Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Sevastovai pret mājinieci Stīvensu cīņa par "US Open" pusfinālu

© Pacific Press/Sipa USA/SCANPIX

Anastasija Sevastova otrdienas vakarā "US Open" ceturtdaļfinālā sacentīsies ar ASV tenisisti Slounu Stīvensu, cenšoties sasniegt pirmo "Grand Slam" pusfinālu. Mača sākums galvenajā arēnā gaidāms ap plkst. 22:00.

Turnīra piektajā mačā Sevastovai būs jātiekas ar šogad Ņujorkā grūtāko sastapto pretinieci. 4. kārtā apspēlētā Marija Šarapova, neskatoties uz milzīgiem panākumiem, par tādu nav uzskatāma, jo pret viņu Sevastovai ir vieglāk spēlēt, nekā tas būs pret Stīvensu - šodienas mačs būs pavisam citādāks, salīdzinot ar svētdien redzēto.

Anastasijai pirms divām dienām bija iespēja uzvarēt, spēlējot savu mīļāko tenisu, kas ir pārsvarā aizsardzības spēle, gūstot lielu labumu no agresīvas un nepacietīgas pretinieces kļūdām, jeb uzvarēt ar sāncenses palīdzību. Lai uzvarētu vareno Šarapovu, Sevastovai nekas dižs nebija jādara. Pietika ar gudru tenisu.

Mačā pret Stīvensu tik lielas palīdzības nebūs, kas Sevastovai automātiski nozīmē milzīgas problēmas. Slouna ir ļoti atlētiska spēlētāja ar lielisku aizsardzību, spējot izvilkt daudz sarežģītu bumbiņu un pretoties arī ļoti jaudīgi sitošām sportistēm. Stīvensa var labi un spēcīgi spēlēt arī uzbrukumā, taču vairumā maču izvēlas darboties no aizsardzības.

Ko tas nozīmē Sevastovai? Spēles ziņā sliktāko iespējamo pretinieces variantu. Stīvensu būtībā var likt vienā maisā ar Simonu Halepu un Karolīnu Vozņacki - tenisistēm, kurām pašreiz ir četru uzvaru sērija pret Sevastovu. Sevastovai ir vieglāk spēlēt tad, kad var tikt cauri ar bumbiņas atsišanu bez lieliem saasinājumiem (kā pret Šarapovu) un gaidīt, kad pretiniece pati sevi uzvarēs. Pašai spēlēšana kā pirmajam numuram, turklāt pret labu aizsardzību un neizšķērdīgu sāncensi Sevastovai nav patīkama un neizdodas diez ko labi.

Pacific Press/Sipa USA/SCANPIX

Kad pret labu aizsardzību spēlējošu tenisisti nepieciešams spēcīgs uzbrukums, tad Sevastovai sākas problēmas. Tās vēl lielākas kļūst brīžos, kad pretī ir tenisistes, kuras nebliež pie pirmās iespējas un ar kļūdām daudz nepalīdz. Lai uzvarētu tādas spēlētājas, Sevastovai nepieciešams iet ārā no komforta zonas. Viņa var nospēlēt arī ļoti agresīvi, taču nav pieradusi to darīt. Kad pretī trāpās no aizsardzības spēlējošas pretinieces, Sevastovai rodas panika, agresīvi sākot spēlēt pa līnijām (un tādā veidā daudz netrāpot laukumā), jo sišana korta vidū vai iekšpusē līnijām neļauj uzvarēt daudz izspēlēs. Stīvensas līmeņa sāncenses tādos gadījumos tiek klāt bumbiņām (arī "dropšotiem") un var atbildēt ar precīzu sitienu.

Stīvensa uzvarējusi četros WTA vienspēļu turnīros, trīs titulus iegūstot uz "hard" seguma (Vašingtona 2015, Oklenda 2016 un Akapulko 2016) un vienu uz māla (Čārlstona 2016). Viņa finālos var lepoties ar perfektu 4-0 bilanci, trīs titulus izcīnot "International" līmenī un vienu "Premier" kategorijā. Visos finālos uzvarētas laba līmeņa tenisistes - Anastasija Pavļučenkova, Jūlija Gērgesa, Dominika Cibulkova un Jeļena Vesņina.

Slounai Ņujorkā ir trešais "Grand Slam" ceturtdaļfināls. Stīvensa pirmos divus spēlēja 2013. gadā, kad Melburnā ar 3:6, 7:5, 6:4 pieveica Serēnu Viljamsu, kurai tā turnīra laikā bija problēmas gan ar potīti, gan muguru, un Vimbldonā ar 4:6, 5:7 zaudēja Marionai Bartoli. Nākamajā mačā pēc Serēnas uzvarēšanas "Australian Open" pusfinālā zaudēja Viktorijai Azarenkai.

Sevastova otrajā mačā pēc kārtas tiksies ar tenisisti, kura šobrīd atrodas savai meistarībai neatbilstoši zemā pozīcijā rangā. Kamēr Šarapova otrajā simtā vēl atrodas, smagnēji atgriežoties no dopinga diskvalifikācijas, Stīvensai tikai 83. vieta ir, gandrīz gadu nespēlējot pēdas savainojuma dēļ. Stīvensa ir bijusī Top 20 spēlētāja, 2013. gadā sasniedzot 11. vietu.

Stīvensai pagājušā sezona beidzās augusta sākumā pēc starta olimpiādē. Šogad viņai pirmais turnīrs bija tikai jūlija sākumā Vimbldonā. Stīvensa pēc atgriešanās zaudēja pirmajos divos mačos - Vimbldonā Elisonai Riskei un Vašingtonā Halepai. Ilgi esot bez spēļu prakses, zaudējums Riskei bija pašsaprotama lieta. Tas pats attiecas arī uz zaudējumu Halepai jebkādos apstākļos.

Stīvensa jūlija beigās atradās 957. vietā, bet šobrīd jau ir garantējusi vismaz 51. vietu. Iekļūšana "US Open" pusfinālā viņai ļautu atgriezties Top 40. Noslēdzoties "US Open", Stīvensa pusotra mēneša laikā zibenīgi būs rangā atguvusi vairāk nekā 900 pozīcijas, to paveicot tikai trīs turnīru laikā. Kā tas ir bijis iespējams? Stīvensa divos lielajos "Premier 5" turnīros pēc kārtas sasniedza pusfinālu, tā izceļoties Monreālā un Sinsinati, kur viņu soli pirms fināla apturēja attiecīgi Halepa un Vozņacki. Tur nopelnītajiem 700 punktiem pievienoti Ņujorkā dabūtie 430.

Stīvensai pēdējos trīs turnīros ir iespaidīga 12-2 bilance, turklāt tā nav sakrāta mazajos turnīros pret vājām pretiniecēm. Visos 14 mačos viņa "Premier" un "Grand Slam" līmenī sacentusies ar Top 50 spēlētājām. Stīvensa šajā posmā ir guvusi četras Top 20 uzvaras, divreiz pieveicot Petru Kvitovu, bet vienreiz apspēlējot gan Andželiki Kerberi, gan Cibulkovu.