Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Akmens laikmeta diēta

© Atis Ieviņš/ f64 photo agency

Izdzirdot vārdu savienojumu paleolīta diēta, nevienam vien prātā uzburas ainiņa ar akmens laikmeta cilvēkiem, kas trūcīgā apģērbā skraida pakaļ mamutiem. Tas nav tālu no patiesības, jo paleolīta diēta patiesi balstās uz tādu produktu lietošanu uzturā, ko ir ēduši cilvēki akmens laikmetā. Runa ir par periodu, kas ildzis aptuveni 2.5 miljonus gadu un beidzies pirms 10 tūkstošiem gadu, kad sākās lauksaimniecības attīstība un notika pāreja uz graudaugiem balstītām maltītēm. Pirms tam alu cilvēku galvenie iztikas avoti bijuši savvaļas dzīvnieki un augi, kas tad arī ir pamatā konkrētās diētas ēdieniem, stāsta portāla "Topi vesels" autore Ance Anna Šternberga un uztura speciāliste Eva Kataja.

Ja izlemsiet sekot paleolīta diētai, tad no jebkāda veida graudaugu produktiem būs jāatsakās un jāaizvieto tie ar dārzeņiem un riekstiem. Graudaugi netiek lietoti arī tāpēc, ka tie satur dažādas vielas, kas kavē vitamīnu un minerālvielu uzsūkšanos, kā arī kairina zarnu trakta sieniņas. Daži satur arī glutēnu, kas tiek vainots pie dažādām gremošanas sistēmas problēmām un ne tikai. Glutēns ir viens no populārākajiem autoimūnu saslimšanu ierosinātājiem, jo tas tiešā veidā izjauc zarnu epitēliju un ierosina imunitātes reakciju, radot iekaisumu un virkni tālāko procesu, kas veicina autoimunitātes attīstību.

Ja kāds domā, ka graudaugus veiksmīgi aizvietos ar pākšaugiem, tad diemžēl šāda doma būs jāatmet, jo arī zirņi, lēcas, pupas un zemesrieksti nav atļauto produktu sarakstā. Pākšaugi netiek lietoti tā paša iemesla dēļ, kā graudu produkti - tie satur vielas, kas var kavēt citu bioloģiski aktīvu vielu uzsūkšanos un traucēt gremošanas procesus. Jāmin arī, ka tāda iecienīta produktu grupa kā piena produkti, šajā diētā nav atļauta, jo akmens laikmetā dzīvnieki vēl nebija pieradināti un tos neslauca.

Paleolīta diēta sastāv no produktiem, kurus agrāk varēja nomedīt vai nozvejot, kā arī produktiem, kuri bija atrodami dabā - sēnes, olas, augļi, dārzeņi, garšaugi, rieksti un sēklas. Slāpju remdēšanai pamatā ir atļauts tikai ūdens, bet daži diētas popularizētāji atbalsta arī tējas lietošanu uzturā.

Ko ēst:

Bioloģiski audzētu gaļu
Olas (dētas brīvās turēšanas apstākļos)
Zivis un jūras produktus
Augļus, ogas un dārzeņus
Riekstus un sēklas
Eļļas (olīvu, valriekstu, linsēklu, makadamijas riekstu, avokado un kokosriekstu)

Ko nedrīkst ēst:

Graudaugus
Pākšaugus, ieskaitot zemesriekstus
Piena produktus
Rafinētu cukuru
Rūpnieciski ražotos gatavos ēdienus
Kartupeļus
Sāli
Rafinētas augu eļļas
Alkohols, kafija, tēja un citi dzērieni, izņemot ūdeni
*Trīs reizes nedēļā drīkst baudīt kaut ko no neatļauto produktu saraksta.

Paleolīta diēta nesastāv tikai no atsevišķu produktu ēšanas. Šis uztura režīms paredz arī fiziskās aktivitātes. Ieteicamākās ir aktivitātes ar mainīgu intensitāti, tā saucamie intervālu treniņi. Taču, tāpat svarīgi ir arī spēka treniņi, kur svaru zāles apmeklējums būs tieši vietā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā