Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Ostapenko šodien sāk "US Open" turnīru

© Xinhua/Sipa USA/SCANPIX

"US Open" 1. kārtas cīņu otrdien aizvadīs Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko (WTA 12.), kurai plkst. 18:00 tikšanās ar Spānijas pārstāvi Laru Aruabarenu (WTA 60.).

Ostapenko šogad pirmajos trīs "Grand Slam" turnīros uzstādīja savu labāko rezultātu konkrētajā turnīrā - "Australian Open" sasniegta 3. kārta, "French Open" izcīnīts tituls, bet Vimbldonā tikts līdz ceturtdaļfinālam. "US Open" labākā rezultāta atkārtošanai pietiktu ar vienu uzvaru, bet divas viņai tātad dotu vēl nebijušu rezultātu Ņujorkā.

Aļona "US Open" startēs trešo reizi. Debijā 2015. gadā pēc kvalifikācijas iziešanas pamatturnīrā ar 6:4, 1:6, 6:4 pieveikta Annika Beka, pēc tam ar 6:0, 4:6, 3:6 zaudējot Sārai Erani. Otrajā viesošanās reizē Ostapenko finišēja bez uzvarām, 1. kārtā ar 5:7, 3:6 zaudējot Petrai Kvitovai.

Šogad tik nejauku izlozi Ostapenko nevarēja dabūt, jo pati ir starp izsētajām spēlētājām. 12. numurs viņai ir augstākais sasniegums "Grand Slam" karjerā, otrajā "major" turnīrā pēc kārtas tiekot starp Top 16 izsētajām spēlētājām (Vimbldonā bija 13. numurs). Tas nozīmē pirmos trīs mačus spēlēt pret rangā zemāk esošām spēlētājām.

Ostapenko Vimbldonā pieveica ne vien pirmās trīs pretinieces, bet arī ceturto sāncensi, apspēlējot pasaules piekto raketi Eļinu Svitoļinu. Šoreiz Aļonai 4. kārtā iespējama tikšanās ar pagājušā gada čempioni Andželiki Kerberi. Vācijas tenisiste pēc Vimbldonas bija spiesta pamest ranga 1. vietu un šobrīd atrodas 6. vietā, bet neveiksmīga "US Open" gadījumā izkristu no Top 10.

Xinhua/Sipa USA/SCANPIX

Abām spēlētājām līdz tādam mačam gan vēl jātiek, kas var būt par ļoti sarežģītu misiju. Piemēram, Kerberei 1. kārtā ielozēja talantīgo Japānas tenisisti Naomi Osaku, bet Ostapenko var būt potenciāli sarežģīta 3. kārta, ja tur būs jātiekas ar Darju Kasatkinu, kura viņu ar primitīvu, bet efektīvu tenisu apspēlēja Čārlstonas finālā.

Spēlējot laba līmeņa tenisu, Ostapenko būtu jāuzvar pirmajos trīs mačos. Vispirms spāniete Aruabarena, pēc tam Sorana Kirsteja (vai Leslija Kerhove) un tad Kasatkina vai Anastasija Pavļučenkova - tāds ir ticamākais variants.

Ostapenko Ņujorkā ieradās ar trīs zaudējumu sēriju, kas sākās Vimbldonas ceturtdaļfinālā pret Venusu Viljamsu (3:6, 5:7). Pēc tam zaudēts Varvarai Ļepčenko (Toronto ar 6:1, 6:7(2), 6:7(5)) un Aleksandrai Kruničai (Sinsinati ar 4:6, 2:6).

No šiem trim zaudējumiem attaisnojami ir divi. Venusai Vimbldonā zaudēt nav kauna lieta, bet mačā pret Kruniču Aļona bija apslimusi, toreiz spēlējot bez savas ierastās enerģijas, un labas aizsardzības īpašnieci ar vāju spēli uzveikt nevarēja. Savukārt pret Ļepčenko bija liela izgāšanās. Ostapenko toreiz bija šķietami ļoti drošā vadībā ar 6:1 un 3:0, bet pazaudēja servi, un tobrīd pajuka arī pārējā spēle.

Ostapenko tādi mači karjeras sākumā bija ļoti raksturīgi, bet pēdējā laikā ir arvien mazāk. Vissvarīgākajos jeb "Grand Slam" turnīros viņa šogad tādus zaudējumus neatļaujas. Aļona 2017. gadā "Grand Slam" līmenī zaudējusi tikai spēcīgākajām Venusai un Karolīnai Pliškovai. Amerikānietei Vimbldonā palīdzēja uzvarēt daudz labāka serve, bet čehieti Austrālijā vajadzēja uzvarēt, taču Ostapenko divreiz nespēja izservēt maču.

Zaudējums Aruabarenai uz "hard" seguma būtu nepieņemams. Spānijas tenisistei ērtākais segums ir māls, uz kura viņa arī attiecīgi spēlē labāk. Jā, viņai ir pa vienam titulam gan uz māla (2012. gadā Bogotā), gan uz "hard" (pērn Seulā), taču arī Korejā uzvarēts mazajā "International" līmeņa turnīrā, kur viņai nebija nevienas Top 40 pretinieces.

Ostapenko šodien gaidāmajā mačā pati var zaudēt sev, nevis pretiniece viņu uzvarēt. Aruabarena labprāt spēlē pacietīgu tenisu ar garajām izspēlēm un cenšas pretinieces nogurdināt gan fiziski, gan psiholoģiski. Larai šogad ir iespaidīga 9-1 bilance trīs setu mačos. Tā gan izveidota, sancenšoties ar citām viduvējām spēlētājām. Aļonai ir 13-7 rādītājs, par trīs setu speciālisti kļūstot māla sezonas laikā. Kopš aprīļa viņai izšķirošajos setos ir 12-3 bilance.

Arī Aruabarena "US Open" karjerā pamatturnīros uzvarējusi tikai vienā spēlē, šo uzvaru gūstot 2012. gadā pret Šaharu Pēru. Kopš tā laika viņai Ņujorkā četri zaudējumi pēc kārtas. Vēl garāka zaudējumu sērija - piecas neveiksmes pēc kārtas - Aruabarenai ir visos "Grand Slam" turnīros, kur pēdējā uzvara gūta 2016. gadā Vimbldonā pret otrā simta spēlētāju Olgu Govorcovu.

Aruabarena "Grand Slam" līmenī uzvarējusi tikai piecās spēlēs. Četras no piecām uzvarām gūtas pret otrā simta tenisistēm, bet vienīgā uzvara pret Top 100 tenisisti reģistrēta pirms pieciem gadiem Ņujorkā, toreiz uzveicot 62. vietā bijušo Pēru.