Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Ostapenko WTA rangā paceļas uz rekordaugsto 10. vietu

© AFP/ SCANPIX

Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko pirmdien, 11. septembrī, debitēja WTA ranga pirmajā desmitniekā, ieņemot 10. vietu. Šodien par jauno līderi kļuva Spānijas pārstāve Garbinje Mugurusa, kura ranga galvgalī nomainīja čehieti Karolīnu Pliškovu.

Aļona Ostapenko "US Open" pārvarēja divas kārtas, ar ko pietika, lai reitingā iegūtu divas pozīcijas un tādējādi piedzīvotu Top 10 debiju. Aļona pirmajā desmitniekā nomaina vēl Vimbldonas laikā 1. vietā bijušo Andželiki Kerberi, kura kā pagājušā gada "US Open" čempione zaudēja 1. kārtā. Neveiksmīgi spēlējošā Kerbere šovasar nespēja aizstāvēt gandrīz 4000 punktus un no nesen ieņemtās 1. vietas nokritusi uz 14. vietu. Viņa desmitniekā bija pavadījusi 101 nedēļu pēc kārtas.

Ostapenko savu iepriekšējo rekordu (12. vieta) sasniedza 12. jūnijā, kad tur nokļuva pēc uzvaras "French Open". 20 gadus un trīs mēnešus vecā Ostapenko ir jaunākā tenisiste Top 10. Otra jaunākā ir Eļina Svitoļina, kura rīt svinēs 23. dzimšanas dienu. Arī Ukrainas tenisistei šodien jauns rekords, ieņemot 3. vietu, kas ir par vienu pozīciju uzlabots līdzšinējais rekords.

Aļona ir otrā sava gada (1997) spēlētāja, kura sasniegusi WTA ranga pirmo desmitnieku. Pirms viņas to paveica Šveices tenisiste Belinda Benčiča, kura tur nokļuva 2016. gada februārī, nepilnu mēnesi pirms savas 19. dzimšanas dienas. Šobrīd vairāku savainojuma dēļ nespēlējošās Benčičas rekords ir 7. vieta.

Tā kā Ostapenko pagājušo sezonu pabeidza ar sešu zaudējumu sēriju un bez uzvarām bija kopš augusta, viņai šoruden punktu aizstāvēšanas bažu nav, kas nozīmē iespējas līdz gada beigām noturēties pirmajā desmitniekā.

Ostapenko šosezon vēl dzēsīsies tikai 11 punkti, kas iegūti ar piedalīšanos Pekinas un Maskavas "Premier" turnīros. Iziešana uz 1. kārtas maču šajās sacensībās šogad viņai automātiski dos tikpat punktu. Aļona Pekinā spēlēs noteikti, bet starts Maskavā atkarīgs no tā, vai viņa tobrīd jau būs kvalificējusies "WTA Finals". Aļonai šobrīd ir vairāk nekā 600 punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju (skatīt zemāk "Road to Singapore" tabulu).

AFP/ SCANPIX

Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova Ņujorkā otro gadu pēc kārtas sasniedza ceturtdaļfinālu, taču 430 punktu aizstāvēšana neļāva saglabāt 17. vietu, jo viņu apsteidza "US Open" čempione Slouna Stīvensa, kurai no 83. vietas milzīgs kāpums uz 17.

Arī Sevastovai pērn bija neveiksmīgs sezonas finišs, zaudējot pēdējos piecos mačos un pēdējo panākumu gūstot septembrī Tokijā, kur "Premier" sacensībās pārvarēta viena kārta. Ar Tokijas turnīru, kas notiks nākamajā nedēļā, Sevastova arī šosezon sāks Āzijas turnīru sēriju. Tikmēr Ostapenko jaunnedēļ plānojusi spēlēt "International" līmeņa turnīrā Seulā, bet pēc tam abas dosies uz lielajiem "Premier" turnīriem Uhaņā un Pekinā.

Nespējot aizstāvēt pērn ar "US Open" finālu nopelnītos punktus, Karolīna Pliškova spiesta pamest ranga 1. vietu, kur pavadīja astoņas nedēļas. Par jauno līderi kļuva Vimbldonas čempione Garbinje Mugurusa, kura ir 24. tenisiste ar nokļūšanu ranga virsotnē. Mugurusa arī ir otrā Spānijas pārstāve pirmajā pozīcijā, atkārtojot Arančas Sančesas Vikario panākumu. Viņa tur nokļuva 1995. gada 6. februārī un trīs dažādos posmos sakrāja 12 nedēļas.

Mugurusas nokļūšana WTA ranga 1. vietā un Rafaela Nadala palikšana ATP ieskaites augšgalā Spānijai dod abus pašreizējos pirmos numurus. Pēdējo reizi abos rangos vienas valsts pārstāvji bija 2003. gadā, kad valdīja Serēna Viljamsa un Andrē Agasi.