Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

UZTURA NOSLĒPUMI: 5 produkti enerģijas uzlādei

© f64

Ja dzīvē šķietami viss ir kārtībā, slodze nav lielāka par ierasto, bet trūkst enerģijas, ārsti iesaka pārbaudīt veselību, jo nogurums var būt kādas slimības izpausme.

Bet, ja runa ir par veselu cilvēku, tad, iespējams, vaina jāmeklē uztura ieradumos, jo nogurums var liecināt par to, ka ēdienkarte nav pilnvērtīga un sabalansēta, tāpēc organisms no uzņemtajām uzturvielām negūst pietiekami daudz enerģijas. Tādos brīžos daudzi ķeras pie "ātrajiem" ogļhidrātiem - apēd kādu konfekti, cepumu, smalkmaizīti vai citu neveselīgu našķi, gan apzinoties, ka tas nav pareizi, jo enerģijas pieplūdums jūtams tikai īsu brīdi un, ja darbs nav fizisks, saldumu ēšana veicina lieko svaru. Labāk izvēlēties veselīgākas alternatīvas, ko iesaka portāls Medical daily:

* Rieksti. Labs enerģijas avots, bagāti ar olbaltumvielām, vitamīniem, minerālvielām un veselīgām taukvielām. Rieksti jāēd ar mēru, jo tie ir barojoši, pietiek ar nelielu saujiņu dienā.

* Čia (spāņu salvijas) sēkliņas. Senie acteki un maiji esot ēduši ūdenī izmērcētas čia sēkliņas, lai varētu noskriet lielus attālumus. Mūsdienu pētījums noskaidrojis, ka skriešanas sacensību dalībniekiem čia sēkliņas spēj dot tādu pašu efektu kā enerģijas dzēriens Gatorade. Sēkliņas satur antioksidantu kvercetīnu. Arī tiem, kuri nesporto, čia sēkliņas ir vērtīgs produkts, jo satur omega-3 taukskābes un citas veselīgas uzturvielas.

* Auzu pārslas. Sevišķi ieteicamas brokastīs, jo sniedz enerģiju smadzenēm un muskuļiem, pasargā no krasām cukura līmeņa svārstībām asinīs. Ieteicams izvēlēties pilngraudu auzu pārslas, kas ir labs veselīgo - salikto ogļhidrātu avots. Tās bagātas ar šķiedrvielām un satur arī nedaudz olbaltumvielu, un šāda kombinācija nodrošina ilgstošu sāta sajūtu.

* Piens. Šodien piena produkti ir pretrunīgi vērtēti, jo satur piesātinātos taukus, ko uzskata par nevēlamiem sirds un asinsvadu veselībai. Tajā pašā laikā piens ir labs minerālvielu avots cilvēkiem, kuriem pēc fiziskas slodzes un svīšanas jāatjauno elektrolītu līdzsvars. Kādā pētījumā arī konstatēts, ka pienā esošais kazeīns palīdz atslābināt muskuļus un vakarā labāk iemigt. Taču nav obligāti vakarā dzert pienu, līdzīga iedarbība būs arī saujiņai mandeļu, saulespuķu sēkliņu vai nelielai dabiska jogurta porcijai.

* Arbūzi. Vasarā un rudenī, kad arbūzi ir plaši pieejami, tos noteikti ir vērts uzēst, kad jūtamies noguruši. Arbūzos ir vairāk nekā 90% ūdens, kas ļauj remdēt slāpes, un cukuri, kas dod enerģiju. Slāpes jau pašas par sevi var kļūt par cēloni nogurumam un traucēt smadzeņu darbu. Tiek arī apgalvots, ka nogurumu palīdz mazināt arbūzos esošā aminoskābe citrulīns.