Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Fanu ticība Latvijas hokejistiem pieaugusi pat 10 reizes

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Pēdējās nedēļās par apspriestāko notikumu Latvijā nenoliedzami ir kļuvis pašmāju hokeja izlases lieliskais sniegums Pasaules hokeja  čempionātā Dānijā, kam līdzi sekojoši tūkstošiem hokeja fanu. Tiesa, čempionāta sākumā, pēc izlases zaudējumiem pārbaudes spēlēs, Latvijas fani nav ticējuši, ka čempionāta kopvērtējumā Latvijas valstsvienība varētu ieņemt augsto 8. vietu un ticība Latvijas izlases uzvarām pakāpeniski pieaugusi tikai čempionāta gaitā, - liecina sporta totalizatora OlyBet apkopotās fanu prognozes.

“Šo divu nedēļu laikā fanu prognozes, ka Latvijas izlase uzvarēs elites divīzijas pretiniekus, mainījās acīmredzami. Atšķirības patiešām ir spilgtas - ja sākotnēji 30%-70% fanu prognozēja Latvijas izkrišanu no elites, tad, iekļūstot ceturtdaļfinālā, jau 70% fanu bija pārliecināti, ka Latvija pieveiks zviedru hokejistus,” stāsta OlyBet mārketinga un pārdošanas vadītājs Alvis Kindzulis. Viņš arī piebilst, ka fani skeptiski noskaņoti bijuši arī attiecībā uz gūto punktu skaitu - lielākoties tika prognozēts, ka Latvija iegūs 7-9 punktus, tomēr puiši pārsteidza visus, grupu turnīru noslēdzot ar 13 punktiem.

Vairums fanu bija pārliecināti par Latvijas izlases pārākumu pār Zviedrijas valstsvienību

Fanu cerības pārspētas vairākkārt

Līdzīgi kā prognozējot hokeja izlases sniegumu čempionātā un iegūto punktu skaitu, līdzjutēji sākotnēji bijuši pieticīgi arī vērtējot valstsvienības spējas atturēt pretiniekus no vārtu gūšanas esot tiem vairākumā, kā arī izvairīties no noraidījumiem. Lielākoties fani uzskatīja, ka mazākumā tiks ielaisti vairāk kā 5 vārti. Šajā kategorijā hokejisti pārspēja cerības, savos vārtos mazākumā ielaižot vien 4 ripas. Zīmīgi, ka liela daļa hokeja cienītāju izteica prognozes, ka Miks Indrašis un Rūdolfs Balcers nopelnīs vismaz 5 rezultivitātes punktus, turklāt 60% prognozētāju uzskatīja, ka Latvijas izlase gūs vismaz 3 uzvaras. Kā zināms, mūsu hokejisti savu pārākumu parādīja biežāk, un Latvijas Republikas himna hokeja arēnā skanēja 4 reizes.

Čempionāta atklāšanas spēlē, kurā Latvija cīnījās ar Norvēģiju (3:2), mūsu izlases uzvarai pamatlaikā ticēja 77% fanu. Tikai 10% prognozēja neizšķirtu pamatlaikā, bet 15% cerēja uz uzvaru spēles papildlaikā vai pēcspēles soda metienos. Pēc pieklājīga snieguma pret Norvēģiju par Latvijas izlases uzvaru vai neizšķirtu spēli ar Somijas komandu bija pārliecināti 75% prognozētāju. Pēc sagrāves spēlē pret Somiju (8:1 par labu somiem) domas par uzvarētāju Latvijas spēlē pret Dienvidkoreju dalījās. 60% ticēja Latvijas izlases uzvarai pamatlaikā, 28% - Dienvidkorejas uzvarai, bet 12% - neizšķirtam. Tomēr Latvija spēlēja pārliecinoši, ar rezultātu 5:0 pārspējot Dienvidkorejas spēlētājus.

Līdzīgas prognozes tika izdarītas arī Latvijas spēlēs pret ASV, Vāciju un Kanādu. Lai gan ASV un Kanādai tika zaudēts, katrā no šīm spēlēm Latvijas valstsvienība guva punktu un pārliecinoši pieveica arī vāciešus (3:1 Latvijas labā). Ikviens fans ar nepacietību gaidīja Latvijas un Dānijas cīniņu, jo tieši šī spēle garantēja ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu. Šajā svarīgajā spēlē jau 75% fanu prognozēja Latvijas uzvaru, savukārt 16% - neizšķirtu. Latvijas hokejisti attaisnoja fanu cerības un meistarīgā spēlē ar 1:0 pārspēja dāņus.

Vairums fanu bija pārliecināti par Latvijas izlases pārākumu pār Zviedrijas valstsvienību

Nenoliedzami, emocijām un cerībām visapvītākā bijusi Latvijas spēle ar Zviedriju, kad pēc 9 gadu pārtraukuma Latvijas izlase iekļuva ceturtdaļfinālā, ar savu meistarību neatstājot vienaldzīgu nevienu valsts iedzīvotāju. Šajā mačā 70% prognozēja Latvijas uzvaru, 25% ticēja neizšķirtam un tikai 5% no Olybet Latvijas klientiem prognozēja Zviedrijas pārspēku. Lai gan nervus kutinošo spēli zaudējām ar rezultātu 3:2, mūsu hokejisti jau atkal spēlēja teicami un lika lepoties kā treneriem, tā ikvienam fanam.