Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Likmes ir augstas: Latvija pret Vāciju cīņā par vietu ceturtdaļfinālā

© SCANPIX

Šovakar 21:15 sāksies pasaules čempionāta A grupas izšķirošā spēle par vietu ceturtdaļfinālā. Latvija sacentīsies ar mājinieci Vāciju, un nekāda papildu matemātika nebūs nepieciešama – mača uzvarētāja iekļūs labāko astotniekā, bet zaudētājai turnīrs būs beidzies. Mača tiešraide TV3 kanālā.

„Likmes ir augstas,” pēcspēles sarunā ar medijiem vairākkārt atgādināja Latvijas izlases treneris Bobs Hārtlijs. Viņš apsolīja atmosfēras ziņā lielisku spēli, ko noteikti sagādās Latvijas un mājinieces Vācijas fanu sacenšanās tribīnēs, un apsolīja Latvijas hokejistu maksimālu pašatdevi laukumā, cīnoties par uzvaru.

Latvija uzvarēja PČ pirmajās trīs spēlēs, bet pēc tam cieta neveiksmes pret favorītēm Zviedriju, ASV un Krieviju. Vācijas ceļš šajā turnīrā bija nedaudz citāds, jo tika ciests zaudējums pret Dāniju, taču atklāšanas mačā pieveiktas ASV. Bet kopsummā abas komandas ir identiskās pozīcijās ar deviņiem iegūtiem punktiem, līdz ar to nekādi aprēķini par situāciju grupas tabulā nav vajadzīgi, un principā var teikt, ka izslēgšanas spēles Vācijai un Latvijai jau sākušās.

IIHF reglamentā noteiktais grupu turnīra grafiks ļāvis Vācijai iepriekšējās divās dienās iztikt bez spēlēm un gatavoties mačam ar Latviju, kamēr Hārtlija vadītā izlase vakar ar 0:5 piekāpās Krievijai. Andris Džeriņš un Jānis Sprukts gan laukumā nedevās, neviens laukuma hokejists nenospēlēja vairāk par 20 minūtēm, tāpat brīvs vakars tika iedots Elvim Merzļikinam. Hārtlijs turklāt aicināja nesākt meklēt attaisnojumus pirms laika, lai gan viņš atzina, ka Vācijas izlase šajā spēlē būs favorīte.

Izlase, kura iekļūs ceturtdaļfinālā, tajā spēkosies ar Kanādas izlasi, kamēr zaudētāja, visticamāk, paliks desmitajā vietā. Latvija ceturtdaļfinālā nav spēlējusi kopš 2009. gada, bet Vācija arī pēdējā laikā nav bijusi labāko astotniekā nemaz tik bieži - vienreiz pēdējos piecos gados. Tiesa, Vācijas rēķinā ir sasniegums, kādu Latvija vēl nekad nav iespējusi - 2010. gadā Vācija iekļuva pusfinālā, kur tikai 59. minūtē ielaida izšķirošos vārtus un 1:2 zaudēja Krievijai.

Latvijai pret Vāciju iepriekšējos turnīros vairākkārt bijušas izšķirošas un saspringtas spēles. Pirms diviem gadiem Vācija guva uzvaras vārtus 58. minūtē (3:2), 2014. gadā vācieši ar bullīti izrāva sev uzvaru 56. minūtē, bet aizvadītajā rudenī OS atlases izšķirošajā spēlē Vācija 3:2 panāca 55. minūtē. Kopumā Latvija oficiālās spēlēs Vācijai ir zaudējusi četras reizes pēc kārtas, taču tikai vienreiz ar vairāk nekā vienu vārtu starpību. Jāatgādina, ka tieši ar Vāciju Latvija aizvadīja pēdējās divas pārbaudes spēles pirms PČ sākuma (2:3 un 4:3P).