Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Vimbldonas turnīrs turpinās: Latvija var! Visi trīs otrajā kārtā!

ASTOTĀ. Pārvarot Vimbldonas pirmo kārtu, Aļona Ostapenko Grand Slam turnīros izcīnījusi jau astoņas uzvaras pēc kārtas. © Scanpix

Sezonas trešais Grand Slam tenisa turnīrs Vimbldonā Latvijas tenisistiem sācies ļoti veiksmīgi – Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko un Ernests Gulbis bez lielām problēmām ir pārvarējuši vienspēļu pirmo kārtu, un jau šodien abas dāmas aizvadīs otrās kārtas mačus. Gulbim otrās kārtas mačs ar argentīnieti Del Potro plānots rīt.

Vimbldonas turnīra pirmo dienu līdz ar tumsas iestāšanos pabeidza Aļona Ostapenko un baltkrieviete Aleksandra Sasnoviča. Pārsteigums nenotika, un Aļona nepievienojās Frančeskai Skjavonei, kura pēc sava pirmā Grand Slam titula izcīnīšanas Parīzē 2010. gadā jau pēc pāris nedēļām Vimbldonā nespēja pārvarēt pirmo kārtu. Ostapenko šis pārdzīvojums ir gājis secen, kaut pats mačs nebūt nebija tāds, pēc kura varētu pateikt - pretiniecei vispār nebija variantu. Ostapenko bija labāka un pelnīti arī uzvarēja, taču ar daudzām piebildēm. Katrā ziņā galvenais uzdevums - izcīnīt uzvaru (6-0, 1-6, 6-3) - tika paveikts un otrā kārta sasniegta. Interesanti, ka Aļona pamazām līdzjutējus sāk pieradināt pie trīs setu mačiem. Raug, no pēdējiem 17 mačiem tikai četros spēlēti divi seti. Visos pārējos - trīs. Ja šāds grafiks dod vajadzīgo rezultātu, tad nav nekādu iebildumu. No pēdējām 13 trīssetu spēlēm zaudētas tikai divas... Iekļūstot otrajā kārtā, Ostapenko atkārtojusi savu labāko sniegumu Vimbldonā. Arī savā debijā 2015. gadā viņa pārvarēja pirmo kārtu. Šogad ir ļoti lielas iespējas krietni uzlabot šo rezultātu, jo otrajā kārtā jātiekas ar vienaudzi Fransuāzu Abandā no Kanādas, kura WTA rangā ieņem pieticīgo 142. vietu un Vimbldonas pamatturnīrā iekļuvusi, laužoties cauri sarežģītajam kvalifikācijas sietam. Kvalifikācijā tika izcīnītas trīs uzvaras, bet pamatturnīra pirmajā kārtā divos setos pārspēta japāniete Kurumi Nara. Līdzšinējā Abandā karjera ne tuvu nav bijusi tik spoža kā Ostapenko. Lielajos Grand Slam turnīros tālāk par otro kārtu nav tikts (šogad Vimbldona un French Open), bet maču bilance WTA turnīros ir ar plusa zīmi - 121 uzvara un 87 zaudējumi. Pieaugušo līmenī abas tenisistes vēl nav tikušās, taču junioru vecumā abos mačos pārāka bijusi kanādiete. Tiesa, abi zaudējumi piedzīvoti krietni sen, kad zāle vēl bija zaļāka un debesis citā krāsā - 2012. gadā Kanādā uz cietā seguma 1-6, 6-1, 1-6 un 2014. gadā French Open (6-7, 4-6).

Pirmajā dienā savu neveiksmju sēriju tieši Vimbldonā pārtrauca arī Anastasija Sevastova, kura līdz šim ne reizi nebija tikusi tālāk par pirmo kārtu. It kā nav pareizi neklātienē salīdzināt abu mūsu tenisistu sniegumu, taču vizuāli šķita, ka Anastasijas sniegums ir stabilāks, pārliecinošāks un mazāk nervozs. Cik nu sieviešu tenisā iespējams runāt par stabilitāti... Pirmajā kārtā Sevastova divos setos pieveica Jūliju Putincevu no Kazahstānas (6-1, 7-6). Pēc pirmā seta šķita, ka šis varētu būs viens no visātrākajiem (laika ziņā) mačiem turnīrā, jo pirmajā setā Anastasijai uzvarai pietika ar nieka 23 minūtēm, taču 6-1 vēl nenozīmē, ka arī otrajā setā būs tikpat viegla pastaiga. Otrajā Sevastova nokļuva pat zaudētājos ar 1-3, taču savaldība un aukstasinība ņēma virsroku pār emocionālo pretinieci, un pirmā uzvara Vimbldonā izcīnīta.

Otrajā kārtā (šodien) Sevastovas pretiniece būs laukuma saimniece Hetere Vatsone, kura šobrīd WTA rangā ieņem 102. vietu, bet pirmajā kārtā divos setos pieveica beļģieti Marinu Zanevsku. Lai arī Vatsone rangā atrodas krietni aiz Sevastovas un teorētiski Anastasija būs šī mača favorīte, viegla dzīve šajā mačā netiek solīta. Kaut vai tāpēc, ka publika būs Vatsonei labvēlīgāka. Vatsone jau ir izjutusi tos priekus, kurus dod uzvara Vimbldonā. Tiesa, čempiones tituls izcīnīts jauktajās dubultspēlēs, un tas notika pērn. Galīgi tukšā Vatsone nav arī vienspēlēs - trīs WTA turnīru tituli pret Sevastovas diviem. Vienīgā atšķirība tā, ka pēdējais tituls izcīnīts pērn martā (Meksikā), kamēr Sevastova Vimbldonā ieradās kā iepriekšējās nedēļas Maljorkas turnīra čempione. Līdz šim Sevastova un Vatsone aizvadījušas vienu savstarpējo maču, taču tas bija sen - 2013. gadā Patajā uz cietā seguma, un toreiz uzvarēja liepājniece (7-6, 4-6, 6-2).

Par Sevastovu un Ostapenko vairāk vai mazāk bija skaidrs, uz ko abas ir spējīgas, bet Ernests Gulbis bija lielā mīkla. Tik vien bija nojaušams, ka pirmās kārtas pretinieks Viktors Estrella no Dominikānas nebūt nav tas pretinieks, kuru, pat sliktā sportiskajā formā esot, ir iespējams pārspēt. Kurš gan varēja atcerēties, kad Gulbis pēdējo reizi kaut ko uzvarējis, kad pēdējo reizi laukumā izgājis bez veselības problēmām utt. Vienīgā un vienlaikus arī nomācošā informācija - kādreizējais ATP rangā desmitajā vietā pabijušais Ernests šodien rangā noslīdējis līdz pat sestā simta beigām. Kādam atmiņā būs aizķērusies arī nesenā spēlēšana Challenger līmeņa turnīrā Čehijā, taču kuru gan interesē sētas mači? Starp citu, tieši šajā līmenī Ernests bija aizvadījis pēdējo pilnvērtīgo spēli, un tas notika tieši pirms mēneša, un pat uzvarēja un iekļuva otrajā kārtā, taču veselības problēmu dēļ atteicās no spēlēšanas otrajā kārtā… Tā mēnesi bez spēļu prakses Gulbis sagaidīja savu desmito Vimbldonu.

Cik labs vai slikts Ernests ir Vimbldonā, grūti pat pateikt pēc mača ar Estrellu. Gulbis to vinnēja pārliecinoši trīs setos (6-1, 6-1, 6-2), taču tiec nu gudrs, vai Ernests spēlēja ļoti labi vai pretinieks bija ļoti vājš. Kā vienmēr, taisnība ir kaut kur pa visu, taču prieku par iekļūšanu otrajā kārtā tas nemazina, un jācer, ka šī spēle Gulbim bija kā iesildīšanās un sevis pārbaudīšana pirms nopietnākiem izaicinājumiem. Un izaicinājums otrajā kārtā būs krietni nopietnāks nekā vakar - rīt Ernestam būs jātiekas ar argentīnieti Huanu Martinu Del Potro, kurš vakar trīs stundu ilgā cīņā četros setos pārspēja austrālieti Tanasi Kokinaki. Gulbis un Del Potro karjeras laikā paspējuši aizvadīt sešus savstarpējus mačus un pagaidām pārsvars ir argentīnietim - 4:2. Zīmīgi, ka ne reizi abi nav tikušies kādā no Grand Slam turnīriem, bet pēdējais randiņš bija 2014. gadā Roterdamā, kad Ernests uzvarēja ar 6-3 un 6-4. Gulbis kādreiz ATP rangā ieņēma desmito vietu, bet Del Potro agrāko gadu sasniegumi bijuši vēl iespaidīgāki. 2009. gadā viņš pat kļuva par US Open čempionu, Vimbldonā spēlējis pat pusfinālā (2013) un visam klāt vēl 19 ATP turnīru tituli, kā arī 2010. gadā sasniegtā 4. vieta rangā.