Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Praktiski padomi visiem skrējējiem

© F64

Straujiem soļiem tuvojas aktīvā dzīvesveida sezona - pirmie maratoni un sacensības ir jau aiz stūra, tāpēc, lai starts vieglāks un izvirzītie mērķi piepildītos, Jūrmalas pavasara sporta svētku organizatori aicina ieklausīties pērnā gada skrējiena uzvarētāju - vieglatlētu Jāņa Girgensona un Agneses Pastares - ieteikumos.

Ņem vērā dažādu virsmu specifiku

Jāņem vērā, dažādas virsmas izdara spiedienu uz ķermeni citādāk, noslogo atšķirīgas muskuļu grupas un saites. Mūsu skriešanas jaudas var mainīties atkarībā no virsmas, vai tā ir cieta, mīksta, līdzena vai slīpa. Tāpēc skrējējiem ir jāpielāgo ekipējums un treniņi atbilstoši sacensību videi.

"Es esmu soļotāja un daļa no manas sagatavošanās ir skriešana pa krosa trasēm vai asfaltu. Pēc pieredzes zinu teikt, jo vairāk sportists variē ar virsmu, skrienot gan pa mežu, gan kalniem, jo vieglāk ir sagatavoties un izvairīties no pārsteigumiem pārbaudījuma dienā," saka Pastare.

Lai gan smiltis ir mīkstākā skriešanas virsma un spiediens uz kauliem un locītavām ir mazāks, tā ir arī visnogurdinošākā distance. Pludmale prasa lielāku treniņu, bet tā arī dod lielāku ķermeņa spēku, jo nodarbina arī mazākos balsta stabilizācijas muskuļus.

"Piedaloties pludmales skrējienā ieteiktu lēnāku startu un vidēju distances tempu salīdzinājumā ar skrējienu pa asfaltu, tad ceļu būs vieglāk veikt," tā Girgensons.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā