Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Trīs Daugavpils skolas apgādātas ar neatbilstošiem pārtikas produktiem

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot pārbaudes trijās Daugavpils vidusskolās, ir konstatējis vairāku komersantu pārkāpumus, piegādājot izglītības iestādēm "zaļā iepirkuma" prasībām neatbilstošus produktus, informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa norādīja, ka uzņēmumi, kuri bija apņēmušies izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanā izmantot "zaļajam iepirkumam" atbilstošus pārtikas produktus, nereti tos aizstājuši ar neatbilstošiem produktiem. Tādējādi apkrāptas izglītības iestādes un pašvaldība, kas, maksājot par dārgāku un kvalitatīvāku produktu, saņēma lētāku un solītajai izcelsme neatbilstošu produktu.

Piemēram, SIA "Mežvidi", kurai Daugavpils Centra vidusskolas audzēkņu ēdināšanā bija jāizmanto Latvijas izcelsmes un ar "Zaļo karotīti" marķēta cūkgaļa, to nereti aizstājusi ar Polijas izcelsmes cūkgaļu. Līdzīgi ar cūkgaļu rīkojusies arī SIA "Energo Help", kas nodrošina ēdināšanu Daugavpils 15. vidusskolā. Savukārt SIA "Latgales Optima", kura nodrošina ēdināšanas pakalpojumus Daugavpils 13. vidusskolā, Latvijas izcelsmes kāpostus aizstājusi ar Lietuvas izcelsmes kāpostiem, bet Latvijas izcelsmes, ar "Zaļo karotīti" marķēto makaronu vietā, izmantojusi citus makaronus.

PVD atgādina, ka atbilstoši "zaļā iepirkuma" prasībām izglītības iestādēm ēdienu gatavošanā jāizmanto produkti, kas ir audzēti/iegūti Latvijā un atbilst nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas (marķējumiem "Zaļā karotīte" un "Bordo karotīte"), bioloģiskās lauksaimniecības, vai tās produktu kvalitātes rādītāju vai lauksaimniecības integrētās audzēšanas prasībām.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis norādīja, ka šādi pārkāpumi ir nopietna blēdīšanās. "Ja uzņēmums par konkrētu cenu, ar kuru tas uzvarējis pašvaldības iepirkumā, ir apņēmies piegādāt skolai tieši Latvijas izcelsmes vai ar "Zaļo karotīti" marķētus produktus, tad viņam šī apņemšanās un līgumsaistības arī jāpilda," uzsvēra PVD ģenerāldirektors, piebilstot, ka ļoti bieži uzņēmumi nodrošina ēdināšanu nevis vienā, bet vairākās izglītības vai sociālās aprūpes iestādēs un, visticamāk, krāpjas arī tur.

Tā piemēram, PVD, pārbaudot saņemto informāciju, ir atklājis, ka SIA "Bajards" virknei dažādu Latvijas sociālās aprūpes, pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu piegādājusi nevis Latvijas izcelsmes cūkgaļu ar "Zaļās karotītes" marķējumu, bet gan Spānijas izcelsmes cūkgaļu, pārmarķējot produkciju. Spāņu izcelsmes cūkgaļa šādā veidā nonākusi uz pusdienu galdiem valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" Lubānas filiālē, Malienas bērnudārzā "Mazputniņi", Brocēnu vidusskolā un bērnudārzos "Varavīksne" un "Mūsmājas", Rankas pagasta pārvaldē un Rankas pamatskolā, Subates pamatskolā, Ilūkstes novada pašvaldībās, Stružānu pagasta pārvaldē, Jaunstružānu pamatskolā un bērnudārzā "Zvaniņš", Vārkavas novada domē un Vārkavas vidusskolā, kā arī Ērgļu novada pašvaldības sociālās aprūpes iestādei "Kastaņi".

PVD par konstatētajiem pārkāpumiem ir informējis pašvaldības, aicinot pārskatīt sadarbību ar negodprātīgajiem uzņēmumiem. Savukārt SIA "Bajards", kas piegādāja "zaļā iepirkuma" prasībām neatbilstošus produktus un pārmarķēja tos, piemērots 700 eiro administratīvais sods.

PVD atgādina, ka skolas vadībai ir tiesības regulāri pārliecināties, kādi produkti tiek izmantoti iestādes audzēkņu ēdināšanā. To var izdarīt pieprasot uzrādīt preču pavaddokumentus un pārliecināties par produktu izcelsmi, kā arī iepazīstoties ar preču marķējumu. Aizdomu vai arī konkrētu pārkāpumu gadījumā nekavējoties jāinformē pašvaldību vai/ un PVD, kas veiks detalizētāku pārbaudi.