Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Gardā šokolādes diēta

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Ir vairākas diētas, kuru laikā stingri jāatturās no saldumu lietošanas. Tomēr šī diēta ir kā radīta īstiem saldumu mīļiem, jo tās galvenā sastāvdaļa ir šokolāde.

Šī 1250 kaloriju diēta ļaus tev izbaudīt šokolādes rītus, pusdienas un vakarus, turklāt - zaudējot svaru!

ŠOKOLĀDE UN MŪSU VESELĪBA

Šķiet neticami, ka ir iespējams ēst šo saldumu pat trīs reizes dienā un tāpat zaudēt liekos kilogramus. Tomēr, lai sasniegtu iecerēto, jāievēro rūpīgs divu nedēļu plāns.

Vieni no pēdējiem pētījumiem atklāj, ka šokolādes lietošana pretēji daudzu šaubām, spēj uzturēt mūs labā fiziskā formā. Kalifornijas universitātes izpētē atklāts, ka cilvēkiem, kas regulāri lieto šokolādi ir mazāks ķermeņa svars, jo tā būtiski stimulē vielmaiņu. Vairāku gadu ilgušais izpētes process iezīmējis neskaitāmas šī našķa labvēlīgās nianses uz mūsu veselību, atklājot spēju uzlabot garastāvokli un ādas izskatu, aizkavēt novecošanās procesu, paaugstināt asinsspiedienu, kā arī palīdzēt samazināt iekaisuma un sliktā holesterīna līmeni asinīs. Tā ir pārpilna ar antioksidantiem, kas var novērst šūnu bojājumus, deģeneratīvās slimības un pat samazināt vēža risku.

Kembridžas Universitātes pētījumu rezultāti atklāj, ka cilvēki, kuri nobauda šo saldo našķi ik dienas, par 29 % mazāk cieš no insulta un par 37% samazina sirds un asinsvadu saslimšanu risku.

Tieši kakao pupiņās esošie flavonoīdi ir tie, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību, darbojoties kā antioksidanti, apkaro šūnu bojājošos brīvos radikāļu. Ielāgo, ka, jo lielāks kakao saturs būs šajā gardumā, jo vairāk vērtīgo vielu un arī labvēlīgākas ietekmes iegūsi. Piemēram, ja tās sastāvā ir 40% kakao, tajā ir 5 reizes vairāk flavonoīdu nekā baltajā un divas reizes nekā piena šokolādē.

2 NEDĒĻU - 1250 KALORIJU ŠOKOLĀDES DIĒTA

NOTEIKUMI:

1. Katru dienu izvēlies vienu brokastu, pusdienu un vakariņu variantu. Katrā ēdienreizē ir jābūt iekļautai šokolādei.

2. Ik dienu izdzer arī 300 ml zema tauku satura pienu, pagatavojot no tā, piemēram, no karsto šokolādi. Vai pievieno to savam iecienītajam kapučīno vai kafijai, pārkaisot ar tumšās šokolādes pūderi. Vai baudi tāpat.

3. Pievieno dārzeņiem tikai beztauku piedevas.

4. Ik dienu izdzer 6 - 8 glāzes tīra, negāzēta ūdens.

BROKASTIS (~ 250 kalorijas):

1 šķēle pilngraudu maizes ar 2 tējk. šokolādes - riekstu sviesta un 1 mazs banāns.

Augļu salāti no 1 kivi, 7 zemenēm, 1 mandarīna un saujas melleņu, aizdaram 3 ēd.k. beztauku jogurta. Viena šokolādes smalkmaizīte.

Neliela porcija šokolādes brokastu pārslu, kakao ar beztauku pienu. 7 zemenes. 1 neliela glāze apelsīnu sulas.

Banāns un grauzdēta maize ar šokolādes sviestu.

Maizīte ar vārītu olu un karstās šokolādes dzēriens vai kakao.

Viena šķēle graudu maizes ar 1 tējk. beztauku sviestu. 1 vārīta ola un 2 grilēti tomāti. Kakao vai šokolādes dzēriens.

1 neliels šokolādes batoniņš un 1 neliela augļu smūtija porcija.

Daži kviešu miltu šokolādes cepumi, banāns vai ābols, piens.

PUSDIENAS (~ 400 kalorijas):

Garneļu salāti ar beztauku aizdaru, 1 pilngraudu maizes šķēle. 1 kivi un dažas šokolādes konfektes.

Neliela porcija dārzeņu zupas ar šķēli pilngraudu maizes ar beztauku sviestu un zema tauku satura siera šķēli, viens tomāts.

2 šķēles pilngraudu maizes ar ½ kārbiņu tunča , sajaukta ar 2 ēd.k. saldās kukurūzas un 2 tējk. zemas kaloritātes majonēzes (vislabāk mājās pagatavotas). Vien neliels beztauku šokolādes pudiņš.

1 grauzdēta pilngraudu maizes šķēle ar zema tauku satura sieru un 1 tomātu. 1 ābols, tase kakao vai karstās šokolādes.

Salāti no 1 vārītas visas krūtiņas (bez ādas), 4 vārītiem kartupeļiem, lociņiem, ķiršu tomātiem, ½ zaļās paprikas un 3 ēd.k. asas mērces. Daži gabaliņi tumšās šokolādes.

1 neliela bundža apceptu pupiņu, 2 šķēles pilngraudu maizes. 7 zemenes un daži tumšās šokolādes gabaliņi vai kakao.

Salāti, pagatavoti no šķēles laša, 3 ēd.k. vārītu brūno rīsu, gurķa, lokiem, ķiršu tomātiem, redīsiem un 3 ēd.k. tadziki mērces, kopā ar zaļajiem lapu salātiem.

VAKARIŅAS (~ 500 kalorijas):

2 nelielas ceptas cūkgaļas šķēles, 2 vidēja izmēra cepti kartupeļi, dārzeņi ar beztauku aizdaru. Neliels šokolādes batoniņš.

Apcepti pilngraudu makaroni ar vārītiem brokoļiem, 3 ēd.k. ziņu un 1 ēd.k. pesto, pārkaisīti ar 1 ēd.k. parmezāna un pasniegti ar lielu porciju dažādu lapu salātu ar beztauku piedevu. Daži gabaliņi tumšās šokolādes.

Cepts tītars: 1 tējk. saulespuķu eļļas, ķiploks, ingvers un nedaudz čili, 1 tītara fileja, ½ paciņas dziļi saldētu dažādu dārzeņu un 1 ēd.k. sojas mērces ar samazinātu sāls daudzumu, kopā ar 6 ēd.k. brūno rīsu. 2 Kit Katšokolādes gabaliņi.

Salāti no 50 g feta siera, 1 tomāta, 5 melnajām olīvām, gurķa, ½ zaļās paprikas, ½ sarkanā sīpola, 1 ēd.k. tadziki mērces, 1 pilngraudu maizes šķēle. Viens neliels šokolādes batoniņš.

Sagriezti 100 g liesas liellopu gaļas, apcepot ar 1 tējk. saulespuķu eļļas, kopā ar sagrieztu ½ sarkanā sīpola, ½ sarkanās un zaļās paprikas, dažādām garšvielām, 1 tējk. salsas, rīvēta čedaras siera. Ēd ar lielu porciju dažādu zaļo lapu salātiem. Daži gabaliņi šokolādes.

½ neliela cukini, ½ neliela baklažāna, ½ sarkanās paprikas un ķiršu tomāti sacepti 2 tējk. olīveļļas, kad dārzeņi gatavi, tiem pārliek mocarellas sieru. Pilngraudu maize vai neliels gabaliņš bagetes. Vidējs šokolādes batoniņš.

1 neliels grilēts steika gabals ar 1 grilētu tomātu, sēnēm un lielu porciju salātiem. Neliels šokolādes batoniņš.

Sagatavots pēc: brivbridis.lv