fēru salās. Kāds viņu mīl, kāds - nemīl, bet mūsu galvenais uzdevums būs viņu neitralizēt.

- Ja tāda vajadzība būs, vai esi iemācījies kādu portugāļu lamuvārdu?
- Tikai latviešu un ungāru, portugāļu valodā - neko (smejas). Un krievu, protams.

- Portugāļu uzbrūkošie spēlētāji droši vien bieži vērsīsies pie tiesneša, lūdzot kartītes. Kādi ir aizsargu triki komunikācijā ar tiesnešiem?
- Pretī jāliek tīra spēle. Tikai tā. Ja viņi arī kaut ko prasīs un teiks tiesnešiem, tā nav mūsu daļa. Mūsu daļa ir spēlēt tīri un tīri atgūt bumbu. Triki ir, taču tos nestāsīšu.

- Iespējams, spēlēsi kopā ar Koļesovu. Iepriekš viņu vispār zināji? Kāds iespaids par viņu radies?
- Biju dzirdējis par viņu no Latvijas čempionāta. Nezināju viņu kā draugu, bet zināju kā futbolistu, kāds viņš ir. Ļoti labs puika gan kā futbolists, gan kā cilvēks. Ar saprašanos nebūs nekādu problēmu. Nometnē bija daudz laika, parunājām. Visi jaunie spēlētāji ir labi kā cilvēki un labi arī kā futbolisti.

Portugāles preses konference paredzēta šovakar plkst. 17:30. Tajā piedalīsies galvenais treneris Fernandu Santušs un Francijas čempions Žuau Motinju.