Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Trešā uzvara trīs spēlēs - Latvija pieveic Franciju un triumfē turnīrā

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Sestdien "Euro Ice Hockey Challange" turnīrā Francijā pēdējo spēli aizvadīja Latvijas hokeja valstsvienība un ar rezultātu 3:1 apspēlēja mājinieci Franciju. Ar vārtu guvumiem Latvijas labā izcēlās Roberts Bukarts, Sandis Zolmanis un Ralfs Freibergs.

Latvijas izlases vārtu drošība šovakar tika uzticēta Ivaram Punnenovam, kurš sargāja vārtus arī pirmajā mačā, kad ar 7:5 tika uzveikta Baltkrievija. Vakar Latvija ar 4:1 pārspēja Slovēniju (vārtos Rihards Cimermanis), bet šodien pretī stājās mājiniece Francija, kas iepriekš pie uzvarām tikusi nebija.

To izcīnīt francūžiem nebija lemts arī šovakar. Latvija jau diezgan drīz pēc mača sākšanās tika pie vairākuma, taču iespēju atklāt rezultātu, spēlējot skaitliskajā pārākumā, mūsējie neizmantoja. Uz brīdi aktivizējās arī Francija, kas, savu līdzjutēju dzīta uz priekšu (vairāk nekā trīs tūkstoši), sagādāja latviešiem problēmas ar uzbrukumu iesākšanu, bet kādā no epizodēm savu meistarību nācās demonstrēt Punnenovam, kurš glāba Latviju no vārtu zaudējuma pēc Francijas pretuzbrukuma.

Pamazām gan brieda Latvijas vārti, par ko liecināja arī epizode, kurā pēc mūsējo metiena ripa skāra vārtu stabu. 16. spēles minūtē pēc labas piespēles Latvija pretuzbrukumu divi pret divi noslēdza ar Roberta Bukarta vārtu guvumu - 1:0 Latvijas labā.

Otrajā trešdaļā pēc vēl viena neizmantota vairākuma Latvija pirmo reizi nonāca skaitliskajā mazākumā. Viens no uzbrukumiem noslēdzas ar nelielu izbīli uz Latvijas soliņa - francūži nav tālu no izlīdzināšanas, taču Punnenovs ripu aptur. Mājinieki gan bija sajutuši spēles garšu un turpināja veidot uzbrukumus arī pēc vairākuma noslēgšanās. Kādā no epizodēm atkal savu meistarību spiests demonstrēt Punnenovs.

Francijas ofensīvas pārtraukšanai Bobs Hārtlijs nolēma pieprasīt pusminūtes pārtraukumu. Drīz pēc tam pretuzbrukumā tika nogāzts Rihards Bukarts, par ko Francijai divu minūšu sods. Roberts Bukarts devās pie tiesneša prasīt soda metiena nozīmēšanu, taču acīmredzot to darīja pārāk aktīvi un saņēma desmit minūšu disciplināro sodu. Vairākums gan tik un tā palika Latvijai, tomēr tajā ne reizi neizdevās pat īsti nostāties zonā, un tas palika neizmantots. Otrajā trešdaļā rezultāts nemainījās - joprojām vadībā ar minimālo 1:0 bija Latvija.

Uz pēdējo trešdaļu Latvija iznāca ar iedvesmu pierādīt objektīvos spēku samērus, un drīz vien tas ļāva tikt pie vairākuma. Atšķirībā no iepriekšējā piegājiena, šajā vairākumā Latvijai izdevās veidot nopietnākus uzbrukumus, tomēr izmainīt ciparus uz tablo arvien nesanāca. Astotajā pēdējās trešdaļas minūtē beidzot izdodas pārsvaru dubultot. Pēc bīstama franču uzbrukuma, kad Punnenovs tver ripu, seko Latvijas uzbrukums, kurā Roberts Bukarts vispirms trāpīja pa stabu, bet mirkli Sandis Zolmanis dabū apaļo kaučuka gabalu vārtos - 2:0.

Drīz pēc tam Latvija vēl tika pie vairākuma, taču, tā vietā, lai ar vēl vieniem vārtiem, pieliktu punktu nopietnai cīņai par uzvaru mačā, mūsējie pieļāva kļūdu saspēlējoties, kas noveda pie franču pretuzbrukuma, un diemžēl arī Punnenovs šoreiz nebija glābējs, līdz ar to Francija atjaunoja intrigu spēlē - 2:1. Uz ilgu laiku gan tā tas nebija, jo vairākuma turpinājumā uzbrukums tika noslēgts ar precīzu Ralfa Freiberga metienu, kas atjaunoja divu vārtu pārsvaru - 3:1.

Atlikušajā laikā rezultāts vairs nemainījās, un Latvija izcīnīja trešo uzvaru trīs spēlēs - 3:1.

Pēdējā turnīra spēle starp Slovēniju un Baltkrieviju sākās divas stundas vēlāk, taču jau pirms tās beigām zināms, ka Latvija turnīrā izcīnījusi uzvaru.

Latvija - Francija 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)
Vārti: 15:36 Bukarts 1:0, 47:32 Zolmanis 2:0, 50:51 Sabatjē 2:1, 51:28 Freibergs 3:1.
Vārtsargi: Punnenovs - Kemeners

Latvijas izlases kandidātu saraksts

Vārtsargi: Rihards Cimermanis (''Zemgale/LLU'') un Ivars Punnenovs ("SCL Tigers", Šveice).
Aizsargi: Uvis Jānis Balinskis (Rīgas "Dinamo"), Ralfs Freibergs ("HC Zlin", Čehija), Kristaps Zīle (Rīgas "Dinamo"), Roberts Kaļķis (HK "Rīga"), Eduards Hugo Jansons ("Neftyanik Almetievsk", Krievija), Maksims Ponomarenko ("Timra IK", Zviedrija), Pauls Svars (HK "Rīga") un Artūrs Salija ("HC Nove Zamky", Slovākija).
Uzbrucēji: Rodrigo Ābols ("Orebro HK", Zviedrija), Māris Bičevskis, Gunārs Skvorcovs, Frenks Razgals, Oskars Batņa, Emīls Ģēģeris, Roberts Lipsbergs (visi Rīgas "Dinamo"), Roberts Bukarts, Rihards Bukarts (abi "HC Zlin", Čehija), Kirils Galoha (HS "Rīga"), Sandis Zolmanis, Gatis Gricinskis, un Linards Mazurs-Mago ("Aker/Strangnas", Zviedrija).

Euro Ice Hockey Challenge kalendārs

Datums Laiks Vieta Spēle Rezultāts
9. novembris 17:30 Seržī Latvija - Baltkrievija 7:5
10. novembris 17:30 Seržī Latvija - Slovēnija 4:1
11. novembris 19:00 Amjēna Latvija - Francija 3:1

EIHC, Francija

V. Izlase S U UP ZP Z Vārti P
1. Latvija 3 3 0 0 0 14:7 7
2. Baltkrievija 2 0 1 0 1 8:9 2
3. Francija 3 0 0 2 1 5:9 2
4. Slovēnija 2 0 1 0 1 4:6 2