Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Phjončhanā pirmais dopinga lietošanā pieķertais

© Reuters/Scanpix

LETA--AFP. Japānas šorttrekists Kei Saito kļuvis par pirmo Phjončhanas olimpiskajās spēlēs dopinga lietošanā pieķerto sportistu, paziņojusi Sporta arbitrāžas tiesa (CAS), kas pirmdien izskatīja šo gadījumu.

Saito organismā konstatēta aizliegtā viela acetalozamīds, kas ir diurētiķu grupas medikaments, kurš sportā tiek lietots, lai maskētu citu, daudz nozīmīgāku dopinga produktu lietošanu, bet ikdienā šīs zāles izmanto dažādu slimību ārstēšanā, sākot no epilepsijas līdz sirds mazspējai. Dopinga analīzes 21 gadu vecajam japāņu šorttrekistam tika veiktas ārpus sacensībām vēl pirms olimpisko spēlēm, līdz ar to viņš nepaguva piedalīties nevienās sacīkstēs.

Saito brīvprātīgi atstājis olimpisko spēļu sportistu ciematu, kā arī viņam uz izmeklēšanas laiku piespriesta pagaidu diskvalifikācija. Pats sportists, kurš ikdienā studē bioloģiju, noliedzis, ka būtu lietojis ko aizliegtu, solot pierādīt, ka nav vainīgs. Zīmīgi, ka Phjončhanas olimpiskajās spēlēs plāno startēt arī viņa māsa Hitomi Saito. Japānas delegācija atklājusi, ka pozitīvas bijušas abas Saito paņemtās analīžu proves.

"Es vēlos cīnīties, lai pierādītu, ka neesmu vainīgs. Es neatceros, ka būtu lietojis ko aizliegtu, tāpēc šāds iznākums man ir nesaprotams," paziņojumā norādījis Saito, kurš Phjončhanā ieradās 4.februārī, bet jau nākamajā rītā pie viņa ieradušies dopinga oficieri un paņēmuši analīzes. Zīmīgi, ka šorttrekists tika pārbaudīts arī 29.janvārī, taču tad analīzes bija negatīvas. Saito līdz ar to kļuvis par pirmo Japānas sportistu, kuram ziemas olimpiskajās spēlēs konstatēta pozitīva dopinga analīze. Kā zināms, tad 2020.gadā Tokijā notiks vasaras olimpiskās spēles.

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

Phjončhanā Saito bija plānojis startēt 5000 metru stafetē. Līdzšinējā karjerā viņa lielākie panākumi ir trešās vietas pasaules junioru čempionātā stafetē.