Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Sākas Vimbldona turnīrs; Ostapenko starp favorītēm

© Scanpix

Šodien Vimbldonā sāksies sezonas trešais Grand Slam turnīrs, kurā startēs arī trīs mūsējie – nesenā Francijas atklātā čempionāta uzvarētāja Aļona Ostapenko (WTA rangā 14. vieta), TOP'20 spēlētāja Anastasija Sevastova un arī Ernests Gulbis. Jau šodien plānots, ka pirmās kārtas spēles aizvadīs Ostapenko un Sevastova, bet rīt arī Gulbis. Pirmajā kārtā visai mūsējo trijotnei pretiniekos ielozēti spēlētāji, kurus ne tikai var, bet arī vajag uzvarēt.

Kā pirms katra liela turnīra, vai tas teniss, basketbols vai hokejs, arī pirms Vimbldonas savas prognozes ir izteikuši visdažādākie prognozētāju kantori. Šoreiz it īpaša interese par prognozētājiem un viņu prognozēm tieši Vimbldonas kontekstā un, vēl precīzāk, sieviešu vienspēļu kontekstā. Ja reiz Aļona Ostapenko pavisam nesen kļuva par French Open čempioni, tad būtu tikai loģiski, ja arī Vimbldonā viņa tiktu pieskaitīta favorītu pulkam. Galu galā tieši Vimbldonā Aļona tika pie pirmā nozīmīgā titula karjerā. Pirms trim gadiem Ostapenko kļuva par šā turnīra uzvarētāju vienspēlēs. Tiesa, tikai junioru turnīrā, taču arī šajā vecumā uzvarēt šajā turnīrā ir gana prestiži. Vismaz tik prestiži, lai speciālisti uz tevi sāktu skatīties kā uz potenciālo lielās Vimbldonas čempioni. Summējot kopā šos visus panākumus, prognozētāji paģēr, ka Ostapenko izredzes kļūt par šā gada Vimbldonas čempioni ir 1:14. Tikai piecu tenisistu izredzes tiek vērtētas augstāk. Pēc prognozētāju domām, par čempioni ir jākļūst Petrai Kvitovai, tad nākamās lielākās izredzes ir Karolīnai Pliškovai, Blanko Mugurusai un Venusai Viljamsai. Ja Ostapenko ir piektās lielākās izredzes kļūt par čempioni, tad dzīvē tas varētu izskatīties apmēram šādi - spēlēšana ceturtdaļfinālā. Ja Aļona tik tiešām tiks līdz ceturtdaļfinālam, tas nebūt nebūs slikti. Ja vēl tālāk, tad jau izcili! Arī turnīra rīkotāji nav palaiduši garām Ostapenko uzvaras gājienu Parīzē, un pirms Vimbldonas sākuma oficiālajā mājaslapā ir neliela intervija ar viņu:

- Esmu jau izcīnījusi vienu lielu titulu, tāpēc Vimbldonā varēšu vienkārši spēlēt, lieki nedomāt un nesatraukties, vienkārši izbaudīt katru spēli. Mans treneris teica, ka zāles segumā parasti punktus iegūst tās spēlētājas, kas cenšas spēlēt agresīvi jau līdz ar pirmajiem sitieniem, jo šajā segumā ir grūtāk pārvietoties laukumā. Tāpēc, ja vien ir iespēja, jācenšas spēlēt agresīvi. Domāju, ka, ja es pati spēlēšu agresīvi un man spēle ies no rokas, notikt var pilnīgi viss. Savas agresīvās spēles dēļ es savus punktus izcīnu pati.

WTA ranga 14. vietā esošā Aļona Ostapenko trešo reizi spēlēs Vimbldonā un pirmoreiz būs starp izsētajām tenisistēm, saņemot 13. numuru. Viņa 2015. gadā savā debijā pārvarēja vienu kārtu, bet pērn zaudēja jau pirmajā cīņā. Aļona šogad ir Vimbldonas favorītu sešniekā un pirmajā mačā tiksies ar 23 gadus veco Baltkrievijas tenisisti Aleksandru Sasnoviču, kura pašreiz rangā atrodas 87. vietā, tai par divām pozīcijām atpaliekot no viņas rekorda. Ostapenko Sasnoviču 2015. gadā ar 1:6, 6:2, 6:4 pieveica ITF turnīrā Sanktpēterburgā.

Scanpix

Ostapenko nebūs vienīgā mūsējā, kura spēlēs Vimbldonā, un jāšaubās, vai kāds būs ļoti pārsteigts, ja arī Anastasija Sevastova aizspēlēsies ļoti tālu. Labi, čempiones godā viņu reti kurš redz, taču ceturtdaļfināla sasniegšana nebūtu nekas ārkārtējs. Arī Sevastova, kurai rangā 19. vieta, pirmoreiz ir 32 izlikto spēlētāju pulkā prestižākajā zāliena seguma turnīrā, kur viņai ir 18. numurs. Sevastovai Vimbldonā pamatturnīros ir 0-4 bilance, turklāt viņa arī zaudējusi visos astoņos setos. Sevastovai pirmajā kārtā ielozēja 22 gadus veco Jūliju Putincevu, kura dzimusi Krievijā, bet pārstāv Kazahstānu. Putinceva šobrīd rangā atrodas 47. vietā, bet ir bijusi trīsdesmitniekā, februārī ieņemot 27. vietu. Abu spēlētāju vienīgā iepriekšējā tikšanās bija pērn Uhaņā, kur Sevastova zaudēja ar 1:6, 1:4, toreiz izstājoties pleca savainojuma dēļ.

Nedrīkst aizmirst arī Ernestu Gulbi, kuram turnīrs sāksies tikai rīt. Pieklājības labad ir jāatgādina viņa šā brīža vieta ATP rangā, kura nebūt nav tā sirdij tīkamākā - 576.! Teorētiski Ernestam šā gada Vimbldona būtu jāsāk ar kvalifikāciju, taču viņš ir to spēlētāju vidū, kuru reitings ir aizsargāts, un viņam tajā ir 99. numurs, ar kuru arī pietiek, lai spēlētu pamatturnīrā. Gulbim šī būs jau desmitā Vimbldona, iepriekšējās deviņās viesošanās reizēs sakrājot negatīvu 6-9 bilanci. Viņa labākais rezultāts ir trešās kārtas sasniegšana 2013. gadā. Gulbis Vimbldonā zaudējis pēdējās trīs spēles, piekāpjoties Serhijam Stahovskim, Lukāšam Rosolam un Džekam Sokam. Šogad Gulbim pirmajā kārtā patrāpījies noteikti uzvarams pretinieks, tiekot pie mača ar 36 gadus veco Dominikānas tenisistu Viktoru Estrelju Burgosu. Ranga 93. vietā esošais veterāns zaudējis astoņas no pēdējām deviņām spēlēm un, būdams māla seguma speciālists, uz zāliena kalnus nav gāzis - viņam ATP līmenī 4-10 bilance. Vimbldonā viņš uzvarējis tikai vienā mačā (1-3), pirms diviem gadiem apspēlējot citu veterānu Benjaminu Bekeru. Ja Gulbis pārvarēs pirmo kārtu, tālāk gan uzreiz pretī iespējami grandi - 2. kārtā Huans Martins del Potro (2-3 bilance pret viņu) vai Austrālijas talants Tanasi Kokinakis, kuram Ernests pirms dažiem gadiem zaudēja Australian Open, bet trešajā kārtā Novaks Džokovičs.