Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Ostapenko cīņa par otro finālu pēc kārtas

© AP / Scanpix

Aļona Ostapenko (WTA 10.) šodien turpinās Uhaņas "Premier 5" sērijas turnīru, pusfinālā sacenšoties ar ranga 37. vietā esošo Austrālijas tenisisti Ešliju Bārtiju. Mača sākums plkst. 12:30.

Pirms dažiem gadiem Ķīnai gūstot vēl lielāku ietekmi WTA kalendārā, tika izveidots Uhaņas turnīrs. Tas pirmoreiz notika salīdzinoši nesen - 2014. gadā. Debijas turnīrā un arī pērn triumfēja Petra Kvitova, bet 2015. gadā uzvarēja Venusa Viljamsa - abas titulētas "Grand Slam" čempiones.

Arī šogad vēl ir iespējams variants ar "Grand Slam" čempiones (Ostapenko) uzvaru Uhaņā, taču jau tagad, pusfinālu stadijā, šajā turnīrā (un arī vispārīgi lielajiem "Premier" turnīriem neraksturīgi) ir noslēguma fāzē ļoti nepierasta aina. No turnīru sākušajām astoņām Top 10 tenisistēm pusfinālus sasniegusi tikai Ostapenko.

Uhaņā šoreiz nesekmējās arī ārpus Top 10 esošajām veterānēm. Turnīrā palikušo spēlētāju četrinieku veido 20-23 gadus vecas tenisistes - Ostapenko (20), Bārtija (21), Marija Sakari (22) un Karolīna Garsija (23).

Ostapenko ir jaunākā no šī kvarteta, toties ar vislielākajiem panākumiem. Viņa vienīgā ir spēlējusi "Premier 5" vai augstāka līmeņa turnīru finālā, to iespējot divas reizes - 2016. gadā Dohā, kur notika "Premier 5" turnīrs, un šogad "French Open". Ostapenko normālos apstākļos šādā kompānijā būtu favorīte uzvarai turnīrā, bet tagad viņa pat nav favorīte savā pusfināla mačā. Par iemesliem apskata pēdējā nodaļā.

Bārtija - karjeru pārtraukusī un atsākusī Vimbldonas junioru čempione

Bārtija 2011. gadā uzvarēja Vimbldonas junioru turnīrā, kur trīs gadus vēlāk sevi skaļi iespējamai spožai nākotnei profesionālajā tenisā pieteica Ostapenko. Gadu vecākā Bārtijai līdz Aļonas sasniegumiem vēl ļoti tālu, un nav zināms, vai viņa tik tālu tiks, taču šī sezona viņai ir ļoti daudzsološa.

Bārtija pirms trim gadiem, tolaik būdama tikai 18 gadus veca, pārtrauca tenisa karjeru un vēlāk spēlēja Latvijā svešo, bet Austrālijā ļoti populāro kriketu. Ešlija aiziešanu no tenisa skaidroja ar psiholoģisko nogurumu un vēlēšanos izmēģināt spēkus komandu sporta veidā.

AFP/ SCANPIX

Runājot par tenisa komandām, dubultspēlēs viņai jau pirmās karjeras laikā bija lieli panākumi. Viņa 2013. gadā kopā ar citu Austrālijas tenisisti Keisiju Delakvu trīs "Grand Slam" turnīros tika līdz finālam (izņemot "French Open") un visos trijos finālos zaudēja. Abas šogad sasniedza "French Open" finālu, atkal zaudējot. Tādējādi abām kā komandai tagad ir pilns zaudēto "Grand Slam" finālu komplekts. Abām kopā vairāku gadu sadarbības laikā ir pieci WTA tituli no 12 fināliem. Starp citu, abas šonedēļ Uhaņā tikušas līdz pusfinālam. Viņas spēlēs sezonas finālturnīrā Singapūrā.

Vēl viens no iemesliem, kāpēc Bārtija tik agrā vecumā pārtrauca spēlēt tenisu, bija arī vilšanās savā vienspēļu karjerā, jo tā viņai bija galvenais mērķis. Bārtija vienspēlēs WTA līmenī nebija konkurētspējīga - viņa uzvarēja tikai piecās no 20 spēlēm pamatturnīros un rangā nebija tikusi līdz Top 100. Šodien viņa atrodas savā rekordpozīcijā, ieņemot 37. vietu, un pēc Uhaņas turnīra būs vēl augstāk, debitējot Top 30.

Bārtija simtniekā pirmoreiz nokļuva 6. martā. Tas notika pēc uzvaras Kualalumpuras "International" sērijas turnīrā, kur gan viņai ļoti spēcīgu pretinieču nebija - tikai viena spēlētāja no Top 100, turklāt tā pati simtnieka beigās esošā Irina Falkoni (#97). Daudz iespaidīgāks turnīrs viņai bija jūnijā Birmingemā, kur sasniegts mazā "Premier" turnīra fināls, tajā zaudējot Petrai Kvitovai (6:4, 3:6, 2:6). Pirms tam pusfinālā pieveikta Garbinje Mugurusa (3:6, 6:4, 6:3), kura tolaik pēc "French Open" titula neaizstāvēšanas bija izkritusi no Top 10, ieņemot 14. vietu.

Tādējādi Bārtijai netika Top 10 uzvara, bet kopš tā laika viņa sakrājusi trīs tādus panākumus - Sinsinati ar 6:3, 2:6, 6:2 pieveikta Venusa Viljamsa (#9), bet šonedēļ ar 6:0, 4:6, 7:6(3) apspēlēta Johanna Konta (viņa neizservēja 2. kārtas maču) un ar 4:6, 7:6(3), 7:6(2) pieveikta Karolīna Pliškova. Vakar gūtā uzvara pār Pliškovu Ešlijai ir karjeras pirmā Top 5 uzvara. Ceturtdien karjeras lielāko uzvaru svinēja gan Bārtija, gan Ostapenko, kura pieveica pasaules pirmo raketi Mugurusu.

Ceļš uz pusfinālu

Kārta Ostapenko pretiniece Rezultāts Kārta Bārtijas pretiniece Rezultāts
1. - - 1. Sisi Bellisa (#39) 7:5 6:0
2. Barbora Stricova (#25) 2:6 7:5 6:3 2. Johanna Konta (#7) 6:0 4:6 7:6(3)
3. Monika Puiga (#77) 6:2 3:6 6:3 3. Agņeška Radvaņska (#13) 4:6 6:0 6:4
¼ Garbinje Mugurusa (#1) 1:6 6:3 6:2 ¼ Karolīna Pliškova (#4) 4:6 7:6(3) 7:6(2)

Cik daudz spēka Ostapenko palicis?

Būdama starp Top 8 izsētajām tenisistēm, Ostapenko Uhaņā nospēlējusi par vienu maču mazāk nekā Bārtija, turklāt Austrālijas tenisistei šonedēļ arī trīs dubultspēles, taču lielāks nogurums pēdējo divu nedēļu laikā ir Latvijas tenisistei. Bārtija pagājušajā nedēļā nespēlēja, kamēr Ostapenko uzvarēja piecos mačos Seulā. Ostapenko šodien būs devītais mačs 11 dienās, šajā posmā tātad saņemot tikai divas brīvdienas, no kurām viena bija aizņemta ar ceļošanu no Seulas uz Uhaņu un pielāgošanos otrā turnīra apstākļiem.

Ostapenko pēdējos piecos mačos spēlējusi trīs setus, četrās no šīm cīņām uzvarot pēc zaudēta 1. seta. Šie pieci nogurdinošie mači notikuši sešu dienu laikā divās valstīs. Ostapenko ceturtdaļfinālu pabeidza neilgi pēc pusnakts, bet pusfināls pret Bārtiju viņai jāspēlē 17 stundas pēc uzvaras pār Mugurusu. Tā kā Bārtijai šodien vēl arī dubultspēle, viņas vienspēlei jābūt pirmajam pusfinālam, citādi Ostapenko tiktu pie otrā pusfināla un lielākas atpūtas. Tenisa diena nebeidzas ar aiziešanu no korta. Mediju pienākumi, atjaunošanās procedūras un došanās uz viesnīcu ir laikietilpīgs process. Aļonas vēlais finišs ceturtdaļfināla mačā liek piesardzīgi skatīties pusfināla virzienā.

Aļonai pret Bārtiju sarežģīts mačs varētu būt, arī neesot bez liela noguruma. Salīdzinot ar Ostapenko, Ešlijai ir viens liels trumpis viena sitiena izskatā - serve. Tā viņai ir spēcīga un daudz stabilāka nekā Ostapenko, ar šo ieroci spējot gūt daudz vieglu punktu. Austrālijas tenisiste arī ir labāka spēlē pie tīkla. Tāpat jāatzīmē spēja variēt ar sitieniem, pretiniecēm dodot dažādas bumbiņas. Piemēram, "slaiss" ir viens no sitieniem, ar kuru viņa var Ostapenko izsist no sliedēm. Tikmēr Ostapenko sit spēcīgāk, viņai arī labāks teniss uzņemšanā.

Ostapenko ar Bārtiju ir vienreiz tikusies, viņu maijā ar 5:7, 6:4, 6:4 pieveicot Romas "Premier 5" turnīra kvalifikācijā. Aļonai toreiz bija pārsvars seguma dēļ, jo Bārtija ar mālu nedraudzējas. Viņai WTA pamatturnīros ir 3-6 bilance, rangā visaugstāk uzvarētā pretiniece uz māla ir Lucija Hradecka (#87). Ostapenko Itālijā pret Bārtiju vajadzēja uzvarēt arī 1. setā, taču neizservēja setu, no 5:4 zaudējot trīs geimos pēc kārtas. Bārtija toreiz saservēja 16 eisus un atspēlēja 9/15 breikbumbām.