Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Cauņa turpinās profesionāli spēlēt futbolu

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latviešu futbolists Aleksandrs Cauņa sarunā portālam Sportacentrs.com apliecināja, ka turpinās profesionālā futbolista gaitas. Viņš arī paskaidroja, kāpēc RFS sastāvā uzspēlēja salīdzinoši maz.

Aleksandrs Cauņa (29 gadi, 19. janvārī svinēs 30. dzimšanas dienu) šī gada 31. martā parakstīja līgumu ar Virslīgas klubu RFS. Viņa atgriešanās laukumā gan ieilga un RFS kreklu oficiālā spēlē Cauņa pirmo reizi uzvilka tikai 16. augustā, kad izgāja uz maiņu kausa 1/4 fināla mačā pret "Karostu" (7:0). Pēc tam augusta beigās Cauņa divreiz nāca uz maiņu arī Virslīgas spēlēs, bet pēc izlašu pārtraukuma (septembra sākumā) laukumā vairs nenāca, turklāt nepiedalījās arī RFS treniņprocesā, liekot atkal uzvirmot runām, ka futbolu neļauj spēlēt veselība un Cauņa varētu likt punktu profesionālajai karjerai.

Tomēr šodien sarunā ar Sportacentrs.com Cauņa noliedza, ka varētu beigt karjeru. Cauņa ne tikai apstiprināja, ka turpinās profesionāli spēlēt futbolu, bet arī pastāstīja par iemesliem, kāpēc rudenī viņu neredzējām laukumā: "Noteikti varu pateikt, ka turpināšu spēlēt futbolu. Cik lielā mērā man tas izdosies, to rādīs laiks, taču veselība šobrīd ļauj spēlēt. Sanāca tā, ka, atrodoties RFS rīcībā, man nedaudz iesāpējās mugura - tā nebija trauma, tas nebija nekas nopietns, vienkārši dažas dienas bija jāizlaiž treniņi. Vienlaikus man bija nepabeigtas mācības Sporta akadēmijā Maskavā. Mācos par treneri, bet tikpat labi varēšu darboties arī citā sfērā - piemēram, par aģentu. Lūk, brīdī, kad iesāpējās mugura un nevarēju trenēties, nolēmu, ka tas būtu īstais brīdis atgriezties Maskavā un mācīties."

"Kad atgriezos Latvijā, līdz Virslīgas sezonas beigām bija atlicis pusotrs mēnesis un teorētiski vēl varēju šogad spēlēt. Tomēr man atkal būtu nepieciešams laiks, lai atgūtu formu un nolēmu neraustīt sevi un RFS komandu - tur ir futbolisti, kuri cītīgi trenējas un spēlē visu sezonu, tāpēc bija labāk, ka viņi paši arī pabeidz sezonu. Pagaidām trenējos individuāli, taču šoziem jau ceru trenēties ar komandu ar pilnu jaudu, iziet pilnu starpsezonu posmu un siltajās zemēs pilnvērtīgi gatavoties nākamajai sezonai. Pēc Virslīgas pēdējās kārtas vienošanās ar RFS man būs beigusies, taču, domāju, ka ar šīs pašas komandas vadību sēdīsimies pie galda un runāsim. Redzēsim, palikšu vai nepalikšu RFS."

Daugavpilī dzimušais Cauņa 14 gadu vecumā pameta dzimto pilsētu, lai pārceltos uz "Skonto" sistēmu. Vispirms viņš 1. līgā pārstāvēja "Olimpu", bet Virslīgā 17 gadu vecumā viņš debitēja "Skonto", ātri vien kļūstot par šī kluba pamatsastāva vērtību. 2009. gadā 21 gada vecumā aizvadīja piecas spēles Anglijas "Championship" "Watford" sastāvā, 2010. gadā atgriezās Latvijā un ar "Skonto" izcīnīja čempiona titulu.

Kopš 2011. gada pārstāvēja Maskavas CSKA, sešos gados aizvadot 60 spēles Krievijas Premjerlīgā un trīs reizes kļūstot par Krievijas čempionu. Cauņa ar CSKA spēlējis arī Čempionu līgas grupu turnīrā (10 spēles, vieni vārti), bet 2012. gada martā bija CSKA rezervē ČL izslēgšanas spēlē pret Madrides "Real". Latvijas izlasē Cauņam 45 spēles un 12 vārti. Pēdējo reizi izlasē spēlēja 2015. gada 13. oktobrī, kad izgāja sākumsastāvā Rīgā pret Kazahstānu (0:1).