Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Romina Pauere joprojām meklē pirms 17 gadiem pazudušo meitu

© Scanpix

Pirms vairāk nekā 17 gadiem bez vēsts pazuda populārās itāliešu dziedātājas Rominas Paueres meita Ilenija. Versijas par meitenes likteni ir dažādas, bet dziedātāja joprojām nav zaudējusi cerību viņu atrast.

Mistiskie pazušanas apstākļi

«Aktenzeichen XY… ungelöst» («Lieta XY… neatrisināta») ir Vācijas televīzijas kanāla «ZDF» raidījums, kura mērķis ir ar skatītāju palīdzību atrisināt neatklātus noziegumus. Raidījums iemantojis lielu popularitāti, un saskaņā ar redakcijas sniegtajiem datiem tā tiek atklāti aptuveni 40% raidījumā rekonstruēto noziegumu. Vienā no jaunākajiem «Aktenzeichen XY» izlaidumiem palīdzību skatītājiem lūdza Romina Pauere, kura pauda pārliecību, ka viņas pirms 17 gadiem pazudusī meita esot dzīva. «Ilenija viennozīmīgi ir dzīva,» sacīja 60 gadus vecā itāliešu dziedātāja. Pēc viņas domām, Ilenija nolaupīta. «Es zinu, ka «Aktenzeichen XY» skatās ļoti daudz cilvēku. Arī mana meita šodien varētu dzīvot kaut kur pasaulē,» Pauere joprojām nav zaudējusi cerību.

Populārā dueta Rominas Paueres un Al Bano vecākā meita pazuda joprojām neskaidros apstākļos 1994. gada 6. janvārī Ņūorleānā. Kopš tā laika neviens viņu nav redzējis. Liktenīgā diena dziedātājas atmiņā joprojām spilgti saglabājusies visās niansēs: «Agrā rīta stundā saņēmām zvanu no Itālijas konsula Ņūorleānā. Viņš sacīja, viesnīcā esot atrastas Ilenijas mantas, taču viņa pati esot bez pēdām pazudusi.» Vienīgās pēdas esot bijušas saistītas ar kādu ielas muzikantu, kuram bijuši viņas ceļojuma čeki. Ilenijas mērķis esot bijis apciemot tanti Floridā, taču, tā kā sieviete slikti jutusies, meitene devusies tālāk uz Ņūorleānu. «Toreiz neviens vēl nezināja, cik šī pilsēta ir bīstama. Katru gadu šajā pilsētā pazūd simtiem meiteņu, un neviens neko neuzsāk, lai likvidētu šo situāciju.»

Al Bano vēršas pret bijušo sievu

Pēc Ilenijas pazušanas izplatījās dažādas baumas, piemēram, narkotiku iespaidā viņa noslīkusi Misisipi. Tieši šo teoriju pārstāv arī Ilenijas tēvs dziedātājs Al Bano. Pēc viņa domām, meita narkotiku reibumā izdarījusi pašnāvību, noslīcinoties. Šo versiju kategoriski noraida Pauere. «Ilenija pati nelietoja narkotikas,» raidījumā apgalvoja Pauere. Viņa neizslēdzot gan iespēju, ka kāds meitu esot spiedis to darīt, lai vieglāk būtu nolaupīt. Pēc meitas pazušanas Pauere uz laiku pazuda no šovbiznesa. Smagais likteņa trieciens ietekmēja arī viņas privāto dzīvi: 1999. gadā Pauere un Al Bano šķīra laulību. Bijušo laulāto starpā joprojām valda nesaskaņas un domstarpības. Pēc Rominas piedalīšanās raidījumā «Aktenzeichen XY» Al Bano ar preses starpniecību vērsies pie bijušās sievas: «Lūdzu, liec mierā beidzot mūsu meitu!» Atšķirībā no Paueres viņš netic versijai, ka meita varētu būt dzīva. 2006. gadā iznākušajā autobiogrāfijā «Tā ir mana dzīve» Al Bano pauž pārliecību, ka meita izdarījusi pašnāvību. Šo skumjo pieņēmumu atbalsta arī kāda sarga liecība: meitenes pazušanas dienā viņš esot redzējis parkā Misisipi upes tuvumā izmisušu jaunu sievieti. Uz viņa lūgumu atstāt slēgtā parka teritoriju viņa atbildējusi: «Labi, labi, mana vieta tā vai tā ir ūdenī...»

Pazudušie bērni – laupīšanas upuri

Romina Pauere ar savu uzstāšanos populārajā raidījumā, iespējams, būs devusi kādu mazu cerību stariņu citu pazudušo bērnu vecākiem. Vācijā vien šobrīd meklēšanā ir 1700 bērnu un pusaudžu. Cerību nav zaudējuši arī pirms dažiem gadiem pazudušās britu meitenītes Medelainas Makkennas vecāki. Jāatgādina, ka toreiz vecāki ievadīja vēl līdz tam nepieredzētu bērna meklēšanas akciju, kas aptvēra teju puspasauli, bet kura diemžēl nekādus rezultātus nedeva.

Par laimi, daudzi gadījumi tiek arī atklāti un bērni nonāk atpakaļ pie saviem vecākiem. Vairākumā gadījumu runa ir par bagātu un ietekmīgu vecāku bērnu nolaupīšanu, lai pēc tam pieprasītu izpirkuma maksu. 1985. gadā tika nolaupīts ietekmīgā vācu izdevēja Aksela Špringera mazdēls. Laupītājiem bija izdevies izvilināt Akselu Svenu no kāda internāta Šveicē. Kaut arī izpirkuma maksa – 15 miljoni vācu marku – toreiz netika samaksāta, laupītāji puisēnu atbrīvoja. Tomēr ne visos gadījumos iznākums ir tik laimīgs. 2002. gadā traģiski beidzās ietekmīgā un ļoti bagātā Frankfurtes baņķiera Meclera dēla Jakoba nolaupīšana. Juridiskās fakultātes students Magnuss Gefgens bija ievilinājis 11 gadu veco puisēnu savā dzīvoklī un viņu tur nožņaudzis. Kad slepkava gatavojās saņemt pieprasīto izpirkuma maksu miljons eiro apmērā, policija viņu aizturēja.

Krievijā modē «zelta jaunatnes» laupīšana

Īpaši dramatiska situācija nolaupīto bērnu ziņā valdīja 90. gados Krievijā, kad noziedznieki nebijās ne no viena, pat ne no politiķiem. 90. gadu sākumā bija mēģinājums nolaupīt Mihaila Gorbačova mazmeitu Kseniju, bet 1996. gadā noziedzniekiem izdevās nolaupīt Krievijas demokrātiskās apvienības «Jabloko» vadītāja Grigorija Javlinska dēlu, kurš bija nopietni aizrāvies ar mūziku. Laupītāji izcēlās ar īpašu nežēlību: nocirta puisēnam pirkstus un nosūtīja tos tēvam ar prasību aiziet no politikas.

Viens no jaunākajiem slavenu vecāku bērnu nolaupīšanas gadījumiem Krievijā saistīts ar uzbrukumu populārā ekstrasensa Alana Čumaka nu jau pieaugušajam dēlam šā gada vasarā. 25 gadus vecais Dimitrijs sēdēja kafejnīcā, kad pie viņa pienāca četri jauni vīrieši, piekāva un ievilka «Lexus» automašīnā, bet pēc tam palaida viņu vaļā ar norunu, ka sagādās viņiem naudu. Pa ceļam Dimitrijs paspēja informēt par notikušo policiju. Šajā gadījumā izskatās, ka noziedznieki nav bijuši īsti profesionāļi un sekojuši vienkārši šobrīd Krievijā valdošajai «modei» nolaupīt kādu no tās sauktās bezrūpīgās «zelta jaunatnes» pārstāvjiem un pēc tam prasīt izpirkuma maksu