Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Sportisti protestē pret Trampu; Pitsburgas "Penguins" tomēr viesosies Baltajā namā

© AFP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempione Pitsburgas "Penguins" negrasās sekot Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) labākās vienības Goldensteitas "Warriors" piemēram un ir pieņēmusi ASV prezidenta Donalda Trampa uzaicinājumu viesoties Baltajā namā.

Trampam jau ilgu laiku ir vārdisks karš ar daudziem ASV profesionālajiem sportistiem, tomēr lielākoties tie ir Nacionālās amerikāņu futbola līgas (NFL) spēlētāji, no kuriem daļa nacionālās himnas laikā nometas uz ceļiem, tādējādi izrādot protestu pret valsts vadītāju. Pirmais ko tādu sāka piekopt Filadelfijas "49er" spēlētājs Kolins Keperniks, kurš norādīja, ka negodinās valsti, kas "apspiež melnādainos cilvēkus".

Vairākiem NBA un NFL spēlētājiem sociālajā vidē bijuši vārdiski konflikti ar Trampu, kamēr NHL nekas tāds nav novērots.

Ilgu laiku pieņemt Trampa uzaicinājumu viesoties Baltajā namā vilcinājās NBA čempione "Warriors", līdz pagājušajā nedēļā ASV prezidents to atsauca.

Tikmēr NHL čempione "Penguins" aicinājumu ir pieņēmusi.

"Pitsburgas "Penguins" respektē ASV prezidenta biroju, kā arī ilglaicīgo tradīciju čempionu komandām apmeklēt Balto namu," teikts "Penguins" paziņojumā. "Esam apmeklējuši čempionu ceremonijas pie iepriekšējiem ASV prezidentiem un esam piekrituši uzaicinājumam to apmeklēt arī šogad."

AP/Scanpix

"Penguins" 23 spēlētāju sastāvā gan ir tikai deviņi amerikāņi, turklāt tā ir ierasta prakse lielākajā daļā NHL komanda. Viens no nedaudzajiem Trampa kritiķiem sociālajā vidē no šīs līgas spēlētājiem ir Vinipegas "Jets" uzbrucējs Bleiks Vīlers.

Kopš ienākšanas Baltajā namā Tramps pie sevis ir uzņēmis "Super Bowl" čempionus Jaunanglijas "Patriots" un Beisbola augstākās līgas (MLB) uzvarētājus Čikāgas "Cubs".

Šomēnes viens no zināmākajiem NHL treneriem Džons Tortorella uzsvēra, ja kāds hokejists pirms cīņas himnas laikā turpinās sēdēt, viņš arī spēles laikā netiks piecelts no soliņa un mačā nepiedalīsies.