Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Hārtlijs: Mačs pret Vāciju būs kā septītā spēle Stenlija kausa sērijā

© Romāns Kokšarovs/ f64 photo agency

Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs pēc zaudējuma Krievijai (0:5) uzslavēja pretinieku komandu kā neticami talantīgu un novērtēja Oļega Znaroka paveikto ar šo izlasi. Tāpat Hārtlijs pauda lepnumu par to, ka visi 25 Latvijas hokejisti šajā PČ devušies laukumā un apsolīja, ka pret Vāciju Latvijas izlase būs gatava parādīt savu labāko sniegumu.

„Apsveicu Krievijas izlasi ar uzvaru,” savu uzrunu sāka Bobs Hārtlijs. „Tā ir komanda, kurā savākti spēlētāji ar neticamu talantu. Viņiem piemīt lielisks slidojums, lieliska ripas kontrole. Krievijas izlasē ir labi vārtsargi. Principā, tā ir komanda bez trūkumiem. Šovakar man atkal likās, ka Latvija parādīja labu sniegumu, nevaru pārmest spēlētājiem necenšanos. Domāju, ka nospēlējām, cik labi vien spējām, taču pret Krieviju mums trūka atbilžu. Uzskatu, ka šis bija spēcīgākais pretinieks, ar ko līdz šim esam spēlējuši.”

„Domāju, ka mūsu spēlētāji, protams, būs gatavi spēlei pret Vāciju,” uz mediju jautājumu atbildēja Hārtlijs. „Rīt uzvarētājs uzvarēs, bet zaudētājs dosies mājās. Likmes ir augstas. Taču mēs jau kopš marta sākumā smagi strādājām, lai sasniegtu ceturtdaļfinālu. Daži cilvēki ļoti priecājas par mūsu izlases sniegumu, daži ir vienkārši priecīgi. Mēs vēlamies Latvijas hokeja līdzjutējiem pasniegt viņu izlases piedalīšanos ceturtdaļfinālā. Vēlamies turpināt stāties pretim un konkurēt ar pasaules spēcīgākajām izlasēm. Domāju, ka tā ir lieliska iespēja mācīties.”

„Rīt mēs spēkosimies ar Vāciju, un mēs atradīsim enerģiju, lai stātos tai pretim,” pārliecināts apgalvoja Hārtlijs. „Vācijai noteikti ir lieliska izlase. Tā tikko sagaidīja pastiprinājumus - Grūbaueru un Draizaitlu. Taču mēs nevaram kontrolēt, kas spēlē Vācijas sastāvā. Mēs toties kontrolējam, kā mēs spēlējam, un man ir nešaubīga pārliecība, ka rīt Latvijas spēlētāji būt pilnībā gatavi mačam.”

Hārtlijs atzina, ka ļoti ciena Znaroka paveikto kā trenerim viņa komandās, ne tikai Krievijas izlasē: „Šī bija pirmā reize, kad sacentos ar Oļega komandu, taču, kopš esmu Rīgā, skatījos KHL spēles un vēroju viņa SKA vienības mačus. Viņš ir lielisks treneris, par kuru zināju jau pirms ierašanās Latvijā.”

Hārtlijs laicīgi norādīja, ka negrasās sūkstīties par PČ kalendāru, kas viņa izlasei liks aizvadīt divas spēles divās dienās, kamēr Vācijai tagad bijušas divas atpūtas dienas: „Nesāksim meklēt attaisnojumus brīdī, kad vēl nemaz izdarīts pirmais iemetiens. Mums priekšā lieliska spēle ar lielisku atmosfēru hallē. Saprotam, ka esam pastarīšu lomā šajā mačā, saprotam, ka nebūsim līdzjutēju favorīti, tāpēc jau tagad varētu sarakstīt grāmatu ar visādiem attaisnojumiem. Taču tas nav veids, kā Latvija virzīsies uz priekšu. Jā, Vācijai bija divas brīvdienas, taču mēs esam rangā 12. vietā un tāds nu ir IIHF reglaments. Taču mēs paši sev izkārtojām iespēju, ka pēdējā spēlē pretendējam uz ceturtdaļfinālu, ka neesam jau sakravājuši koferus, lai dotos mājās. Ķelne ir lieliska pilsēta, taču tagad vēlamies doties uz ceturtdaļfinālu Parīzē.”

„Elvis Merzļikins, Jānis Sprukts un Andris Džeriņš čempionāta sākumā laukumā pavadīja ļoti daudz laika, un mēs jutām, ka šoreiz dot viņiem brīvdienu ir labs ieguldījums nākotnei,” sacīja Hārtlijs preses konferences noslēgumā. „Mēs kopīgi apsēdāmies un izlēmām par soli, ko uzskatījām par pareizu. Vakar biju drošs par to, bet šobrīd esmu pilnībā pārliecināts, ka šis lēmums bija pareizs.”

„Šis mačs mums par Krieviju neko jaunu nepateica,” Hārtlijs turpināja pēcspēles sarunā ar Latvijas medijiem. „Krievija bija viena no turnīra labākajam komandām, un tad tai pievienojās Kuzņecovs un Orlovs. Un nē, viņu dēļ Krievija nepalika vājāka,” Hārtlijs smaidīja. „Vai varam tagad vainot mūsu hokejistu centību, vai varam kādam ko pārmest? Patiešām cienu Latvijas hokejistus par šo spēli. Lai vai kas notiktu pret Vāciju, šī man ir lieliska pieredze, un vēlos, lai tā turpinās, jo arī hokejistiem šī ir lieliska pieredze. Mēs varbūt neesam talantīgākā komanda turnīrā, bet, runājot par puišu kaislību, raksturu un cilvēciskajām īpašībām, esmu ļoti lepns par mūsu komandu.”

„Jaunie puiši šodien nospēlēja tīri labi,” piekrita Hārtlijs. „Jānis Kalniņš, Frenks Razgals un Jānis Jaks - šie puiši bija ar komandu treniņnometnē un smagi strādāja. Nevienam to īpaši neteicu, taču jau ceļā uz šejieni zināju, ka došu iespēju iziet laukumā visiem, un viņi to bija pelnījuši. Es vēlējos, lai viņi varētu teikt: „Es pārstāvēju Latvijas izlasi pasaules čempionātā”. Principā tas bija mans kā galvenā trenera atdotais parāds šiem spēlētājiem.”

Hārtlijs arī norādīja, ka Kalniņam jau pirms spēles pateicis, ka viņam tiks dota iespēja piedalīties spēlē, atalgojot vārtsargu par izcilo attieksmi un ieguldīto darbu treniņos: „Turklāt šī spēle arī praktiski neko nenozīmēja. Protams, gribējām uzvarēt Krieviju un priecātos par punktu vai diviem, tas būtu varējis nedaudz ietekmēt spēli pret Vāciju, taču Krievija visai ātri guva divus vārtus un mums atspēlēties būtu bijis ļoti grūti. Tāpēc esmu lepns par to, ka tagad visi 25 spēlētāji no izlases pieteikuma ir pilntiesīgi PČ dalībnieki.”

Par Krievijas otro vārtu guvumu Hārtlijs savu viedokli nepiedāvāja, vien norādīja, ka redzējis tikai to pašu atkārtojumu, ko visi arēnā un pie TV ekrāniem, un vairs nemaz nav svarīgi, vai tiesneša lēmumam piekrīt vai nē - vārti ir ieskaitīti, un tagad jādomā tikai par rītdienas spēli.

Pilnīgi droši varu piekrist, ka spēle pret Vāciju būs kā sērijas septītā spēle Stenlija kausā,” sacīja Latvijas izlases treneris. „Latvija kā hokeja nācija, lai arī skaitliski neliela, jau spērusi soļus uz priekšu. Līdz šim turnīrā Latvijas izlase parādījusi lielu pašatdevi, redzu, kā puiši progresējuši, un redzu hokejistu emocijas un mīlestību ne tikai par hokeju, bet arī par savu valsti.”

Viena lieta ir uzvarēt spēlē, pavisam cita lieta - izveidot uzvarētāju kultūru. Tagad Latvijā ir bērni 5-6 gadus veci, kuri skatās spēles un redz laukumā emocijas, viņi redz, kā tiek bloķēti metieni. Mums ir pāris spēlētāji, kuriem ir traumas, taču neviens nesūdzas. Pēc otrā perioda piedāvāju dažiem puišiem palikt ģērbtuvēs - viņi atteicās. Es to uzskatu par zīmi, ka Latvijas hokejam priekšā gaišas dienas. Šobrīd mums netrūkst lietu, ko uzlabot, piemēram, jauno hokejistu attīstībā. Dzīvē principā ir jācenšas viss uzlabot, tam būtu jābūt mērķim katrā dienā. Šonedēļ man sanāca satikties ar LHF vadītājiem, un viņi piekrita, ka, visticamāk, spēle pret Vāciju būs izšķirošā. Taču tas ir jānovērtē - šī ir lieliski sagatavota iespēja, un to sagatavojām mēs paši, uzvarot turnīra sākumā. Taču jebkurā gadījumā esmu priecīgs par savu laiku Latvijas izlasē - esmu atklājis lielisku valsti, lielisku izlases kolektīvu, ar kuru varu runāt un runāt. Tā ka gaidām rītdienas vakaru un pirmo iemetienu, lai varētu piedalīties lieliskā spēlē.”