Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Zviedrija uzvar slovākus un pakāpjas uz otro vietu grupā

© SCANPIX

Pasaules čempionātā hokejā šodien grupu turnīra pēdējās spēļu kārtas mačos Zviedrijas valstsvienība Ķelnē ar 4:2 pieveica Slovākijas izlasi. Tikmēr B grupas cīņā Parīzē Baltkrievijas hokejisti ar 4:3 pārspēja Norvēģiju.

Mača pirmajās minūtēs divas labas iespējas atklāt rezultātu bija slovākiem, taču ne Lukāšs Cingels, ne Marcels Haščāks neprata pārspēt Henriku Lundkvistu. Ko neizdarīja slovāki, to paveica zviedri - saņēmis piespēli no Niklasa Bekstrema, ripu vārtos ieraidīja Viljams Nīlanders. Arī pēc ielaistajiem vārtiem Slovākijas hokejisti turpināja uzbrukt, bet atdūrās pret Lundkvista mūri. Tikmēr Zviedrijas izlase atkal sodīja pretiniekus - uzbrukumam pieslēdzās aizsargs Olivers Ēkmans-Lāšons un ar atkārtotu metienu pārspēja Jūliusu Hudāčeku. Trešdaļas vidū zviedri par skaitliskā sastāva pārkāpumu palika četratā, tomēr slovāku vairākums rezultātu nedeva, bet pēc tā jau pasvīst nācās Hudāčekam. Interesanti, ka perioda beigās Zviedrija vēlreiz skaitliskā sastāva pārkāpuma dēļ palika mazākumā, bet arī ar otro mēģinājumu slovāki vairākumu neizmantoja.

Vēl pirms otrā perioda sākuma zviedri uzsāka diskusijas ar tiesnešiem par piešķirtajiem noraidījumiem, par to nopelnot vēl divas minūtes par spēles laika vilcināšanu un uz četrām sekundēm paliekot trijatā. Tikko Zviedrijas izlase bija izturējusi mazākumu, kad par bīstamu spēli ar augstu paceltu nūju uz sodīto soliņa devās Eliass Lindholms. Lai gan vairākums atkal netika realizēts, brīdi pēc tam Tomāšs Matušeks beidzot samazināja rezultāta starpību. Tomēr jau pēc nepilnas pusotras minūtes Deniss Everberjs pārsteidza slovāku vārtsargu, atjaunojot divu vārtu pārsvaru, bet Hudāčeka vietu vārtos ieņēma Jaroslavs Januss. Turpinājumā zviedriem radās vairākas labas iespējas palielināt pārsvaru, Bekstrems pat trāpīja pa vārtu stabu, tomēr pārspēt Janusu neizdevās.

SCANPIX

Otrās trešdaļas pēdējā minūtē Zviedrija pirmoreiz mačā ieguva tiesības spēlēt vairākumā. Skaitlisko pārsvaru zviedri neizmantoja, turklāt uzreiz pēc tam aci pret aci ar Lundkvistu izskrēja Andrejs Kudrna, un šoreiz šajā duelī pārāks izrādījās uzbrucējs. Zviedri atkal sāka uzbrukt vairāk un aktīvāk, tomēr arī slovākiem radās iespējas gūt vārtus. Arī skaitliskajā pārsvarā Zviedrijai pirmoreiz pārspēt Janusu neizdevās, lai gan trešdaļas vidū zviedri bija izdarījuši jau 13 metienus. Atlikušajā laikā Slovākija centās izcīnīt vismaz punktu, tomēr cerības izgaisa pēdējā minūtē, kad ripu tukšos vārtos ieraidīja Viljams Kārlsons.

Šī spēle abām komandām vairs neko šajā turnīrā neizšķīra - abas komandas bija saglabājušas vietu elitē, taču abas bija arī zaudējušas cerības tikt ceturtdaļfinālā. Pirmā trešdaļa aizritēja bez vārtu guvumiem, lai gan perioda beigās norvēģiem bija iespēja divas minūtes spēlēt vairākumā. Otrās trešdaļas sākumā skaitlisko pārsvaru nesekmīgi centās realizēt Baltkrievija, tomēr 7. minūtē tieši baltkrievi atklāja rezultātu, kad vārtsarga Lāša Haugena kļūdu, spēlējot aiz vārtiem, izmantoja Jevgeņijs Ļisovecs.

Trešdaļas vidū baltkrievi divreiz pēc kārtas palika mazākumā, bet brīdī, kad otrs noraidītais hokejists jau atgriezās laukumā, Daniels Serviks ar šķīlienu panāca izlīdzinājumu. Norvēģu prieki par beidzot gūtajiem vārtiem ilga tikai nepilnas trīs minūtes, jo Aleksandrs Kulakovs atjaunoja vadību Baltkrievijas izlasei. Trešajā periodā aizritēja tikai 79 sekundes, un Aleksandrs Reihenbergs panāca 2:2, bet pēc nepilnām divarpus minūtēm aizsargs Jonass Hūless pirmoreiz mačā izvirzīja vadībā Norvēģijas komandu. Perioda vidū Baltkrievija ieguva skaitlisko pārsvaru, ko gan realizēt nespēja, tomēr 15. minūtē Iļja Šinkevičs atjaunoja līdzsvaru uz rezultāta tablo. Bet trīs minūtes līdz mača beigām pēc Aleksandra Pavloviča metiena pirmais pie vārtsarga atvairītās ripas bija Ļisovecs, gūstot savus otros vārtus spēlē un izraujot uzvaru.