Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Zviedrija graujoši uzvar ASV

© REUTERS/ SCANPIX

Dānijā notiekošajā pasaules čempionātā Zviedrijas izlase bez problēmām apspēlēja ASV ar rezultātu 5:0 un kļuva par pirmo finālisti, otro gadu pēc kārtas iekļūstot zelta mača.

Ceļā uz pusfinālu Zviedrijas izlase izcīnījusi astoņas uzvaras pēc kārtas, bet ja skaita arī iepriekšējo čempionātu, kura finālā tre kronor apspēlēja Kanādu, tad pēc uzvaras ceturtdaļfinālā par Latviju zviedru uzvaru sērija sasniedza 15 spēles. Amerikāņi grupu turnīrā piedzīvoja vienu neveiksmi, zaudējot Somijai ar 2:6, bet 2017. gada pasaules čempionātā komanda palika piektajā vietā, izstājoties ceturtdaļfinālā pret Somiju - 0:2. Arī toreiz ASV izlasi vadīja Džefs Blašils, kura vadībā Detroitas „Red Wings” jau otro gadu pēc kārtas palika ārpus „play-off”.

Pirmā perioda pirmajā pusē amerikāņiem piederēja pārliecinošs pārsvars metienos 11:3, tomēr tas palika nerealizēts, kamēr zviedriem izdevās izmantot vienu no savām iespējām - pēc „Predators” uzbrucēja Viktora Arvidsona metiena ripa palika vārtsargam aiz muguras, tad no viņa kājsarga turpināja kustību, trāpīja aizsargam pa slidu un ielidoja vārtos - 1:0.

Vienu vārtu deficītu nevar saukt par problēmu, turklāt, otrā perioda sakumā aizsargs Adams Lāšons nesavaldīja savu nūju, trāpīja amerikānim pa seju un atstāja savu komandu mazākumā uz četrām minūtēm. Pirmais trauksmes zvaniņš bija, kad Zviedrijas izlases uzbrucējs Deniss Everberjs atņēma ripu laukumā stūrī un izlauzās uz vārtiem, tomēr viņa metiens nebija precīzs. Taču amerikāņi neizdarīja nekādus secinājumus, jo drīz vien turpinot spēlēt mazākumā Mikaels Baklunds pārtvēra ripu uz zilās līnijās un devās pretuzbrukumā. Satuvojoties ar vārtsargu, ripa noslīdēja viņam no nūjas, taču tuvumā esošais Otavas „Senators” uzbrucējs Magnuss Pējervi paspēja izdarīt divus metienus pa vārtiem. Otrais izrādījās precīzs - 2:0.

Trīs minūtes vēlāk Patriks Hornkvists noslēdza divu piespēļu kombināciju ar metienu vārtsargam starp kājsargiem - 3:0, bet jau nākamajā uzbrukumā Matiass Janmarks devās sologājienā un bez problēmām apspēlēja Keitu Kinkeidu - 4:0. Blašils uzreiz pieprasīja 30 sekunžu pārtraukumu, taču vārtsargu nolēma nemainīt un spēlē turpinājās.

Noslēdzošajā periodā zviedri mierīgi novadīja maču līdz beigām, arī ASV izlase nerādīja iespaidu, ka šī komanda varētu atspēlēt četru vārtu deficītu. Atlika spēlēt deviņas minūtes, kad vārtsargs Kinkeids tika mainīts uz sesto laukuma spēlētāju, bet risks neatmaksājās, un Arvidsons iemeta ripu tukšos vārtos - 5:0. Zviedri nemaz nedomāja apstāties, un trīs minūtes pirms sirēnas Adrians Kempe iemeta sesto ripu amerikāņu vārtos - 6:0.

Zviedrija otro gadu pēc kārtas un ceturto reizi pēdējo astoņu gadu laikā iekļuva finālā. ASV izlase ceturto reizi pēdējo sešu gadu laikā spēlēs bronzas mačā, šajā laikā komanda tikusi pie divām medaļām. Abu vienību pretinieces noskaidrosies vakara mačā starp Šveici un Kanādu, kas sāksies plkst. 20:15. Spēle par trešo vietu tiks aizvadīta rītdien plkst. 16:45, bet cīņa par zeltu sāksies plkst. 21:15.