Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

"Penguins" otro gadu pēc kārtas iegūst Stenlija kausu

© Scanpix

Par pirmo komandu kopš 1998. gada, kas divas reizes pēc kārtas izcīnījusi Stenlija kausu, šonakt kļuva Pitsburgas "Penguins", kas izbraukumā ar 2:0 pieveica Nešvilas "Predators", sērijā ņemot virsroku ar 4-2. Izšķirošos vārtus 59. minūtē guva Patriks Hornkvists. Laukuma saimniekiem apšaubāmi netika ieskaitīts vārtu guvums, tāpat neizdevās realizēt lielo vairākumu.

Nešvilas "Predators" arī sērijas sestajā spēlē tomēr varēja palīdzēt aizsardzības balsti Raiens Eliss un Romāns Jozi, kuri izlaida pēdējo treniņu. Taču pirmo momentu izveidoja Pitsburgas "Penguins" - piespēlei gar vārtiem sekoja Krisa Kunica metiens no tuvas distances, bet ripas ceļā bija somu vārtsarga Pekas Rinnes labais kājsargs. Laukuma saimnieki atbildēja ar pusmomentiem, vareniem spēka paņēmieniem un pagalam neizteiksmīgu vairākumu.

Pusotru minūti līdz pirmās trešdaļas beigām teicamu iespēju izvirzīt Nešvilas "Predators" vadībā neizmantoja Džeimss Nīls, kurš pēc kapteiņa Maika Fišera metiena tika pie atlēkušās ripas, bet nespēja to pārcelt pāri Metam Marejam. Savukārt otrās trešdaļas ievadā Pitsburgas "Penguins" vārtsargam neizdevās tvert Filipa Fošberja metienu no kreisās malas, un ripa nokrita pie vārtu līnijas.

Pirmais pie tās kritienā bija Koltons Sizonss, ripu raidot jau tukšos vārtos, taču Nešvilas "Predators" izvirzīties vadībā ar 1:0 neļāva pāragra tiesneša svilpe, gan hokejistiem, gan treneriem, gan līdzjutējiem atklāti paužot sašutumu par pieņemto lēmumu. Arbitri centās atdot parādu, ļaujot mājiniekiem vēlreiz spēlēt vairākumā, bet atkal divu minūšu laikā neizdevās izveidot vērā ņemamu momentu.

Vienādos sastāvos pagājušās sezonas čempiones kapteinis Sidnijs Krosbijs un Jevgeņijs Malkins izveidoja momentus ar 15 sekunžu intervālu, bet laukuma saimnieki atbildi parādā nepalika - gan Kreigs Smits, gan Sizonss nonāca vienatnē pret vārtsargu. Smits meta garām augšējam stūrim, kamēr Sizonsam neizdevās apmānīt Mareju un neizdevās uzcelt ripu virs kājsarga.

Scanpix

Nešvilas "Predators" turpināja doties uz priekšu, taču pievīla momentu realizācija. Pēc Fošberja metiena viesiem talkā nāca vārtu stabs, sekoja 32 sekundes lielajā vairākumā ar neprecīziem metieniem no distances, bet sešas ar pusi minūtes līdz beigām arī Sizonsam izcelties liedza vārtu konstrukcija, mājiniekiem sagriežot pamatīgu karuseli pretinieku zonā.

Savukārt Pitsburgas "Penguins" 59. minūtē ar veiksmes palīdzību izmantoja vienu no nedaudzajām iespējām. Aizsargs Džastins Šulcs no zilās līnijas meta garām, pie ripas aiz vārtiem tika Patriks Hornkvists, kurš to raidīja pret Rinnes elkoni, un ripa atrada ceļu mājinieku vārtos. Tādējādi bijušais Nešvilas "Predators" uzbrucējs panāca 1:0.

Nešvilas "Predators" bija minūte un 35 sekundes, lai glābtu sezonu, tomēr cits zviedrs Karls Hagelīns aizbēga un raidīja ripu tukšos vārtos, dubultojot Pitsburgas "Penguins" pārsvaru un nodrošinot otro Stenlija kausu pēc kārtas - 2:0. Marejs izšķirošajā spēlē atvairīja 27 metienus, tomēr par izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju jeb MVP otro reizi pēc kārtas kļuva kapteinis Krosbijs.

Pēdējā komanda, kas Stenlija kausu izcīnīja divas reizes pēc kārtas, bija Detroitas "Red Wings" 1997. un 1998. gadā. Pitsburgas "Penguins" šis ir trešais tituls Krosbija ēras laikā - pirms tam triumfēts 2009. gadā, finālā pieveicot tieši "Red Wings".

Nešvilas "Predators" - Pitsburgas "Penguins" 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Vārti: 58:25 Hornkvists (Šulcs, Kunics) 0:1, 59:46 Hagelīns (Dumolins, tukšos vārtos) 0:2
Soda minūtes: 0:8
Metieni: 27:29
Vārtsargi: Peka Rinne - Mets Marejs
Sērijā: 2-4

Stenlija kausa fināla kalendārs

Komandas 1. spēle 2. spēle 3. spēle 4. spēle 5. spēle 6. spēle
Penguins - Predators 5:3 4:1 1:5 1:4 6:0 2:0

Desmit pēdējie Stenlija kausa fināli

Gads Čempions Rezultāts Zaudētājs Uzvaras vārti MVP
2017 Pitsburgas Penguins 4-2 Nešvilas Predators Patriks Hornkvists Sidnijs Krosbijs
2016 Pitsburgas Penguins 4-2 Sanhosē Sharks Kriss Letangs Sidnijs Krosbijs
2015 Čikāgas Blackhawks 4-2 Tampabejas Lightning Dankans Kīts Dankans Kīts
2014 Losandželosas Kings 4-1 Ņujorkas Rangers Aleks Martiness Džastins Viljamss
2013 Čikāgas Blackhawks 4-2 Bostonas Bruins Deivs Bolands Patriks Keins
2012 Losandželosas Kings 4-2 Ņūdžersijas Devils Džefs Kārters Džonatans Kviks
2011 Bostonas Bruins 4-3 Vankūveras Canucks Patrīss Beržerons Tims Tomass
2010 Čikāgas Blackhawks 4-2 Filadelfijas Flyers Patriks Keins Džonatans Teivzs
2009 Pitsburgas Penguins 4-3 Detroitas Red Wings Makss Talbots Jevgeņijs Malkins
2008 Detroitas Red Wings 4-2 Pitsburgas Penguins Henriks Seterberjs Henriks Seterberjs