Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mediķu arodbiedrība turpinās sarunas, ber arī gatavojas protesta akcijai

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome šodien, 18.aprīlī, lems par veselības nozares darbinieku vienlaicīgu atteikšanos strādāt pagarināto normālo darba laiku (PNDL).

LVSADA ir atkārtoti aicinājusi likumdevēju veikt pakāpenisku PNDL samazināšanu, vienlaikus paredzot darba algas paaugstināšanu un paaugstinātas likmes ieviešanu par darbu PNDL ietvaros. Arī Tiesībsargs, uzrunājot gan Saeimu, gan Veselības ministriju, atkārtoti ir nācis klajā ar iniciatīvu veikt grozījumus Ārstniecības likumā, lai pakāpeniski atteiktos no PNDL. Diemžēl konkrētu rezultātu joprojām nav, tāpēc Tiesībsargs gatavo attiecīgu prasību iesniegšanai Satversmes tiesā.

Lai pārdomātā veidā panāktu labvēlīgu jautājuma risinājumu, LVSADA Padome š. g. 21.martā nolēma: 1) aicināt arodorganizācijas un Latvijas Māsu asociāciju apsvērt ideju par atteikšanos strādāt PNDL ar 01.06.2017, ja netiek paaugstināta darba samaksa un noteikta paaugstināta piemaksa par darbu PNDL ietvaros jau šogad; 2) pieņemt rezolūciju par situāciju veselības aprūpē un aicināt LBAS padomi 22.03.2017 to atbalstīt; 3) jautājumu par vienlaicīgu atteikšanos strādāt PNDL atkārtoti izskatīt 18.04.2017.

LBAS Padome izskatīja un atbalstīja LVSADA rezolūciju 22.martā. Tanī pašā dienā Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcija uzaicināja LVSADA vadības pārstāvjus uz frakcijas sēdi, kurā tika uzklausīts LVSADA viedoklis par situāciju veselības aprūpē un diskutēts par iespējām to uzlabot. Savukārt sarunās starp LVSADA un Veselības ministriju 10. aprīlī tika panākta mutiska vienošanās, ka ministrija atbalsta PNDL samazināšanu jau šogad, vienlaikus ieviešot paaugstinātu koeficientu par darbu PNDL ietvaros, un veiks precizējošus aprēķinus, lai varētu sagatavot attiecīgus priekšlikumus par Ārstniecības likuma 53.1 panta grozījumiem.

Atsaucoties uz rezolūciju, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece uzaicināja LVSADA vadības pārstāvjus uz tikšanos 12.aprīlī. Tikšanās laikā, piedaloties Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājai Aijai Barčai, tika uzklausīts LVSADA viedoklis par to, kas steidzami jāpaveic, lai uzlabotu situāciju veselības aprūpē. Diskusijas rezultātā tikšanās dalībnieki vienojās, ka par konkrētu tālāko rīcību jālemj Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē 3. maijā. Uz sēdi tiks uzaicināti LVSADA pārstāvji, lai kopīgi izskatītu iespēju steidzamības kārtā virzīt apstiprināšanai Saeimā grozījumus Ārstniecības likuma 53.1 pantā, kas paredz jau šogad ar 1. jūliju uzsākt PNDL samazināšanu, vienlaikus ieviešot paaugstinātu koeficientu par darbu PNDL ietvaros.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris situāciju komentē šādi: “Beidzot esam sadzirdēti. Sarunas ir sākušās konstruktīvi, tomēr rakstisku garantiju vēlamajam rezultātam vēl nav. Tāpēc visiem kopā jāpalīdz atbildīgajām personām saprast, ka birokrātiskas rotaļas un laika vilkšana neies cauri.”