Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Rīga kļūs par par Eiropas jauno hokejistu Meku

© Publicitātes foto

No 21. līdz 30. jūnijam Rīga atkal uz desmit dienām kļūs par Eiropas jauno hokejistu Meku. Astoto gadu pēc kārtas Latvijas galvaspilsētā tiek rīkota treniņnometne bērniem un jauniešiem – atveras leģendārā Vladislava Tretjaka starptautiskā skola, kuru kopš 2010. gada atbalsta Rietumu Banka.

Astotā sezona, būs īpaša Tretjaka skolas vēsturē, jo 2017. gadā tā svin divkāršu jubileju. 20.gadsimta dižākais hokejists, izcilais padomju un Krievijas vārtsargs Vladislavs Tretjaks, 25. aprīlī nosvinēja 65. dzimšanas dienu. Otra jubileja - aprit 45 gadi kopš slavenās 1972. gada Supersērijas, kurā PSRS izlase pieveica Kanādu ar rezultātu 7:3. Šīs spēles ir atzītas par vieniem no nozīmīgākajiem 20. gadsimta sporta notikumiem. Mūsdienās vairākām paaudzēm tās ir mītiem un leģendām apvīts filmas sižets.

Tretjaka vārtsargu skola Rīgā ir unikāla. Tā ir vienīgā vieta pasaulē, kur jaunie hokejisti var piedalīties Vladislava Tretjaka, slaveno Latvijas vārtsargu Sergeja Naumova un Andreja Žagara, kā arī Krievijas jauniešu izlases vārtsargu trenera Vladimira Kuļika meistarklasēs. Nesen šādi projekti tika īstenoti Krievijā un Kanādā, tomēr pēdējos gados ierindā palikusi tikai Latvija.

“Visnevainojamākā tehnika un ideāla fiziskā sagatavotība neveido izcilu sportistu. Izcils sportists - tas ir arī dižens gars,” saka Andrejs Žagars. “Ar ko jaunie hokejisti var salīdzināt mūsu skolā iegūstamās pieredzes, zināšanu, prasmju vērtību? Varbūt tas līdzinās iespējai jaunajiem IT speciālistiem tikties ar Marku Cukerbergu vai jaunajiem finansistiem - ar Džordžu Sorosu.”

Publicitātes foto

Par to, cik svarīgi un prestiži ir treniņi Tretjaka vārtsargu skolā, jaunos sportistus nav jāpārliecina. Šogad uzņemšana notika vienu mēnesi. Četras treniņu stundas dienā - gan uz ledus, gan “uz zemes” - nevienu nebaida: Rīgā ieradīsies 49 vārtsargi (7-20 gadi) no visas Eiropas - Vācijas, Francijas, Somijas, Spānijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas. Turklāt trenēsies ne tikai puiši, bet arī dažas meitenes, jo sieviešu hokejs nostiprina savas pozīcijas un kļūst aizvien populārāks.

Otro gadu par vienu no Starptautiskās vārtsargu skolas treneri Rīgā strādās Vladimirs Kuļiks, Krievijas jauniešu izlases vārtsargu treneris, kurš šo iespēju izmanto arī talantīgāko un perspektīvāko sportistu atlasei Krievijas komandām.

Sporta nometne šogad notiks Inbox ledus hallē (to der iegaumēt tiem, kuri vēlas iegūt slavenu vārtsargu autogrāfus!). Uz ledus jaunieši pavadīs vairāk nekā 20 stundu, ap desmit stundām paredzētas “sausajiem” treniņiem, savukārt viena diena - “slapjajiem”, obligāti dodoties ekskursijā uz Jūrmalu. Vēl notiks arī teorētiskās nodarbības. Darba grafiks ir stingrs un piesātināts, paredzēts tam, lai jaunie sportisti neilgajā nometnes laikā paaugstinātu tehnikas līmeni un spēles rezultativitāti.

“Man patīk strādāt ar enerģiskiem, aizrautīgiem un talantīgiem jauniešiem, kuri vēlas kļūt par lieliskiem hokejistiem,” saka Vladislavs Tretjaks. “Uzskatām, ka mūsu uzdevums ir palīdzēt gūt viņiem panākumus. Viņu uzvaras kļūst par mūsu uzvarām, mēs priecājamies par viņu sasniegumiem un panākumiem tāpat kā viņi paši. Jebkurš profesionāls sporta veids nozīmē smagu darbu, kas prasa milzīgu pašatdevi, disciplīnu, atbildību un koncentrēšanos. Tomēr visas pūles tiek atalgotas simtkārtīgi, kad uzvari, kāp uz pjedestāla, un tev par godu skan tavas valsts himna! Katram mūsu audzēknim vēlu, lai tieši šeit, Rīgā, sākas viņa ceļš uz uzvarētāja pjedestālu!”