Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Dailes teātrī nākas atcelt izrādi, Andris Bērziņš atkal piedzēries

© Jānis Deinats

16. marta vakarā Dailes teātrī nācās atcelt izrādi «Ne tāds kā visi citi»: galvenās lomas atveidotājs Andris Bērziņš tajā nevarēja piedalīties.

Lai gan teātra vadība komentārus nesniedza, kolēģi tikai skumji nopūtās, bet skatītāji minēja, vai pie vainas alkohols, »VZ« rīcībā esošā informācija apliecina skaudro patiesību – ar alkoholismu sirgstošais aktieris atkal nav spējis pārvarēt kārdinājumu ķerties pie spirtoto dzērienu pudeles.

Streipuļojis uz darbu

Jau nākamajā dienā pēc atceltās Dailes teātra izrādes «Ne tāds kā visi citi» (skatītājiem tika piedāvāts tās vietā noskatīties paralēli citā zālē skatāmo izrādi «Trīnes grēki») parādījās informācija, ka šādu soli nācies spert, jo atkal «formā» nav bijis galvenās lomas atveidotājs Andris Bērziņš – dažs pat redzējis, ka viņš esot streipuļojis, dodoties uz darbu. «Jā, Bērziņš bija piedzēries,» »VZ« lakoniski apstiprināja kāds informācijas avots, kas gan vēlējās palikt anonīms. «Dailes teātris komentārus nesniedz,» taujāta par izrādes atcelšanas iemesliem, »VZ« teica Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva. «Jums jāzvana mārketinga speciālistei. Es uz āru neko nekomentēju, tā nav mana kompetence,» kodolīga bija arī teātra trupas vadītāja Indra Laure. Savukārt piemānītie skatītāji internetā gānīja Bērziņu pēdējiem vārdiem – dažs uz izrādi devies kā uz svētkiem, stundām ilgi posies un braucis desmitiem kilometru, un še tev – Bērziņa sīvā cienīšanas dēļ viss kaķim zem astes!

Kolēģiem skumji

Bērziņa atveidotā vīrieša mātes loma izrādē «Ne tāds kā visi citi» uzticēta aktrisēm Ilzei Vazdikai un Lidijai Pupurei. «Es jau labu laiku nespēlēju šajā izrādē,» »VZ« teica Vazdika. «Izrāde tagad reti tiek spēlēta, un sarunājām, ka pamatā mātes lomu spēlēs Lidija [Pupure]. Par to, ka izrāde atcelta, pati uzzināju no preses, jo tajā vakarā tur klāt nebiju. Skumji, ka Bērziņam tā gadījies. Ko šajā situācijā darīt tālāk, lems teātra vadība,» nopūzdamās noteica aktrise. Savukārt Lidija Pupure »VZ« atzina, ka viņai ir ļoti skumji par šo gadījumu. «Nebiju klāt konkrētajā brīdī, kad teātra vadība izlēma atcelt izrādi, bet laikam bija gan kaut kādas problēmas. Bērziņa veselība laikam ir tāda, ka viņš nemaz nevar atļauties lietot alkoholu. Mani šis gadījums satrieca – aizgāju prom, lai neko nedzirdētu. Izvairos no tādu lietu zināšanas par kolēģiem, kas man nav jāzina, lai mana attieksme pret viņiem strādājot nemainītos,» pauda aktrise.

Nekad nesaki nekad

»VZ« jau rakstīja, ka 2010. gada decembrī Bērziņa «savdabīgās» uzvedības dēļ tika pārtraukta Dailes teātra izrāde «Marija Stjuarte». Pāris mēnešus vēlāk, 2011. gada februāra beigās, aktieris izrādes laikā nonāca pirmsinfarkta stāvoklī, un pēc šī notikuma viņam bija nepieciešama ārstēšanās Līgatnes rehabilitācijas centrā. Bērziņa veselības nebūšanas tika saistītas ne tikai ar pārslodzi darbā, bet arī pārmērīgu alkohola lietošanu. Pērn decembrī pēc alkohola nelietošanas vairāku mēnešu garumā Bērziņš portālam «Mango» atzina, ka «ar alkoholu ir tāpat kā ar korvalolu. Mana nelaiķa vecmāmiņa korvalolu lietoja, pa pāris pilieniem uzpilinot uz cukura. Arī alkoholu Dievs radīja kā zāles, un tas tāpat kā jau minētais korvalols jālieto pa druskai, nevis jāizdzer uzreiz visa pudele». Viņš gan priecājās, ka dzeršana esot apnikusi. «Sūdīgam aktierim varbūt vajag alkoholu, lai labāk nospēlētu, bet man dulluma pietiek tāpat. Un man nav problēmu justies labi tāpat – nupat biju Gruzijā, kur alkohols ir visriņķī – viņiem vīns ir kā mums ūdens. Mani tas netraucēja – nedzēru,» stāstīja aktieris, tomēr pasteidzās piebilst: «To, ka nekad vairs nelietošu alkoholu, vairs nesaku, jo, kā teikts Džeimsa Bonda filmā – nekad nesaki nekad.» Izrādījās pravietiski...

Vai «atkačāts»?

Protams, »VZ« centās sazināties arī ar pašu «vaininieku», taču tas izrādījās bezcerīgs pasākums – interesanti, ka Bērziņš neatbildēja uz mobilā tālruņa zvaniem jau nedēļu iepriekš, kas viņam nav raksturīgi un liek domāt, ka «plosts» ir krietni ieildzis. Savukārt šopirmdien, tas ir, jau pāris dienas pēc nelaimīgās izrādes Bērziņa mobilais tālrunis visu dienu bija izslēgts, kas parasti aktiera darbībās ar savu tālruni nav novērots, Tā, protams, var būt tikai sakritība, taču »VZ« pieredze komunikācijā ar savus spēkus cīņā ar zaļo pūķi pārvērtējušiem aktieriem (piemēri Rūdolfs Plēpis, Jānis Reinis un vēl daži) liecina, ka šādām radošajām personībām telefons ir atslēgts brīžos, kad tās ir, tautas valodā runājot, «atkačkā» jeb medicīniski – slimnīcas deintoksikācijas centrā. Nākamajā dienā Bērziņš bija telefonu pieslēdzis, taču to necēla, kas atkal atbilst jau minētajiem alkoholiķu no kara takas slimnīcā novešanas principiem.

Pauls: lai seko manam piemēram

Satraucošākais, ka jau otrdien, 27. martā, Dailes teātrī pirmizrāde paredzēta Raimonda Paula jaunajai dziesmu programmai «Miers un Bērziņš», kas sarakstīta teātra aktieru trio Andrim Bērziņam, Harijam Spanovskim un Jānim Paukštello. Taujāta, vai paredzētas izmaiņas repertuārā un pirmizrādes datums varētu tikt pārcelts, teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Jakovļeva »VZ« informēja: «Nekādas izmaiņas netiek plānotas.»

Nepatīkami pārsteigts par iespējamajām nebūšanām ir Raimonds Pauls, kas, kā zināms, jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu alkoholam ir pateicis striktu un nelokāmu «nē». «Man pašam vakar [svētdien] šie jaunumi bija pārsteigums. Nezinu, kas notiks. Šonedēļ paredzēti kopmēģinājumi, tad skatīšos, kas un kā. Ļoti žēl būs, ja jaunajā dziesmu programmā kaut kas nobruks,» sarunā ar »VZ« atzina Pauls. Viņš pauda striktu nostāju pret alkohola lietošanu darba laikā. «Tas ir kategoriski aizliegts! Labāk, lai seko manam piemēram! Bet maz jau man ir tādu sekotāju... Saprotiet pareizi: es neesmu pret iedzeršanu, piemēram, ballītēs pēc pirmizrādes, bet ne jau darba laikā. Daudzi talantīgi cilvēki tādējādi aiziet postā,» nopūtās Pauls.