Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Sabiedrības lauvene Drāke 11 gadu nespējot atdot 500 latu

© Vakara Ziņas

Sabiedrības dāmas un uzņēmējas Elitas Drākes vārds bieži izskan saistībā ar bērnu un vecmāmiņu skaistumkonkursu rīkošanu, viņa ir pastāvīga viešņa dažādos saviesīgos pasākumos, un nekas neliecina, ka Drākei varētu būt finansiālas grūtības.

Taču pirms kāda laika »VZ« rīcībā nonāca informācija, ka jau 11 (!) gadu Drākei ir parādsaistības par ceļošanu uz Tūnisiju nieka 500 latu apmērā.

Parāds nav brālis

Uzņēmējas Elitas Drākes parāda lieta aizsākusies jau pagājušajā gadsimtā, proti, 1999. gadā. Kā »VZ« stāstīja tūrisma kompānijas īpašniece, vārdā Ludmila, firmai tolaik bija uzticēts organizēt konkursa «Mis un Misters Latvija ‘99» konkursantu un delegācijas ceļošanu un dzīvošanu Tūnisijā. Delegācijā bija aptuveni 50 cilvēku, kuriem tika nodrošināts pilns serviss. «Lidojums turp un atpakaļ, dzīvošana trīs zvaigžņu viesnīcā, ēdināšana, un vietējais transports. Toreiz tas bija visai eksotisks ceļojums un izmaksas vienam cilvēkam bija rēķināmas ap 500 latiem,» »VZ« skaidroja Ludmila. Kopā ar delegāciju šajā braucienā devusies arī Elita Drāke, taču vēlāk noskaidrojies, ka viņai ar konkursa rīkošanu neesot nekāda sakara. Kompānija viņu centusies uzmeklēt pat ar privātdetektīva palīdzību. Pēc aptuveni gadu ilgiem meklējumiem Drāke esot atrasta un pat solījusies samaksāt par braucienu, taču... «Solījumi palika tikai vārdi, viņa tā arī neko nesamaksāja,» tā Ludmila. Tobrīd firmai bijis gana daudz darba, arī pati kompānijas īpašniece paralēli strādājusi kā gide, tāpēc neesot bijis vēlmes tērēt laiku un nervus tiesu darbiem. «Šobrīd šis parāds ir vairāk uz pašas Drākes godaprāta, jo lietā jau ir iestājies noilgums. Publiskojot šo stāstu, es tikai gribu pabrīdināt par šīs sievietes negodīgo rīcību.»

Kompromatā vaino Fogeli

Pavisam citādi šo situāciju »VZ« komentē Drāke, kurai minētais stāsts šķiet klaji apmelojošs. «Es tiešām biju Tūnisijā un devos turp kopā ar «Mis un Misters Latvija» dalībniekiem – tik tālu stāsts ir patiesība,» tā Drāke. Viņa tobrīd strādājusi naktsklubā «Vernisāža» un sadarbojusies ar aģentūru «Mis Latvija», palīdzot organizēt gan konkursu «Mis Rīga», gan «Mis un Misters Latvija» pusfinālus «Vernisāžā». «Runājot par parādiem, es tā arī neesmu saņēmusi samaksu par toreiz konkursantiem vadītajām nodarbībām «Vernisāžā»,» norādīja Drāke. Tolaik viņai bijusi laba sadarbība ar aģentūras «Mis Latvija» direktori Intu Fogeli, kura pati viņu esot pieaicinājusi kā konsultanti. «Šis stāsts par nesamaksāšanu par braucienu uz Tūnisiju ir izdomājums un mēģinājums man ieriebt kā konkurentei. Tiklīdz sāku darboties ar bērnu un nu jau arī precēto sieviešu skaistumkonkursiem, esmu kļuvusi Fogelei par traucēkli. Tā notiek ar visiem, kas mēģina darboties viņas lauciņā,» teic Drāke.

Arī pati krāpniece

Interesanti, ka informētāja par Drākes parādiem »VZ« stādījās priekšā tikai ar vārdu Ludmila un, vaicāta par tūrfirmu, norādīja, ka tā jau ir bankrotējusi. »VZ«, papētot konkursa «Mis un Misters Latvija» vēsturi, noskaidroja, ka braucienus rīkoja tūrisma firma «Planēta», kuras īpašniece Ludmila Oginska pati tiek tiesāta par 190 000 latu izkrāpšanu. 2007. gada septembrī sākts kriminālprocess par krāpšanu un piesavināšanos lielos apmēros. «Royal Tour» un «Planēta LL» amatpersonas pārdevušas tūrisma braucienus uz dažādām valstīm par pazeminātām cenām un slēgti līgumi, saskaņā ar kuriem klients apmaksājis konkrētu pakalpojumu kompleksu. Izsniegti arī attiecīgi dokumenti, kuros bijušas norādītas rezervētās aviobiļetes, viesnīcu numuri un citi pakalpojumi, taču firmu amatpersonas jau sākotnēji apzinājušās, ka pārdotie braucieni nenotiks, jo par klientu apmaksātajiem pakalpojumiem nauda tālāk nav pārskaitīta. Šā gada janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa ar reālu brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem sodīja firmu īpašnieces, divas sievietes, tostarp Oginsku. Tiesas lēmums pārsūdzēts, un drīzumā lieta tiks izskatīta apelācijas kārtībā.