Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Ostapenko ar ļoti vāju servēšanu Singapūrā zaudē Viljamsai

© SCANPIX

Aļonai Ostapenko (WTA 7.) Singapūrā notiekošā "WTA Finals" grupu turnīra 2. kārtas mačā bija iespēja pieveikt 2008. gada čempioni Venusu Viljamsu, taču Ostapenko sliktas servēšanas dēļ ranga piektajā vietā esošajai amerikānietei zaudēja – 5:7, 7:6(3), 5:7.

Ostapenko savas serves geimos mocījās visa mača garumā, bet uzņemšanā dominēja, diktējot spēli garajās izspēlēs un izmantojot iespējas uzbrukt pretinieces otrajām servēm. Aļona vismaz vienu breikbumbu noorganizēja Viljamsas pirmajos četros serves geimos, turklāt vienreiz amerikānieti spēja nobreikot, kad viņa bija vadībā ar 40:0.

Divreiz zaudējusi nākamajā geimā pēc breika iegūšanas, Ostapenko ar trešo mēģinājumu beidzot spēja nostiprināt breiku un 1. setā bija vadībā ar 5:3. Pēc tam sākās Aļonas sešu pēc kārtas zaudētu geimu sērija.

Viljamsa devītajā geimā šodien pirmoreiz nospēlēja serves geimu, kurā Ostapenko nebija nevienas breikbumbas, liekot Aļonai servēt par uzvaru setā. Ostapenko ar uzdevumu galā netika, nospēlējot ļoti paviršu geimu - ar četrām kļūdām geims zaudēts "sausā" - 5:5. Ostapenko 11. geimā izvairījās no breikbumbas iegūšanas. Viņa pie 30:30 spēcīgi uzbruka ar diagonālajiem "forehand", Venusa izmisīgi aizsargājās un sagaidīja Aļonas kļūdu, kad Ostapenko uzsita pārāk stipri, bumbiņu raidot autā.

Vēl nesen servējot par uzvaru setā, Ostapenko drīz nācās servēt par palikšanu setā jeb tikšanu līdz taibreikam. Kļūdu dēļ mērķi sasniegt neizdevās. Ostapenko 12. geimā bija vadībā ar 40:30, pēc tam trīs reizes pēc kārtas kļūdoties ar "backhand" uzbrukumiem, divreiz izsitot autā un vienreiz trāpot tīklā - 5:7.

Disciplīnas trūkums un pārāk ambicioza sitienu izvēle, kas Aļonu iegāza 1. seta galotnē, Ostapenko piemeklēja arī 2. seta ievadā, kad Latvijas tenisiste zaudēja pirmajos divos geimos. Otrais pabeigts ar lielu "forehand" autu, bumbiņai netrāpot arī dubultspēļu laukumā.

SCANPIX

Nokļuvusi iedzinējos ar setu un 0:2, Ostapenko operatīvi saņēmās un uzvarēja nākamajos trijos geimos, no kuriem divi bija uzņemšanā. Viņai trešajā geimā divi kontrolēti uzbrukumi pa diagonāli, Venusa nāca talkā ar dubultkļūdu pie 30:30, bet Ostapenko pēc tam breikbumbas izspēlē izcēlās ar neatvairāmu diagonālo "backhand" sitienu. Savukārt piektajā geimā Ostapenko vēl vienu teicamu uzņemšanas geimu pabeidza ar "forehand" uzbrukumu Viljamsas pirmajai servei. Arī šajā setā nokļuvusi vadībā ar breiku, Ostapenko to savā stilā uzreiz zaudēja. Aļonai sestajā geimā trīs nepiespiestās kļūdas, rezultātam kļūstot 3:3.

Servējot pie rezultāta 4:5, Ostapenko no 0:30 tika līdz 40:30 pārsvaram, bet nedaudz vēlāk ieraudzīja Viljamsas mačbumbu. Ostapenko svarīgā punkta izspēlē neriskēja, nospēlējot pacietīgi, bet Viljamsa uzbruka un bumbiņu ietrieca tīklā ar "forehand". Arvien dominējot garajās izspēlēs un punktus krājot Viljamsas otrās serves izspēlēs, Ostapenko 11. geimā izcēlās ar breiku, iegūstot iespēju servēt par uzvaru setā.

Arī šo setu viņa izservēt nemācēja, 12. geimā paliekot bez pirmās serves, un Viljamsa trīs reizes sodīja Aļonas otrās serves - 6:6, kas nozīmēja taibreika spēlēšanu. Atskaitot pašu sākumu, kad Ostapenko zaudēja divus punktus ar otro servi, viņa taibreikā dominēja, turklāt labākās serves īpašniecei Viljamsai lielākas grūtības, izceļoties ar divām dubultkļūdām. Ostapenko titulēto pretinieci sagrāva ar 7:3, sagādājot viņai tikai otro zaudējumu šosezon taibreikos (11-2).

Ostapenko pēdējo setu sāka un arī turpināja ar bezcerīgu servēšanu. Viņa 3. setā tikai divas reizes uzvarēja savas serves geimos, turklāt abos gadījumos - pirmajā un devītajā geimā - spēja uzvarēt no 0:40. Aļona astoņas no mačā sakrātajām 13 dubultkļūdām pieļāva pēdējā setā. Abas tenisistes regulāri ar lieliem panākumiem uzbruka pretinieces otrajām servēm, tāpēc Ostapenko, neskatoties uz vājo servēšanu, "ilgi turējās virs ūdens", jo prata trīs reizes atspēlēt breiku būt vadībā ar 5:4. Turpinājumā viņa vairs neuzvarēja nevienā geimā.

Servējot par palikšanu mačā, Viljamsa 10. geimā viegli noturēja servi, bet pēc tam atkal devās uzbrukumā. 17 gadus vecākajai amerikānietei 3:13 stundu ilgā mača pēdējā daļā vairs nebija pietiekami daudz spēka garajām izspēlēm, kuru pirmajos divos setos bija ļoti daudz, tāpēc viņa pēdējā setā darbojās agresīvāk ne tikai uzbrukumos Ostapenko otrajām servēm, bet vispārīgi.

Kad Ostapenko netrāpīja pirmo servi, viņai būtībā bija jāizvēlas - trāpīt dubultkļūdu, riskējot ar otro servi, vai saņemt Viljamsas uzbrukumu. Trīs zaudētas izspēles ar otro servi viņai 11. geimā deva 15:40 deficītu. Viljamsa pēc tam retu reizi pažēloja, trīs reizes pēc kārtas Aļonas otrās serves izspēlēs iesitot tīklā. Ostapenko ar "backhand" sitienu pa līniju atspēlēja trešo breikbumbu, bet tūlīt atkal tika sagrauta viņas otrā serve un vēl vienu precīzu "backhand" uzbrukumu no kreisās puses noorganizēt neizdevās - kļūda ceturtās breikbumbas izspēlē - 5:6. Viljamsa pēc tam viegli izservēja maču, kurā Aļonai izdevās deviņi breiki, taču ar to bija par maz, jo pati servēja ļoti slikti.