Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Teniss

"French Open" čempione Ostapenko tiksies Mugurusu

© Sipa Asia/Sipa USA/ SCANPIX

Aļona Ostapenko Uhaņas "Premier 5" turnīra ceturtdaļfinālā tiksies ar pasaules pirmo numuru Garbinji Mugurusu, kurai zaudējusi abās iepriekšējās cīņās. Šodienas mača sākums plkst. 15:00.

Abas tenisistes 11. septembrī sasniedza vēl nepieredzētus augstumus WTA rangā. Ostapenko debitēja pirmajā desmitniekā, ieņemot 10. vietu, kur atrodas arī šonedēļ. Nākamajā nedēļā viņa būs vismaz vienu pakāpienu augstāk, jo tiks apsteigta Dominika Cibulkova, kura nespēja aizstāvēt pērn Uhaņā ar fināla sasniegšanu nopelnītos punktus. Aļonai iekļūšana pusfinālā ļautu pakāpties uz 8. vietu, bet maksimālais rezultāts - ielauzties Top 5.

Mugurusa pirms 17 dienām kļuva par ranga līderi. Viņa ir 24. tenisiste, kurai izdevies sasniegt ranga virstoni. Nespējot aizstāvēt pērn izcīnīto "French Open" titulu (šogad zaudējums 4. kārtā), viņa jūnijā izkrita no Top 10, noslīdot uz 15. vietu. Mugurusa trīs mēnešus vēlāk nokļuva 1. vietā. Viņa vasarā uzvarēja gan Vimbldonā, gan Sinsinati "Premier 5" turnīrā. "US Open" pietika ar 4. kārtu, lai tiktu ranga virsotnē, jo konkurentēm, it īpaši Karolīnai Pliškovai, bija lielāki punktu zaudējumi. Pliškova šonedēļ var atgūt 1. vietu. Tam nepieciešama uzvara turnīrā un Mugurusas zaudējums ceturtdaļfinālā.

Garbinjei Uhaņā ir otrais turnīrs pirmās raketes statusā. Pirmais pagājušajā nedēļā Tokijā beidzās ar pamatīgu sagrāvi ceturtdaļfinālā pret Karolīnu Vozņacki - 2:6, 0:6.

Spānijas tenisiste arī šonedēļ Uhaņā ar spīdošu tenisu nav izcēlusies. 6:4, 6:4 uzvarai pār Ļesju Curenko sekoja pamatīga mocīšanās mačā pret Magdu Lineti, polieti apspēlējot ar 6:2, 1:6, 6:4. Mugurusa pēdējā setā divreiz atdeva breiku, arī nespēja izservēt maču, bet pie 5:4 ar vēl vienu breiku spēja nodrošināt uzvaru.

Sipa Asia/Sipa USA/ SCANPIX

Ostapenko tikšanās ar Mugurusu būs pēdējo divu "French Open" uzvarētāju sadursme. Abām tenisistēm tā būs trešā savstarpējā cīņa. Pirmās divas notika Romā uz māla seguma, kur abos mačos uzvarēja Mugurusa. Viņa 2016. gadā bija pārāka ar 6:1, 6:4, bet šogad uzvarēja ar 2:6, 6:2, 6:1.

Aļona katrā no abiem zaudējumiem nospēlējusi vienu dominējošu setu pret Mugurusu. Pirmajā cīņā viņa 2. setā bija vadībā ar 4:1, turpinājumā zaudējot piecos geimos pēc kārtas, bet otrajā mačā bija neapturama 1. setā, kad Mugurusa neko daudz nespēja izdarīt. Sākot ar 2. setu, Ostapenko pirmās serves precizitāte būtiski kritās, bet bieža spēlēšana ar otro servi noveda pie zaudējuma.

Kamēr Ostapenko Uhaņā spēlē otro reizi, šonedēļ gūstot pirmās divas uzvaras šajā Ķīnas pilsētā, Mugurusai ceturtais no četriem iespējamiem turnīriem Uhaņā (šis turnīrs debitēja 2014. gadā), šeit sakrājot 8-2 bilanci. Mugurusa 2014. gadā atteicās no 3. kārtas mača pret Eļinu Svitoļinu, bet 2015. gadā sasniedza finālu, kur potītes savainojuma dēļ izstājās mačā pret Venusu Viljamsu. Visbeidzot pērn jau pirmajā cīņā (2. kārtā) zaudējums Jeļenai Jankovičai.

Kad Ostapenko divreiz ar Mugurusu sacentās Itālijas nozīmīgākā turnīrā, Garbinje rangā atradās attiecīgi 4. un 7. vietā. Tagad Mugurusai ir 1. vieta, kas Ostapenko nozīmē ne vien karjeras pirmo tikšanos ar ranga līderi, bet arī pirmo maču pret Top 3 spēlētāju. Aļona trīs reizes spēlējusi pret ceturto numuru, pērn Romā zaudējot Mugurusai un Ņūheivenā Agņeškai Radvaņskai, bet šogad "French Open" finālā uzvarot Simonu Halepu.

Ostapenko un Mugurusas šodienas tikšanās būs ceturtdaļfinālu programmas pēdējais mačs, tam sākoties plkst. 20:00 pēc vietējā laika jeb 15:00 pēc mūsu laika. Tāds sākuma laiks būs gadījumā, ja laicīgi izspēlēs pirmās trīs spēles.