Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Futbols

ŠOVAKAR SPĒLE: Krištianu Ronaldu Rīgā uzjundī interesi par futbolu Latvijā

© Ekrānšāviņš no avīzes

Latvijas futbola izlase šovakar Skonto stadionā Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē uzņems Eiropas čempioni Portugāles izlasi ar Krištianu Ronaldu priekšgalā.

Portugāles izlase Rīgā spēlēs pēc gandrīz 13 gadu pārtraukuma (pavisam - trešo reizi). Arī iepriekšējo reizi tas notika pēc Eiropas čempionāta, kurā portugāļi toreiz savā laukumā finālā sāpīgi piekāpās Grieķijai. Tagad Portugāle ieradusies Eiropas čempiones lomā. Taču ne tikai tāpēc tā ir cita Portugāle - tās sastāvā ir tikai viens futbolists no 2004. gada sastāva (Krištianu Ronaldu), un tā ir lielas uzvaras garšu izjutusi komanda. Manuprāt - spēcīgāka par iepriekšējo izlasi.

Trenera Fernandu Santuša rīcībā ir 15 Eiropas čempioni. Būtu 16, bet pēdējā pārbaudes spēlē ar Kipru (4:0) savainojuma dēļ no sastāva izkrita Milānas Inter pussargs Žoāu Māriu. Nav sastāvā uzvaras vārtu autora Eiropas čempionāta finālā Edera no Lilles Olympique - viņa vietā priekšroka dota 21 gadu vecajam Andrē Silvam no FC Porto, kurš 7 spēlēs izlasē guvis 6 vārtus. Nav sastāvā arī lielā talanta, 19 gadus vecā Renato Sanšeša no Minhenes FC Bayern. Visi pārējie pašreiz labākie ierindā - vārtsargs Rui Patrisiu, Brunu Alvešs, Pepe, Rafaēls Gereiru, Žoau Mutinju, Danilu Pereiru, Viljams Karvalju, Andrē Gomešs, Adriens Silva, Krištianu Ronaldu, Nani, Andrē Silva, Rikardu Kvarežma...

Cits ir arī Krištianu Ronaldu, kurš nesen kļuva par četrkārtēju Čempionu līgas uzvarētāju un pirmo spēlētāju ČL vēsturē, kurš guva vārtus trijos finālmačos. Pirms gandrīz 13 gadiem viņš bija spilgta uzlecošā zvaigzne, kurš vēl skolojās sera Aleksa Fergusona vadībā Manchester United rindās, bet tagad viņš ir viens no izcilākajiem spēlētājiem pasaulē. Ronaldu loma komandā arī ir cita, un reti vēl kura no TOP izlasēm ir tik ļoti atkarīga no sava līdera, cik Portugāles izlase no Ronaldu. Pat tad, ja līderis savainojuma dēļ aktīvi dzīvo līdzi spēlei laukuma malā (Eiropas čempionāta fināls).

Portugāles izlase līdz otrā riņķa mačam savā laukumā ar Šveici nedrīkst zaudēt punktus - lai pirmās vietas liktenis un «taisnā ceļa» liktenis uz finālturnīru izšķiras abu šo komandu duelī. Atgādināšu, ka tikai grupu uzvarētāji «taisnā ceļā» dosies uz finālturnīru, bet 8 no 9 labākajām otro vietu ieguvējām komandām tiks salozētas izslēgšanas spēļu pāros. Tā ka uz mūsu nenovērtēšanu no portugāļiem pēc 4:1 uzvaras pirmajā riņķī savā laukumā velti cerēt. Pašaizliedzība un nepiekāpšanās, stingra spēles disciplīna un prasme izbaudīt iespēju spēlēt pret Ronaldu un Co var dot Latvijas izlasei cienīgu iznākumu. Vai tas nozīmē kaut punktu? Nekas nav neiespējams. Galvenais - nezaudēt spēli vēl pirms tās sākšanās.