Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Futbols

2:5 Atēnās, Latvijas sapnis izsapņots

Šodien Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra Eiropas zonas 2. grupas spēlē Atēnās Latvijas futbola izlase ar 2:5 zaudēja Grieķijas komandai, tādējādi būtībā zaudējot izredzes tikt labāko divu vienību skaitā. Abus vārtus mūsējo labā iesita Māris Verpakovskis.

Latvijas izlase šo ciklu varēja saukt par sekmīgu vēl pirms pēdējām divām spēlēm - kā nekā mūsējie ar savu sniegumu un rezultātiem panāca to, ka saglabāja izredzes iekļūt Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā līdz pat pēdējam. Lai šīs izredzes kļūtu ļoti, ļoti labas, šodien Atēnās vajadzēja uzvaru - pretējā gadījumā 2. vieta visdrīzāk tiktu grieķiem.

Pēc 1. puslaika Māris dod vadību Latvijai!

Diemžēl jau pats cīņas sākums mūsējiem bija pagalam neveiksmīgs - jau 4. minūtē Grieķija tika vadībā. Georgioss Karagunis centrēja, un Teofanis Gekas, kuru nogulēja Deniss Ivanovs, ar galvu raidīja bumbu ļoti precīzi ar galvu pašā vārtu stūrī. Visu cieņu latviešiem, kuri neapjuka un sāka domāt, kā atspēlēties. Par to liecina fakts, ka vienā epizodē uzbrukuma smailē bija... aizsargi Oskars Kļava un Kaspars Gorkšs. Tieši šajā brīdī Latvija arī atspēlējās. Pēc Kļavas pacīnīšanās mūsu kapteinis Gorkšs ne tai vieglākajā situācijā pamanījās izdarīt sitienu, kuru ar pūlēm atvairīja vārtsargs, taču ar atkārtotu raidījumu, fantastiski skaistu šķērīti, vārtus guva Māris Verpakovskis - 1:1! Drīz vien skaists tālsitiens padevās Karagunim - bumba trāpīja pa viesu vārtu pārliktņa augšdaļu.

Grieķi turpināja biedēt ar tālšāvieniem, bet mūsējie atbildēja ar izcilu iespēju - pēc tālas piespēles Verpakovskis ar ātrumu izkārtoja sev momentu, taču no neliela attāluma sita garām tuvējam stūrim. Vēlāk Gekas bīstami sita pēc stūra sitiena, bet Juris Laizāns atbildēja ar negaidītu raidījumu no laukuma centra apļa(!) un nemaz tik daudz netrūka... 39. minūtē tuvu vadības iegūšanai bija Grieķija - Samaras sita, un Andris Vaņins tikai noskatījās, kā bumba noripo gar mūsu vārtu stabu.

Bet tad pienāca 40. minūte, kurā Latvija atkal iesita burvīgus vārtus! Andrejs Rubins sita gar vārtiem, Ģirts Karlsons eleganti ar pieskārienu pārvirzīja bumbu Verpakovskim, un Māris nekļūdījās, gūstot jau savus otros vārtus mačā - 2:1! Lieliski - pēc 45 minūtēm pārsteidzoši bijām vadībā!

2. puslaiks: dīvaina pendele, mūsējie salūzt un zaudē

47. minūtē spēli sabojāja norvēģu tiesnesis Toms Ovrebo. Georgioss Samaras un Kļava pēc divcīņas krita mūsējo soda laukumā un... pendele (grieķu pārraides autori kautrējās parādīt sakarīgu atkārtojumu). Lai gan Vaņins sitiena virzienu uzminēja, 11 metru soda sitienu tomēr realizēja Gekas un 2:2. Mūsējos šis muļķīgais vārtu zaudējums uz kādu laiku salauza un šķita, ka sākām spēlēt nedaudz miegaini. Un tas maksāja vārtus - sekoja centrējums, un Gekas cīņā ar Gorkšu ar galvu nokārtoja sev "hattrick". Jau 3:2 Grieķijas labā. 64. minūtē Gekas varēja iesist arī ceturtos vārtus, taču glāba Vaņins. Andris vēlreiz ļāva mums atviegloti nopūsties, kad 72. minūtē no gaisa sita tas pats Gekas. Tomēr pēc sekojošā stūra sitiena rezultāts tomēr tapa 2:4 - no neliela attāluma precīzi pāri sev sita Samaras. Mūsējie drīz vien varēja samazināt rezultāta starpību, taču pēc Gorkša netraucētā raidījuma ar galvu bumba lidoja secen. Beigās Latvijai bija vēl iespēja, taču uz maiņu uznākušais Kristaps Grebis arī ar atkārtotu sitienu mājinieku vārtsargu nepārspēja. Toties Gekas gan savus ceturtos vārtus gūt spēja - Vaņins nedaudz kļūdījas izgājienā, un Gekas nedaudz apsteidza Gorkšu, raidot bumbu pustukšos vārtos. Nelaimīgs 2. puslaiks un 5:2 Grieķijas uzvara.

Trešdien pret Moldovu

Lai cik Latvija labi spēlējusi šajā ciklā, labāko divniekā Latvijai vairs netikt. Niecīga teorētiska iespēja vēl pastāv (Grieķijai jāzaudē savā laukumā Luksemburgai, mums jāuzvar Moldova, pie tam jānodrošina labāka vārtu attiecība nekā grieķiem), tomēr skaidrs, ka šoreiz jāsamierinās bez Pasaules kausa izcīņas finālturnīra. Pateicībā par šo atlases ciklu līdzjutējiem jāpulcējas kuplā skaitā trešdien "Skonto" stadionā pret Moldovu - uzvara šajā mačā, visticamāk, nodrošinās 3. vietu grupā (ja Izraēla neuzvarēs Šveicē).