Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Pavasaris rosina atplaukt skaistumā

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Mostoties dabai, mostas arī cilvēku vēlme pēc košākas, svaigākas un veselīgākas ārienes. Kad dienas gaišākas un saule spilgtāka, kļūst arī grūtāk samierināties ar ādas defektiem un defektiņiem, kas ziemā šķita pavisam neuzkrītoši vai bija bieza apģērba nosegti. Un, ja vēl vasarā paredzēts izlaidums, kāzas, apaļa jubileja vai citi pasākumi, kur īpaši labi jāizskatās, tad pareizs un likumsakarīgs lēmums ir doties pie dermatologa uz konsultāciju.

«Konsultācijai ir ļoti svarīga nozīme, jo katram cilvēkam ir savs stāsts un savi iemesli, kādēļ viņš pie mums ierodas un ko vēlas panākt. Mēs uzmanīgi ieklausāmies, visu izrunājam un tad saprotam, kādā virzienā strādāt, lai pacients būtu apmierināts ar rezultātu,» saka Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Anna Bērziņa (attēlā). «Dažkārt cilvēki ir noskaņoti veikt konkrētas procedūras, par kurām lasījuši vai dzirdējuši, - tas arī ir konsultācijas vērts jautājums, jo katram ir savas anatomiskās īpatnības, sejas proporcijas un atšķirīga āda, tāpēc vajadzīgas atšķirīgas procedūras, lai no tām gūtu maksimālu labumu. Ļoti būtiski ir arī informēt par ierobežojumiem, kas būs jāievēro pēc procedūrām, par iespējamām blaknēm, par atlabšanas gaitu un ilgumu. Ja ārstam ir sajūta, ka pacients īsti nevarēs sekot līdzi visiem norādījumiem, kas obligāti jāievēro, tad mēs kopīgi nonākam pie slēdziena, ka labāk izvēlēties citu procedūru. Ja pacientam nepieciešamas vairākas procedūras, kuras ir savstarpēji savietojamas, varam tās ieplānot viena apmeklējuma laikā.»

Ne visu drīkst vasarā

Lāzerplastikas klīnikā izmantojamo metožu klāstā ir ādas struktūras uzlabošana ar ķirurģiskajiem lāzeriem, taču pavasarī un vasarā šīs procedūras neveic, jo atlabšanas periodā nav iespējams nodrošināt pietiekamu aizsardzību no saules stariem, kas ir ļoti būtiska. Taču var jau laikus konsultēties par šādu procedūru piemērotību konkrētajam cilvēkam un ieplānot tās rudens un ziemas periodā. Procedūras stimulē kolagēna veidošanos, padara ādu tvirtāku un gludāku. Gada tumšākā daļa ir arī īstais laiks, lai, izmantojot lāzermetodes, likvidētu virspusējos paplašinātos asinsvadiņus un pigmenta plankumus.

Radiofrekvences procedūras ādas atjaunošanai

Šīs procedūras var veikt neatkarīgi no gadalaika. Metodes pamatā ir elektromagnētisko viļņu spēja izraisīt audu sasilšanu, kam seko elastīgo šķiedru saraušanās un tiek panākts ādu nostiepjošs efekts. Viena veida aplikators, kurā izmantota radiofrekvences un infrasarkanā starojuma mijiedarbība, domāts sejas ovāla kontūru atjaunošanai, sīku krunciņu likvidācijai un ādas elastības uzlabošanai. Otrs palīdz uzlabot ādas krāsu, novērš strijas, rētas - īpaši tās, ko atstājušas pinnes; mazina ādas pigmentus un poru sašaurināšanos. Pēc procedūras āda sāk atjaunoties un veidot jaunu kolagēnu.

Kosmētiskās injekcijas

Kosmētiskās injekcijas, ko tautā sauc par skaistuma injekcijām, ir metožu grupa, kas ļauj padarīt ādu tvirtāku un elastīgāku bez ķirurģiskas iejaukšanās.

Apjoma korekcijas jeb filleru injekcijas - zemādas slānī tiek ievadītas speciālas pildvielas, kas palīdz izlīdzināt sejas grumbas, atjaunot apjomu, piešķirt ādai tvirtumu un izlīdzināt sejas kontūru. Filleri nemaina dabisko sejas izskatu, bet vienkārši palīdz tai atjaunot zudušo formu. Populārākie filleri ir hialuronskābes preparāti un kalcija hidroksilapatīts - sintētisks analogs vielai, kas ir galvenā cilvēka kaulu un zobu sastāvdaļa.

Botulīna toksīna injekcijas tiek veiktas, lai uz laiku novērstu ādas novecošanās pazīmes, izlīdzinātu sejas krunciņas, grumbas un rievas, ko izraisa pārāk aktīvi sejas muskuļi. Injekciju mērķis ir bloķēt impulsu no nerva uz smalko sejas muskulatūru, lai atslābinātu noteiktus sejas muskuļus vai to daļas, bet neskartie sejas muskuļi turpina darboties, saglabājot dabisku sejas mīmiku. Reizēm jauni cilvēki maldīgi domā, ka šādas injekcijas var veikt, lai grumbas neveidotos. «Profilaktiski šādas injekcijas neveic,» skaidro dermatoloģe. «Izņēmums ir gadījumi, kad dinamiskās krunciņas, piemēram, vertikālā dusmu krunka pierē, veidojas jau 20-25 gadu vecumā, jo cilvēkam ir tāda ģenētiski iedzimta īpatnība, ka muskuļu aktivitāte šajā sejas zonā ir paaugstināta. Tad, iespējams, nav vērts gaidīt, lai grumba ieguļas tik dziļi, ka to vairs nevar tik vienkāršā veidā likvidēt.»

Biorevitalizācija ir ādas dziļa mitrināšana, kurai arī izmanto hialuronskābi, bet atšķirīgā koncentrācijā nekā filleros. Hialuronskābe ir dabiska viela, kas palīdz mitrināt ādu un piešķir tai apjomu. Ādai novecojot, tā pakāpeniski zaudē ūdens tonusu, jo hialuronskābes daudzums tajā samazinās. Biorevitalizācija palīdz atsvaidzināt ādu, ļauj tai izskatīties gludākai, jaunākai un starojošai, un rezultāts redzams jau tūlīt pēc procedūras. «Šī procedūra ir pamatoti populāra,» komentē ārste. «Tas ir ļoti labs risinājums arī tad, ja cilvēks nav gatavs citām metodēm.»

Lāzerepilācija

Tas, vai pavasarī un vasarā var atbrīvoties no traucējošā apmatojuma ar lāzerepilācijas palīdzību, atkarīgs gan no apstrādājamās ķermeņa zonas, gan no tā, kādas konkrētajam cilvēkam ir iespējas izsargāties no saules stariem, gan no ādas un matiņu krāsas. Lāzera iedarbība vērsta uz attiecīgo pigmentu, bet gaišiem matiem pigmenta ir maz vai nav nemaz un epilācijas rezultāts nav tāds, kā gaidīts. Savukārt, ja āda ir iesauļota, to procedūras gaitā var apdedzināt. Parasti vasarā var veikt lāzerepilāciju padušu zonai, ja vien cilvēks to speciāli nesauļo, arī kājām un bikini zonai - ar nosacījumu, ka tiks lietoti ieteiktie saules aizsarglīdzekļi. Lāzerepilāciju sejai labāk tomēr atlikt uz rudeni un ziemu.

Jāpošas ballei, bet...

Gatavojoties svarīgiem svinīgiem notikumiem, priekšplānā nereti izvirzās dažādi organizatoriski darbi un tikai pēc tam pienāk brīdis, kad var nedaudz uzelpot un pievērsties savai ārienei. Ja līdz pasākumam ir mēnesis laika, tad lietas labā var paveikt diezgan daudz, piemēram, droši var atļauties skaistuma injekcijas - ja arī gadīsies tāda blakusparādība kā nelieli asinsizplūdumiņi, tie pagūs noiet. Nav par vēlu veikt arī radiofrekvences procedūras un likvidēt kādu nevēlamu ādas veidojumu, piemēram, uz muguras, ja balles tērpam paredzēts dziļš izgriezums un paciente apņemas lietot saules aizsarglīdzekļus. Jo laika ir mazāk, jo mazāk metožu var piedāvāt. Iespējamas maskas vai botulīna toksīna injekcijas, kuru rezultāts redzams jau otrajā, trešajā dienā; atkarībā no dažādiem faktoriem var apsvērt arī filleru injekcijas.

Anestēzija - iespēju robežās

Cilvēkiem, kuri vēlas saņemt minētās procedūras, jārēķinās ar zināmu diskomfortu, kas tomēr ir paciešams. «Lāzers pēc savas fizikālās būtības ir vairāk vai mazāk koncentrēts siltums,» skaidro ārste. «Lai padarītu procedūru mazāk nepatīkamu, var lietot aukstumu, piemēram, lāzerepilācijas aparāts pirms katra karstā impulsa uzpūš aukstu gaisu. Taču ir metodes, kur nepieciešams karstuma ietekmi uz ādu saglabāt, tāpēc to nedrīkst atvēsināt. Ir arī procedūras, kur var izmantot anestēziju krēma vai injekcijas veidā.»

Ādas kopšana

«Ādas pareiza kopšana ikdienā ir tikpat būtiska kā procedūras,» uzsver A. Bērziņa. «Sevišķi svarīga ir aizsardzība pret saules ultravioletā starojuma ietekmi. Patiešām vajadzētu ievērot ādas ārstu bieži atkārtoto ieteikumu jau pavasarī sākt lietot līdzekļus, kuru saules aizsargfaktors (SPF) ir 50, jo saules starojums jau ir pietiekami intensīvs. Tas sasniedz mūs ne jau tikai pludmalē, bet arī pilsētas ielās, dārzā, sporta laukumā un citur, atstājot negatīvas sekas, it īpaši, ja āda ir problemātiska - paplašināti kapilāri, pigmenta plankumi u.c. - vai arī veikta epilācija vai jebkura sejas ādas atjaunošanas procedūra. Nekontrolētas sauļošanās rezultāts ir arī ādas vēzis, ar ko slimo arvien jaunāki cilvēki. To veicina gan ģenētiski faktori, gan sauļošanās dienvidos vienu divas reizes gadā, gan tas, ka dzīvē ir bijis solāriju posms.

Diendienā sastopam cilvēkus, kuri pieļauj kļūdas ādas kopšanā, izvēlas nepiemērotus līdzekļus, notic maldinošām interneta reklāmām. Noteikti ir vērts par ādas kopšanu konsultēties individuāli ar profesionālu dermatologu vai vismaz iegādāties ādas kopšanas līdzekļus aptiekā - aptiekāri nereti ir padziļināti izglītoti par šiem produktiem un var palīdzēt izvēlēties.»

***

UZZIŅAI

Rīgā, Baznīcas ielā 31, 3. stāvs

Tālr. 67 295 066

Epasts: info@lazerplastikasklinika.lv

Darba laiks:

Darba dienās - 9.0018.00

Sestdienās - 10.0015.00 (vai pēc iepriekšēja pieraksta)

Svētdienās - slēgts

Konsultācijas:

Liepājā, Aldaru ielā 20, 302. kab.

Tālr. 67 295 066

Daugavpilī, Cietokšņa 11/13. «Doktorāts». Tālr. 67 295 066