Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Vai Zviedrija liegs Kanādai izcīnīt trešo zeltu pēc kārtas?

© Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Ar divām spēlēm Ķelnē šodien noslēgsies 81. pasaules hokeja čempionāts. Plkst. 17:15 par bronzas medaļām cīnīsies Krievija pret Somiju, bet plkst. 21:45 sāksies fināls, kurā Kanāda spēlē pret Zviedriju mēģinās kļūt par pasaules čempioniem trešo gadu pēc kārtas.

Līdz bronzas spēlei Krievijas un Somijas izlases nokļuvušas pa dažādiem ceļiem. Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā Krievijas izlase pusfināla spēlē ar Kanādu divus periodus demonstrējusi labu sniegumu, gūstot divus vārtus, noslēdzošo 20 minūšu laikā ļaujot kanādiešiem četras reizes iemest ripu savos vārtos. Rezultāts - 2:4 un trešā neveiksme trijās spēlēs pret Kanādu starptautiskajos turnīros kopš Znaroka un Vītoliņa stāšanās pie Krievijas izlases stūres. Somijai nav nācies piedzīvot tāda sižeta traģēdiju, jo Lauri Marjamaki komanda pusfinālā nevienu minūti nav bijusi vadībā, zaudējot divus vārtus mazākumā, piedzīvojot neveiksmi pret principiālajiem pretiniekiem - Zviedriju.

Pēdējos 10 gados Somijas izlase trīs reizes piedalījusies bronzas spēlē, vienu reizi izcīnot medaļas, bet divas reizes paliekot ceturtajā vietā. Arī Krievijai bijušas trīs cīņas par trešo vietu, kurās iegūtas divas uzvaras un piedzīvots viens zaudējums. Znaroka un Vitoliņa komandai kopš abu kļūšanas par Krievijas izlases treneriem ir vērojama rezultātu lejupslīde - 2014. gadā zelts, 2015. gadā sudrabs, bet 2016. - bronza. Arī somi ir ieinteresēti, lai šī tradīcija turpinās - intervijās krievu medijiem to apliecina gan Magņitogorskas "Metalurg" uzbrucējs Oskars Osala, gan "Karpat" aizsargs Lase Kukonens, atzīmējot, ka bronza ir vajadzīga komandai. Vai Somijai izdosies pirmo reizi pēdējo trīs gadu laikā atstāt Krieviju bez medaļām - atbildi uz šo jautājumu dos spēle par trešo vietu, kas sāksies plkst. 17:15.

Vakara spēlē pret Zviedriju Kanāda mēģinās trešo reizi pēc kārtas izcīnīt pasaules čempionāta zeltu. Vakar Džona Kūpera puiši kārtējo reizi parādījuši, ka pret viņiem jāspēlē visas 60 minūtes un mēģinājumi noturēt rezultātu nebūs veiksmīgi. Pats treneris atzīmējis, ka tā bijusi lieliska spēle, savukārt Zviedrijas izlases galvenais treneris Rikards Grenborgs pēc uzvaras par Somiju ar 4:1 teicis, ka Kanādas panākums spēlē pret Krieviju nenozīmē, ka tieši kanādieši ir fināla favorīti.

Savā ilgajā vēsturē Kanādas izlase 26 reizes kļuvusi par pasaules čempioni, tieši kanādieši ir divu pēdējo gadu labākā komanda un uzvara ļaus kanādiešiem panākt nevienu citu, ka Krieviju, kura saviem pieciem zeltiem mantojusi 22 čempionu titulus no PSRS. Zviedrijas izlases panākumu sarakstā ir deviņi zelti, pēdējais no kuriem ir iegūts 2013. gadā. Kanādai ir otrais labākais vairākums turnīrā, toties zviedri labāk spēlē mazākumā, savukārt vārtsargu spēlē ir līdzīga. Fināls sāksies nedaudz vēlāk, nekā ierasts - 21:45, bet spēles tiešraidi piedāvās TV3.

PČ spēle par trešo vietu un fināls

Laiks Spēle TV
17:15 Krievija - Somija -
21:45 Kanāda - Zviedrija TV3

Nākamais pasaules hokeja čempionāts notiks no 4. līdz 20. maijam Dānijas pilsētās Herningē un Kopenhāgenā, kur savu debiju pasaules hokeja čempionāta elites divīzijā piedzīvos Dienvidkorejas izlase.

Izmantotie avoti:
Ice Hockey World Championship - 2017 WM -...