Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Latvija biatlona stafetē sasniedz augsto 10. vietu

© Sputnik/SCANPIX

Šodien Pasaules biatlona kausa izcīņas otrā posma noslēdzošajā dienā vispirms aizvadīta vīriešu stafete. Latvijas komanda sarežģītajos laika apstākļos parādīja lielisku sniegumu, izcīnot augsto 10. vietu un apsteidzot vairākas spēcīgas komandas. Uzvara Norvēģijai, kura tuvāko sekotāju Vāciju apsteidza gandrīz par divām minūtēm. Tikai Norvēģija un Vācija iztika bez soda apļiem.

Galvenā favorīte bija Vācija, bet kā nākamās trīs ar līdzīgām izredzēm tika minētas Krievija, bez brāļiem Bē un Emila Hegles Svensena startējošā Norvēģija un bez Martēna Furkada startējošā Francija. Starp 26 komandām arī Latvija.

Pirmā posma guļus šaušanā visātrāk visu paveica Eriks Lesers. No favorītu kvarteta aizkavējās Ūle Einārs Bjerndālens (5/7), tiekot pie 22 sekunžu atpalicības. Čehijai soda apli sagādāja Mihals Šlesingrs. Toties stāvus šaušanā pamatīgi svilpoja vējš un daudziem jo daudziem radās lielas problēmas. Šādos apstākļos kā zivs ūdenī jutās veterāni Mihaels Rešs (Beļģija) un Bjerndālens, pārņemot vadību. Leseram soda aplis un pusminūtes deficīts, Žanam Beatriksam divi soda apļi un plus minūte, bet Maksimam Cvetkovam trīs soda apļi un plus pusotra minūte.

Henriks Labē-Luns turpināja Ūles iesākto un guļus sašāva 5/5, tiesa, to pašu paveica Benedikts Dolls, pietuvojoties līdz 25 sekunžu attālumam. Stāvus šaušanā, neskatoties uz Labē-Luna visu rezerves patronu izmantošanu, Norvēģija palielināja pārsvaru pār Vāciju, jo Dolls arī mocījās, turklāt darīja visu lēnāk - jau gandrīz minūtes atpalicība. Nododot stafeti, Dollam ceturtā pozīcija - priekšā ne tikai līdere Norvēģija, bet arī pārsteidzošā Beļģija un arī Šveice. Francijai +01:20 un piektā vieta, kamēr Krievija arī otrajā posmā netika galā ar šaušanas problēmām.

Sputnik/SCANPIX

Erlens Bjentegors turēja vadību Norvēģijai, viņam pietuvojās guļus lieliski sašāvušais šveicietis Žeremi Finello. Tomēr stāvus Finello četri soda apļi un visus mērķus sašāvušais Bjentegors palielināja pārsvaru pār tuvāko sekotāju, vācieti Arndu Paiferu, līdz minūtei. Tālāk ar +01:23 Emiljēns Žaklēns un Francija. Pēdējā posmā Lāšam Heglem Birkelanam atlika puslīdz droši tikt galā ar šaušanu - guļus viņš bija perfekts, stāvus 5/6 un Norvēģijai šodien ārkārtīgi pārliecinoša uzvara, startējot pat bez trim līderiem.

Simons Šemps no Birkelana atpalika daudz, toties noturēja otro pozīciju cīņā ar Kentānu Fijonu Majē, kurš pēdējā šaušanā nopelnīja soda apli. Francijas bronzu apdraudēja Zviedrija un Fredriks Lindstrēms, tomēr viņš iespēju izniekoja, arī nopelnot soda apli. Tādējādi Vācijai otrā vieta, Francijai trešā vieta, bet Zviedrija samierinājās ar ceturto vietu.

Latvijas komandas sastāvā pirmo posmu veica 47 gadus Ilmārs Bricis. Guļus izmantota viena rezerves patrona un 16. pozīcija ar pusminūtes deficītu. Stāvus šaušanā visiem traucēja stiprs vējš un netika galā arī Bricis - ar astoņiem šāvieniem aizvērti tikai divi mērķi un Latvijai trīs soda apļi. Šautuvi Ilmārs pameta pirmspēdējā 25. pozīcijā (pēdējais baltkrievs, kuram sākumā kritiens un problēmas ar ieroci) ar 02:43 atpalicību, bet stafeti Oskaram Muižniekam viņš nodeva, no līdera atpaliekot 03:34.

Vējš turpināja trakot, bet Muižniekam tas nepatraucēja būt perfektam guļus šaušanā un tas uzreiz ļāva Latvijai uzlēkt uz 22. vietu, tobrīd apsteidzot Poliju, Japānu, Kazahstānu un Baltkrieviju. Muižnieks arī slēpojumā turējās vairāk nekā solīdi, bet, galvenais, stāvus šaušanā atkal aizvēra visus mērķus, šoreiz gan izmantojot divas rezerves patronas. Ņemot vērā, cik grūti kopumā visiem šodien klājās ugunslīnijā, Muižnieks turpināja savu kāpumu un šautuvi pameta jau 18. pozīcijā, apsteidzot arī rumāni, kanādieti, slovēni un slovāku. Ceļā uz stafetes nodošanu Muižnieks apdzina arī lietuvieti un Aleksandrs Patrijuks savu posmu sāka 17. vietā. Muižniekam savā posmā 10. labākais posma laiks un 17. labākais slēpojums.

Patrijuks lieliskā ātrumā veica pirmo apli (+8.8 sekundes no labākā) un sašāva 5/6, kas ļāva uzcelt Latviju jau līdz 14. vietai - apsteigtas arī Dienvidkoreja, Bulgārija un Igaunija. Tieši priekšā Latvijai tādas biatlona lielvalstis kā Austrija, Čehija un Krievija... Patrijuks arī stāvus izmantoja tikai vienu rezerves patronu, šautuvi pameta 14. vietā, bet stafeti Andrejam Rastorgujevam nodeva 16. pozīcijā - tobrīd 11. vietas īpašniece Čehija bija tikai 28 sekunžu attālumā.

Rastorgujevs ātri vien panāca priekšā esošo grupiņu, kurai 11.-16. pozīcija, tomēr guļus šaušanā nācās aizkavēties un izmantot visas rezerves patronas - atkal pusminūtes deficīts pret 11. vietu. Ātruma ziņā šai kompānijā Andrejam nebija konkurences un viņš ātri vien atkal noķēra priekšā esošos sportistus un uz stāvus šaušanu ieradās kā 11., kaut gan daži konkurenti turpat aiz muguras. Šoreiz Rastorgujevs tika galā ar šaušanu - visi pieci mērķi krita ar pieciem šāvieniem. Vēl vairāk - sākotnēji tālu priekšā esošais beļģis Torstens Langers stāvus nopelnīja trīs soda apļus un Latvijai pavērās izcila perspektīva uz desmitnieku.

Andrejs pameta šautuvi 10. pozīcijā četras sekundes pirms bulgāru līdera Vladimira Ilijeva. Tomēr mūsu sportists ātri vien distancē nodemonstrēja, ka ar viņu šodien nav iespējams sacensties. Finišā Latvijai 10. vieta, uzreiz aiz ASV un Krievijas.