Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Slimnīcās trūkst vairāku grupu asiņu

© Kaspars Krafts

Vairākās Latvijas ārstniecības iestādēs trūkst 0 rēzus negatīvās, B rēzus negatīvās un A asins grupas asiņu, apstiprināja Valsts asinsdonoru centra (VADC) preses sekretāre Zane Mistre.

"Situācija tiešām ir nopietna," sacīja Mistre. VADC informācija liecina, ka asins un asins komponentu pieprasījums pieaudzis Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā.

Skaidrojot pieprasījuma pieauguma iemeslus, Mistre sacīja, ka acīmredzot ir pieaudzis pacientu traumu skaits.

RAKUS preses sekretāre Inguna Potetinova skaidro, ka slimnīcā ievērojams asins apjoms ir nepieciešams hematoloģijas pacientiem, kuri ir atkarīgi no donoru ziedotajām asinīm. Tie ir cilvēki, kurus ir skārusi kāda asinsrades slimība, kas var būt gan onkoloģiska, gan neonkoloģiska rakstura.

Savukārt otra lielākā grupa ir RAKUS ievestie smagie pacienti no visas Latvijas, kuriem ir nepieciešama ārstēšana Intensīvās terapijas klīnikā vai Toksikoloģijas un sepses klīnikā. Tāpat ziedotāju asinis bieži ir nepieciešamas tuberkulozes un plaušu slimību pacientu ārstēšanā, kā arī cilvēkiem, kuri ir guvuši apdegumus un nonākuši Apdegumu centrā.

Šodien līdz plkst.15 donori ir gaidīti specializētajā donoru autobusā Rīgā, pie Dailes teātra, un VADC izbraukumā Dobelē, pilsētas kultūras namā, Baznīcas ielā 6, līdz plkst.13.

Rīt, 20.maijā, VADC mediķi asinsdonorus pieņems Latvijas Sarkanā Krusta Tukuma komitejā, Tukumā, Kurzemes ielā 5A, no plkst.10 līdz 14, kā arī Dubnas Kultūras namā, Nākotnes ielā 1A, Dubnas pagastā, no plkst.9 līdz 12.

Trešdien, 21.maijā, no plkst.10 līdz 15 notiks specializētā donoru autobusa izbraukums pie tirdzniecības parka "Alfa". Tāpat asins donoru diena paredzēta Gulbenes Sarkanā Krusta komitejā, Dīķa ielā 1, Gulbenē, no plkst.9 līdz 12.

Savukārt ceturtdien asinsdonori tiks gaidīti Kandavas Sociālās palīdzības centrā, Kandavā, Jelgavas ielā 4A, no plkst.10 līdz 13, kā arī Kaunatas Tautas namā, Rāznas ielā 14, Kaunatā, Kaunatas pagastā, no plkst.9 līdz 12, un specializētajā donoru autobusā pie Valsts kontroles, Rīgā, Skanstes ielā 50, no plkst.10 līdz 14.

Asinis iespējams ziedot arī VADC telpās Rīgā, Sēlpils ielā 6, - pirmdienās no plkst.9 līdz 19, bet no otrdienas līdz piektdienai no plkst.9. līdz 17, kā arī asins sagatavošanas nodaļās visā Latvijā.