Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Hokeja titānu cīņā Kanāda pieveic Krieviju un iesoļo finālā

© REUTERS

Par pasaules čempionāta hokejā pirmo finālisti kļuvusi Kanādas valstsvienība. kanādieši pasaules hokeja titānu cīņā ar rezultātu 4:2 pieveica Kanādas izlasi, turpinot aizstāvēt pērn iegūto čempiontitulu.

Krievijas zaudējums ASV visticamāk izbojāja potenciālo finālu pret Kanādu un lika ar to tikties jau pusfinālā. Krievi cīņā par vietu tajā ar 3:0 pieveica Čehiju, bet Kanāda ar lielām mokām salauza Vāciju (2:1). Bija skaidrs, ka komandas šajā mačā atdos pilnīgi visu, lai turpinātu cīņu par čempiontitulu. Jāpiezīmē, ka pēdējos piecos lielajos turnīros, kuros abas komandas tikušās, labāk klājies Kanādai, uzvarot trīs mačos. Abas komandas statistikas ailēs principā ir līdzās viena otrai, kas lika gaidīt interesantu cīņu.

Jau pirmajā uzbrukumā Kanāda varēja atklāt mača rezultātu, bet pēc piespēles no aizvārtes Šons Kuturjē netrāpīja no vārtu priekšas augšējā stūrī. Pēc pusotras spēlētas minūtes pirmais labais uzbrukums bija Krievijai, bet ripu vārtos nespēja ieraidīt Sergejs Plotņikovs. Brīdi vēlāk viņš atdeva arī lielisku piespēli, bet komandas biedrs netrāpīja pa ripu, kas būtu visticamāk ļāvis atklāt rezultātu. Laukumā ritēja dinamisks hokejs, kanādiešiem vairāk gaidot mazāko pretinieku kļūdu, lai rautos uz priekšu.

Perioda otrajā pusē lomas mainījās, kanādiešiem pat iespiežot krievus to zonā, bet Krievijas hokejisti centās atbildēt ar pretuzbrukumiem. Pirmā perioda 15. minūtē Krievijas izlase tika pie pirmā vairākuma. Krievi izdarīja vairākus metienus pa vārtiem, bet Kanāda ļoti labi nospēlēja mazākumā. Komandas piekopa neatlaidīgu un spēka paņēmieniem bagātu cīņu, kas lieliski parādīja spēles svarīgumu. Pēc 20 spēlētām minūtēm rezultāts bija 0:0.

Otrā perioda ievadā muļķīgu noraidījumu nopelnīja kanādieši, atkal esot spiesti spēlēt mazākumā. Divās minūtēs lieliska iespēja bija Jevgēņijam Dadonovam, bet viņš netrāpīja no vārtu priekšas. Pēc izturētā mazākuma sekoja vēl viens, jo tika fiksēts skaitliskā sastāva pārkāpums. Tiesa arī ar trešo piegājienu Krievijai neizdevās uzlauzt Kanādas aizsardzību. Perioda vidū pie savas pirmās vairākuma iespējas tika Kanāda. Kanādieši veica vairākus puslīdz bīstamus metienus, bet arī palika tukšā. Rezultāts beidzot tika atklāts 13. minūtē, kad Krievijas hokejisti aizsteidzās pretuzbrukumā, apspēlēja visu Kanādas komandu un izspēlēja ripu līdz tukšiem vārtiem, kuru tajos ieraidīja Jevgēņijs Kuzņecovs (1:0). Pusotru minūti vēlāk nevajadzīgu sitienu pretiniekam pa rokām veica Veins Simonds, nopelnot noraidījumu. Kanāda spēlēja aktīvi, bet ar savu aktivitāti samaksāja. Krievi izgāja uzbrukumā četratā pret diviem pretiniekiem, 2:0 panākot Ņikitam Gusevam. Divas ar pusi minūtes līdz perioda beigām Krievija varēja gūt arī trešos vārtus, bet šoreiz lieliski nospēlēja Kalvins Pikards. Pēdējo pusotru minūti vairākumā spēlēja Kanāda, radot vairākas bīstamas epizodes pie Andreja Vasiļevska sargātajiem vārtiem. Vārti netika gūti, komandām dodoties atpūtā.

Pēc atelpas kanādieši varēja turpināt savu vairākumu, 17 sekundēs samazinot rezultāta starpību. Neita Makinona piespēle sasniedza Marku Šeifeli, kurš to ieraidīja vārtos (1:2). Drīz pēc tam Kanāda vēlreiz varēja spēlēt vairākumā, aktīvi cenšoties panākt izlīdzinājumu. Vasiļevskim darba netrūka, un viņš to darīja ļoti labi. Pēc mazākuma izturēšanas krieviem bija labi vārtu gūšanas momenti, no kurām labākā bija Kuzņecovam, bet Kanāda atguva iniciatīvu perioda vidū, kad atkal varēja spēlēt vairākumā. Šoreiz krievi ļoti labi darbojās aizsardzībā un pat izveidoja pretuzbrukumu, kas gan netika realizēts. Kuzņecova kritiens aiz vārtiem, kas beidzās ar Pikarda nogāšanu, deva Kanādai vēl vienu vairākuma iespēju, bet arī šoreiz rezultāts palika nemainīgs. Nepilnas piecas minūtes pirms pamatlaika beigām kanādieši ar ofensīvu panāca savu. Krievijas izlases aizsargi nespēja neitralizēt Neitu Makinonu, kurš atjaunoja līdzsvaru uz tablo - 2:2.

Bez vārtu zaudējuma Krievija zaudēja arī pirmā pāra aizsargu Vladislavu Gavrikovu, kurš vienā no epizodēm satraumēja ceļgalu un nebija spējīgs turpināt šo svarīgo maču. Kanāda bija uz viļņa un nedomāja apstāties. Ielaisties ar ātro Krievijas izlasi pagarinājumā nebija vēlams, un to izdevās paveikt. Pēc kārtīgas cīņas trīs minūtes līdz pamatlaika beigām Raiens O'Railijs guva savas komandas uzvaras vārtus, ievelkot Kanādu finālā. Krievijas izlase vēl nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet zaudēja vēl vienus vārtus, līdz ar ko Kanāda triumfēja hokeja grandu duelī ar rezultātu 4:2.

Pasaules čempionāts hokejā, pusfināls

Kanāda - Krievija 4:2 (0:0, 0:2, 4:0)
Vārti: 32:16 Kuzņecovs (Panarins, Kučerovs) 0:1, 34:50 Gusevs (Šipačovs, Panarins) 0:2, 40:17 Šeifeli (Makinons, Parajko) 1:2, 55:07 Makinons (Konesnijs) 2:2, 56:58 O'Railijs (Matesons) 3:2, Kuturjē (O'Railijs, Parajko) 4:2.
Soda minūtes: 10:22
Metieni: 26:34
Vārtsargi: Kalvins Pikards - Andrejs Vasiļevskis

PČ pusfināls

Datums Laiks Vieta Spēle Rezultāts
20.05 16:15 Ķelne Kanāda - Krievija 4:2
20.05 20:15 Ķelne Zviedrija - Somija